zibi4t Napisano 1 Lipiec 2007 Autor Napisano 1 Lipiec 2007 Witam prosze o porade w jaki sposób oczyscic ta gape tak by jej zabardzo nie zniszczyc,z gory dzieki.Pozdrawiam
martian. Napisano 1 Lipiec 2007 Napisano 1 Lipiec 2007 Czy wiesz jaki to metal? Wiem z doświadczenia, że srebrne monety np można pogotować w oleju i szybko schłodzić np zimna woda z lodem i solą a potem nalot schodzi pod paznokciem lub szczoteczką do zębów. Rozszerzalność cieplna metalu i jego tlenku jest inna a co za tym idzie tlenek lub inny związek chemiczny tego metalu pod wpływem zmiany temperatury oddzielają się od siebie.Ale to tylko sugestia i najlepiej spróbować w praktyce na tym samym metalu . Niekiedy związki chemiczne mogą wniknąć głębiej w strukturę metalu i w tedy zostaje zamiast rdzy albo patyny czysty ale matowy metal co często się zdarza przy miedzi. Nie wiem jak można oprócz delikatnego, super delikatnego polerowania tego uniknąć
martian. Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Nie wiem czy nie było to malowane żeby uzyskać złotawy kolor. W tedy wszystko zejdzie i będzie białe alu.
don66 Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Mam identyczną gapę policyjną. Wykonana z aluminium. Odradzam podgrzewanie bezpośrednie. Proponuję delikatne polerowanie i czyszczenie szczoteczką do zębów i miękką szmatką lekko ścierną pastą do polerowania. W miejscach usuniętych złogów tlenkowych na pewno pozostaną ubytki (dziury), taka uroda alu. Oliwka też jej nie zaszkodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.