Skocz do zawartości

bunkry kolo konopnicy

pupil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy ktos ma jakies wiadomosci na temat skupiska bunkrow kolo konopnicy nad warta?w okolicy widawy prosze o wszelkie info a zwlaszcza czyje one wlasciwie byly-polskie czy niemieckie?
Napisano
Z tego co się oriętuję w okolicy Konopnicy nie ma bunkrów, są tylko pozostałości po rowach przciwczołgowych. Nie wiem jak jest w okolicach Widawy. Są natomiast jakieś umocnienia przy drodze z Osjakowa do Działoszna ale bilższych informacji nie posiadam
Pozdrawiam
staszekc
Napisano
Polskie są z prawej strony Warty i wszystkie bojowe na 1 ckm. Po drugiej stronie będą raczej niemieckie.
  • 6 months later...
Napisano
Do Pupila

1) Sprecyzuj dokładnie o jaki obszar ci chodzi bo mam wrażenie ,że mylimy okolicę.Z twojej wypowiedzi wychodzi mi,że chodzi o Konopnicę położoną nad rzeką Wartą na południowy zachód od Widawy.Ktoś z postujących pomylił miasto Warta z rzeka Wartą.Jeżeli wierzyć stronie www.schrony.prv.pl to jeżeli są tam jakieś schrony to wychodzi,ze nie są to polskie

Merlin

P.S. Ponadto daj znać kiedy jesteś na czacie to pogadamy.
Napisano
Z tego co wiem, najbliższe tobruki są kawałek na wschód, w okolicy miejscowości Kamyk. Pisz na priva.

czołem.
  • 2 years later...
Napisano
witam
powiedzcie prosze jak bardzo ju przeryliscie teren? dostałem zaproszenie od mieszkajacego tam kolegi (nie ma wykrywacza) i sie zastanawiam czy jest sęs tam łazić?

pozdr
Maciek
Napisano
Teren nie jest przekopany, bo okolica nie jest zbyt popularna. Wlasciwie to chyba nie ma tam czego szukac bo w najblizszej okolicy walk nie bylo. Na Warcie przebiegala niem. linia b-2 ale najprawdopodobnie nie byla obsadzona. Fajne bunkry sa w Chorzynie na pd od Konopnicy, niby tobruki ale jakies inne, jakby w wiekszej skali (przynajmmniej ja 1-szy raz widzialem taki typ). 2-3 najwiekszych niemcy nie zdazyli obsypac ziemia i mozna zobaczyc jak przekrojowo wyglada tobruk. Teren to krajobraz ksiezycowy, nie wiem czy to ktos z naszych czy ktos zlom wykopywal ale w lesie gdzie sa bunkry jest niemozliwe zryte.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie