LeoN_39-45 Napisano 25 Listopad 2003 Autor Napisano 25 Listopad 2003 czesc wszyskim sam mam 2 schcematy udostepnie je ale i nawiaze kontakt z kims kto lubi w tym dlubac pozdrawiam LeoN
Cyrograf15 Napisano 25 Listopad 2003 Napisano 25 Listopad 2003 Sam mam kilka schematów z netu niestety są z błędami, nie wiem czy błędy są celowe czy nie. Koniec w końcu nigdy nie trafiłem na konstrukcę pewną którą ktoś wykonał i działa. Wraz z znajomym wykonałem dwa na bazie czeskiego schematu (prototyp + wersja poprawiona). Jednak po mału powstaje kolejna wersja bo obecna ma pewne wady. Najgorzsa jest kwesta cewki, obecnie robię 30cm (poprzednio 22cm) a właściwie jej zestrojenia. Koncentryczna cholera jest tak czuła że w mieszkaniu nie do zestrojena, a z oscyloskopem źle się chodzi po drzewach. Drugi problem to wpływ gruntu. Życzę powodzenia.Wojtek
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Cześć, a może byś podał średnice i ilość zwojów tego koncentryka?Pozdrawiam
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Witam porozmawiaj sobie z panem smętkiem ,człowiek posiada dużą wiedzę na temat wykrywaczy . pozdr.
SWaldek Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Tamat co prawda powinien znaleźć się w dziale ze sprzętem,ale skoro już tu jest to i kilka słów pozwolę zamieścić od siebie. Nieprawda ,że nie ma w sieci dobrych schematów,one są tylko bez dokumentacji technicznej ,a takie niestety są mało przydatne. Wiele jednak schematów posiada jakieś błędy lub celowo zmienione elementy powodujące obniżenie parametrów wykrywacza. Sam zrobiłem wykrywacz, którego schemat jest dostępny w kilku miejscach sieci, ale dokumentacja pochodziła z innego źródła. Do J" z samych danych nie zbudujesz sondy tym bardziej,że nie wiemy do jakigo sprzętu to ma być. Jeżeli do tego o którym pisałeś na maila to obiecałem przecież ,że pomogę, ale napisz konkretnie.Pozdrawiam
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 To i owszem, meilujemy do siebie. A sondy mnie interesują bardzo konkretnie, co nie oznacza, że od razu wezmę się do budowy.Pozdrawiam
wojna1939 Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Cze,Może ktoś mi wyjaśni jaki jest przybliżony koszt takiego samoroba, jaki jest orientacyjny czas montowania czegoś takiego, co z kalibracją - na ile sie sprawdza w terenie taki sprzęt, co z dostepnościa elementów, podzespołów? Troche dużo pytań, ale moja wiedza dot. wykrywaczy jest znikoma - szczególnie tych robionych własnym sumptem.Pozdrawiam - Maniura
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Podzespoły są, z działaniem bywa różnie, im bardziej skomplikowany tym trudniej, nie radzę modyfikować sond (jeśli się wie, jaką zbudować). Koszty zależą od inwencji.Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Koszt to około 150zł najdroższy element to akumulator 30zł.Wojtek
Pietrucha Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 CześćJa kupiłem od jakiegoś kolesia takiego samoroba".Zapłaciłem 100 zł. Nie jestem z niego zadaowolony. Nie wiem jakich schematów użuwał, ale jak zakopałem na plaży na głębokości 5-10 cm 5 groszy to ich nie znalazłem. Nie znam się na wykrywaczach i jak do tąd po za nim nie miałem żadnego, ale wedłud mnie to dziwnie działał. Właściwie przy każdy poruszeniu inaczej piszczał. pozd. Pietrucha
SWaldek Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Koszt wykonania wykrywacza samoróbki jest niewielki jeżeli robi się tylko po to aby zrobić. Oszczędność na meteriałach i elementach elektronicznych nie jest w tym miejscu wskazana. Sonde można zrobić z papieru a można i użyć kompozytów węglowych stosowanych np. w modelarstwie. Można użyć powszechnie dostępne elementy elektroniczne ,a można pokusić się o zgromadzenie bardzo precyzyjnych elementów o bardzo dobrych parametrach i tu mały przykład oryginalny układ CA3080 widzałem w granicy 10zł, a jego odpowiednik w plastikowej obudowie innego producenta za2zł,precyzyjne rezystory i kondensatory też są sporo droższe. Niektóre firmy poddają jeszcze elementy specjalnemu procesowi starzenia ,aby nie było tego efektu podczas normalnej eksploatacji. Pmiętajmy ,że na jakość wykrywacza ogromny wpływ mają zastosowane materiały i elementy. Także czasami warto wydać i 300 zł,aby zrobić coś solidnego i trwałego.
wojna1939 Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Wygląda na to, że jako początkujący z wykrywaczem powinienem zakupić oryginalny, może chodzony, ale nie samoraba. Tym bardziej, że moje doświadczenie z elektroniką jest żadne. Wiem już, że za 600 można coś nabyć. Pozdrawiam M.
Gość Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 Bardziej sie oplaca kupic podchodzony wykrywacz seryjnej produkcji np. Smetka HS-3 za jakies 400 PLN niz samemu dlubac samorobke, w przypadku VLF-ki i tak wyjdzie to kupe szmalu, zaoszczedzi sie 100 PLN a efekt bedzie mizerny. Chyba ze ktos robi wykrywacz PI ale przy dzisiejszym zasmieceniu polskiej krainy to ja sobie pracy na takim sprzecie juz nie wyobrazam, mimo 26 lat na karku szanuje swoj kregoslup i nie chce mi sie po kazdy gwozdz schylac. Btw. moj kumpel skopiowal" Smetka, tylko cewka byla oryginalna a efekty jednak byly na tej kopii duzo gorsze. Ocene pozostawiam zainteresowanym. Pozdrowienia
Gość Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 Sam kupilem Scope'a CS-660 za 600 PLN, obecnie ma go moj kolega, ktory go odkupil od goscia ktoremu go sprzedalem za 450 PLN, sprzet pochodzi chyba z 1995 roku a chodzi jak marzenie. Polecam angielskie konstrukcje jako niezniszczalne. Aha, Smetki sa dobre ale kilka elementow wykonanych lipnie" - przede wszystkim przycisk w uchwycie (czeste defekty), rurka cewki, kabel cewki czesto sie przerywa, no i uchwyt jak od BMX-a. Panie Smetkowski! Mamy XXI wiek ;)Mimo wszystko mozna na nim niezle akopac" i szybko sie zwraca jesli ktos nastawia sie na zarobek. Zaleta to bez watpienia 4 srednice dostepnych i wymiennych cewek.
stec Napisano 30 Listopad 2003 Napisano 30 Listopad 2003 Witam!!!Czy mógłby mi ktoś podesłać schemat jakiegoś wykrywacza który jest wart poświęcenia uwagi.Najlepiej o zasiegu ok. 2-3m. Sam posiadam schemat wykrywacza typu PI o zasięgu 2m. i chętnie się nim wymienię.Z góry wielkie dzięki!!!
LeoN_39-45 Napisano 1 Grudzień 2003 Autor Napisano 1 Grudzień 2003 Przyznam że nie sadzilem ze ktos berdzie odpowiadal na moje zagadnienie jakim są schematy. Pozdrawiam wszystkich kopaczy a zwlaszcza swieżo powstajaca grupe okregu koszalinskiego. Adam LeoN
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.