Horst Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2007 Lutowałem mosiądz cyną. O ile sam przedmiot ma szlachetną patynę, to widoczny świeży, srebrny lut strasznie go szpeci. Da się jakoś zmatowić (postarzyć) cynę?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 20 Czerwiec 2007 Share Napisano 20 Czerwiec 2007 Pierwszym błędem było użycie cyny do tego typu zabiegów. Na szczęście cyna jest łatwo usuwalna...Mosiądz lutujemy lutem do mosiądzu. nawet srebrny lut na mosiądzu zostawia białe ślady (choć nie takie ochydne smarki jak cyna). Radzę nie cudować, tylko dać to fachowcowi (jubiler na przykład). Przedmiot choćby punktowo trzeba rozgrzać palnikiem (jeśli jest rzeczywiście z mosiądzu nic nie powinno się mu stać) i zlutować w sposób jubilerski" nie zaś elektryczny".No chyba że lubimy cynowe smarki na zabytkach...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Chodzi mi o klamrę niemiecką a te w oryginale miały nakładki lutowane cyną. Lut wygląda ok jest ładny tylko że świezy. Nikt nie wie jak go postarzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Czerwiec 2007 Share Napisano 22 Czerwiec 2007 O ile to cyna to wystarczy poczekać kilka miesięcy, sama się utleni - ściemnieje.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 22 Czerwiec 2007 Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Znajdowałem guziki z grubą zieloną patyną, a lut ciągle był srebrzysty i błyszczący :)Może da sie to jakoś zmatowić mechanicznie, pokryć czymś (woskiem, lakieem, szelakiem?) żeby zmienić kolor,...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 25 Czerwiec 2007 Share Napisano 25 Czerwiec 2007 Azotan srebra wszystko postarzy. Kolor czarny lub brązowy w zależności od metalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.