dominer Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2007 Jestem ciekawy czy ktos ma jakis sposob na usuniecie takiej zielonej patyny bez uzycia drastycznych srodkow..bo jak narazie wszystkie mi znane powoduja mikrowzery..a szkoda by bylo zniszczyc taka fajniutka monetke.. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 Mocz w oliwce z oliwek, ona rozmiękcza syfy. I co jakiś czas przecieraj monetke twardą szczoteczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 Odradzam usuwanie patyny z monet, szczególnie tych starszych Usuniesz - odsłonią się wżery i ubytki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominer Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2007 Generalnie nie usowam patyny ale ta zielona poprostu mnie drazni :-) co do moczenia w oliwce to dobre jest tylko na piasek i zanieczyszczenia fizyczne ale gdy wkrada sie chemia to moczenie ani nawet wygotowywanie nic nie daje..ogolnie to mam na ta patyne sposob ale stsouje go tylko w ostatecznosci gdy moneta jest praktycznie nieczytelna a w tym przypadku nieche go stosowac bo moneta jest w zbyt dobrym stanie zeby ryzykowac wzerami.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 A czy dałoby się podziałać czymś w drugą stronę ? -Konkretnie wypełnić wżery na monecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominer Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2007 nie ma szans-nawet jak odwrócisz elektroklize to miedz osiadzie rownomiernie na monecie wypelniajac ubytki ale i pozostala powierzchnie wiec sposob na elektrody niewypali.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 Ruszyłem niepotrzebnie kopiejkę z 1854, oprócz patyny była na niej normalna rdza, no i przedobrzyłem, ubytki wyskoczyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.