Skocz do zawartości

Jak oczyścic?

zibi4t

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wiesz jaki to metal? Wiem z doświadczenia, że srebrne monety np można pogotować w oleju i szybko schłodzić np zimna woda z lodem i solą a potem nalot schodzi pod paznokciem lub szczoteczką do zębów. Rozszerzalność cieplna metalu i jego tlenku jest inna a co za tym idzie tlenek lub inny związek chemiczny tego metalu pod wpływem zmiany temperatury oddzielają się od siebie.
Ale to tylko sugestia i najlepiej spróbować w praktyce na tym samym metalu . Niekiedy związki chemiczne mogą wniknąć głębiej w strukturę metalu i w tedy zostaje zamiast rdzy albo patyny czysty ale matowy metal co często się zdarza przy miedzi. Nie wiem jak można oprócz delikatnego, super delikatnego polerowania tego uniknąć

Mam identyczną gapę policyjną. Wykonana z aluminium. Odradzam podgrzewanie bezpośrednie. Proponuję delikatne polerowanie
i czyszczenie szczoteczką do zębów i miękką szmatką lekko ścierną pastą do polerowania. W miejscach usuniętych złogów tlenkowych na pewno pozostaną ubytki (dziury), taka uroda alu. Oliwka też jej nie zaszkodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie