Gość Napisano 15 Czerwiec 2002 Napisano 15 Czerwiec 2002 Czy ktoś wie jak pozbyć się rdzy z metalu (chodzi o gruby nalot), bez uszkodzenia znaleziska?Pozdrawiam.Paweł Spyder" Liszewski
Gość Napisano 15 Czerwiec 2002 Napisano 15 Czerwiec 2002 Podobno gotowanie w goracej wodzie i szok" w zimnej. Przez zmiane temperatury wieksze kawalki rdzy krusza sie.
Spyder Napisano 15 Czerwiec 2002 Napisano 15 Czerwiec 2002 Czołem.Dzięki, na pewno spróbuję.Słyszałem też, że poprzez elektrolizę można to również zrobić, ale nie wiem jak wykonać ten proces. Wiesz może coś na ten temat?Pozdrawiam.Paweł Spyder" Liszewski
Gość Napisano 15 Czerwiec 2002 Napisano 15 Czerwiec 2002 Wsadź zardzewialca" do octu (1cz.10%octu +1cz.wody)na 1-2tygodnie.Możesz też spróbować elektrolitycznie:roztwór wodny NaOH (lub Kreta" do czyszczenia rur-1 łyżka stołowa na litr wody, UWAGA na odzież i skórę,przy rozpuszczaniu Kreta w wodzie wydziela się duża ilość ciepła,)Do zardzewialca podłącz minus, plus do przedmiotu z nierdzewki ,np.nierdzewnej łyżeczki.Zanurz to w roztworze i przepuść prąd. Najlepszy jest prostownik do akumulatora samochodowego,wartość prądu w zależności od wielkości przedmiotu i stanu rdzy 0.5 do 2 amperów.Jak nie możesz osiągnąć takiego prądu dodaj Kreta,jak jest za duży -dolej wody kontroluj co jakiś czas ,jak przebiega reakcja i ew. skoryguj prąd. Powodzenia Grzebiuszka
Gość Napisano 15 Czerwiec 2002 Napisano 15 Czerwiec 2002 Jest jeszcze bardzo szybki sposób NaOH(kret) + aluminium + woda ...Owijasz przedmiot folią aluminiową (grubo) , pomiędzy folie a przedmiot sypiesz dużą ilość NaOH . Następnie umieszczasz wszystko w garnku (stalowym) i zalewasz gorącą wodą (tak ok.60 stopni) .Jak już całe aluminium zostanie zrzarte możesz zakończyć proces . Wystarczy teraz przejechać wszystko druciakiem (delikatnym - najlepiej tanim wytworem made in china)Uwagi:Reakcja jest ostra , może chlapać a na dodatek wydziela się duża ilość chemikaliów , w związku z powyższym reakcje należy przeprowadzać poza domem NaOH jest żrące i trzeba uwarzać - OP-1 jak najbardziej wskazane :))
Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 No nie stresuj chlopaka reakcja nie nie jest ani tak ostra ani tak niebezpieczna/poza oczami/Chyba ze dales przesycony roztwor wodorotlenku,jezeli bedziez go dodawal w czasie trwania reakcji mozesz manualnie ustawic przebieg procesu.Jednak folia jest malowydajna mozna wymienic ja na drut alu.Natomiast najlepsza jest jednak elektroliza.Opisy znajdziesz albo na stronie Dark`a albo na www.poszukiwanieskarbow.com
Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Masz racje , że przesadziłem . Ale biorę pod uwage bezpieczeństwo , mój kumpel jak mu opisałem reakcje , chciał ją przeprowadzić w drewnianej skrzynce wyłożonej folią .
Spyder Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Do JaMeS : Jeśli możesz to podaj adres strony Dark'a, bo.... go nie znam i nie mogę nigdzie znaleść.Pozdrawiam.Paweł Spyder" Liszewski
Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Tu masz adres :http://www.polbox.com/d/dark/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.