gilgamesz Napisano 10 Lipiec 2007 Autor Napisano 10 Lipiec 2007 Kupiłem Rutusa Ultra II kilka dni temu i jestem jeszcze zielony,jeżeli chodzi o ustawienia.Mam trzy pytania.1Czy pracując w trybie all metal,mwykrywacz ma cichozyczeć",czy powinien nie wydawać żadnego dżwięku??2W którym trybie pracy wykrywacz ma największy zasięg??3O co chodzi z tym dostrajaniem do gruntu?Z góry serdecznie dziękuje za informacje.
Spiderski Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Czesc.Nie wiem czy ci pomogę bo mam Rutusa ale Solarisa.1. To bzyczenie to jest sygnał wiodący. Z tego co wiem to powinno go być słyszeć. Nie za mocno ale powinno cichutko.Nie tylko w ALL metalu ale i we wszystkich trybach.2. Podam tobie przykład z Solarisa. Kulka od szrapneli ołowiana - Dynamik widzi bardzo dobrze, a statyk ledwo co, ale to dotyczy się Solarisa.Z tego co wiem to Statyk jest na militarkę czyli duże rzeczy a dynamik na drobnicę. Chciałbyś kopać np. za gwoździem 1 m (1m przesadziłem)?Tak więc na pierszym miejscu postawiłbym dyskryminację i czułośc na małe przedmioty a potem zasięg!3. Jeżeli źle dostroisz wykrywacz go gruntu to może piszczeć wykrywacz na grunt bardziej lub mniej zmineralizowany, nawet jeżeli nie będzie w nim przedmiotu metalowego - wykrywacz będzie niestabilny. Solaris ma program do ustawiania gruntu ale czy ultra II ma tego nie wiem nie miałem w ręku tego wykrywacza. Ale proponuje ustawienie pokrętła na środek, jeżeli wykrywacz będzie niestabilny to troszkę w prawo ale chyba wtedy spada zasięg, jak się mylę to mnie poprawcie!pozdrawiamArtur
Spiderski Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 http://www.rutus.com.pl/ultra2.pdfinstrukcja do Rutusa Ultra IIZe strony www.rutus.com.pl
gilgamesz Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 Dziękuje kolego Spiderski.Będe testował w terenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.