MiGol Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2007 Szukam zdjęć, rysunków, opisów mundurów wyjściowych używanych przez ludowe Lotnictwo Polskie do końca lat 50. Wiem, że zgodnie z radzieckimi wzorami zrezygnowano ze stosowania przedwojennego koloru stalowoszarego na rzecz mundurów zielonych, barwy jak w piechocie, tylko z elementami lotniczymi (patki na kołnierzu itd.). Dopiero ok. 1960 roku powrócono do przedwojennej tradycji. Interesuje mnie zwłaszcza jakie do zielonych mundurów noszono koszule, czapki i krawaty oraz pasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robzet Napisano 18 Czerwiec 2007 Share Napisano 18 Czerwiec 2007 Myślę, że na początek warto sięgnąć po Encyklopedię Lotnictwa Wojskowego- Mundury lotnicze cz.9 Polska" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiGol Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2007 Wiem o tej pozycji, niestety nie mam dostępu. Czy podaje jakieś szczegóły a propos wzmiankowanego munduru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 19 Czerwiec 2007 Share Napisano 19 Czerwiec 2007 W książce pt Polski mundur wojskowy" wydawnictwo albumowe z 1988 roku, są zamieszczone cztery fotografie w w/w temacie.pozdr.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robzet Napisano 19 Czerwiec 2007 Share Napisano 19 Czerwiec 2007 Jeśli temat nadal Cię interesuje, to proszę o kontakt na priva. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 19 Czerwiec 2007 Share Napisano 19 Czerwiec 2007 Czy ja wiem? Czy kolor khaki munduru w lotnictwie rzeczywiście ma tylko radziecki rodowód? W II RP był okres, kiedy lotnicy nosili mundury khaki, wyróżnione tylko barwą patek itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiGol Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2007 To prawda, że dopiero w 1936 roku wprowadzono mundury koloru stalowego. Ciekawa dyskusja tutajhttp://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=357820&sid=11693443246f8e8b3cf6dbcf5e81695bde2103c6afWięc powrót w lotnictwie po 1945 roku do mundurów zielonych to krok w tył, moim zdaniem wymuszony narzuconą modłą radziecką (także np. czwarta gwiazdka dla kapitana jak u u Sowietów), który naprawiono dopiero po 1956 roku.Jakie mundury używało polskie lotnictwo na froncie wschodnim w latach 1944-45, czy nie były aby niebieskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robzet Napisano 20 Czerwiec 2007 Share Napisano 20 Czerwiec 2007 Przepisy ubiorcze z lat 1943-45 dla jednostek lotniczych LWP na froncie wschodnim określaly,że mundury miały być stalowoszare nawiązujące krojem do wz.36. Jednak braki w zaopatrzeniu sprawiły, że regulaminowe mundury nosili tylko nieliczni oficerowie. Dla podoficerow i szeregowych musiały wystarczyć ogólnowojskowe mundury khaki z ciemnożółtymi oznakami rodzaju służby na kołnierzach i najwyżej czapki były stalowszare (z orłem typu kurica). Koszule były najczęściej oliwkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiGol Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2007 Dotarłem jednak do albumu Polski mundur wojskowy". Na stronach 306 i 307 są 4 fotografie, o których - zdaje się - pisał Falke. Z tym że: fot. 338 to mundur polowy pilota, w którym latał (z 1945), fot. 339 mundur polowy żołnierza (skoczka) samodzielnego batalionu szturmowego (z 1945), fot. 340 stalowoszary mundur wyjściowy kapitana 1 PLM Warszawa" (z 1945) - co potwierdza ostatnią informację robzeta, zaś fot. 341 to mundur wyjściowy st. sierż. 2 Pułku Nocnych Bombowców Kraków" (z 1945), niestety widać tylko zielony płaszcz, ale za to rzeczywiście czapka jest w kolorze stalowym.Ciekawe, kiedy po 1945 r. w LLP zrezygnowano ze stalowego koloru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.