Skocz do zawartości

Piła - podziemia kościoła?

stivi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich uzytkowników forum.
Od dłuższego czasu męczy mnie pytanie: dokąd prowadzi właz na Placu Zwycięstwa obok Pomnika Zwycięstwa przy postoju taxi? Czyżby były to podziemia ewangelickiego kościoła, który tam stał do końca wojny? Słyszałem opinie że jest tam tylko jakaś stacja przekazu gazu do znicz pomnikowego ale skoro stał tam kiedyś kościół to nie wierzę że nie miał podziemii? Liczę że ktoś coś wie i powie...
Pozdrawiam
Napisano
Dobrze ci mówić ale właz jest zabezpieczony pokaźną kłódką a poza tym jest to centrum miasta i miejsce kultu ( pomnik zwycięstwa o 30 m ) raczej nie wypada robić tam włamu.
Napisano
witam
z tego co starsi mieszkancy opowiadali to podobno sa to podziemia kosciola ktorymi mozna bylo zaraz po wojnie przejsc na plac na ktorym stal pomnik matwiejewa. gdzies tam bylo wyjscie. pzdr
Napisano
Niesamowite są te opowieści o korytarzach łączących się z innymi częściami miasta. Ale trzeba sobie zadać jedno pytanie: Po co robic podziemny korytarz spod kościoła w miejsce zupełnie nie związane z niczym konkretnym?
Ja już słyszałem opinie że tymi rzekomymi korytarzami" mozna przejść na oś. Górne sic!
Pozdr.
Napisano
stivi pamietaj ze pila byla przez prawie dwa wieki niemieckim miastem a niemcy lubowali sie w tego typu robotach. a co do korytarzy pod miastem to podobno sa tez w okolicy deptaku miedzy srodmiejska a al.piastow z tego co ludzie mowia (ci co odbudowywali miasto)
Napisano
Skąd ta pewność Waldi? Byłeś? Wiesz coś więcej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie