Skocz do zawartości

Powojenny mundur lotniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam zdjęć, rysunków, opisów mundurów wyjściowych używanych przez ludowe Lotnictwo Polskie do końca lat 50. Wiem, że zgodnie z radzieckimi wzorami zrezygnowano ze stosowania przedwojennego koloru stalowoszarego na rzecz mundurów zielonych, barwy jak w piechocie, tylko z elementami lotniczymi (patki na kołnierzu itd.). Dopiero ok. 1960 roku powrócono do przedwojennej tradycji. Interesuje mnie zwłaszcza jakie do zielonych mundurów noszono koszule, czapki i krawaty oraz pasy.

To prawda, że dopiero w 1936 roku wprowadzono mundury koloru stalowego. Ciekawa dyskusja tutaj
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=357820&sid=11693443246f8e8b3cf6dbcf5e81695bde2103c6af

Więc powrót w lotnictwie po 1945 roku do mundurów zielonych to krok w tył, moim zdaniem wymuszony narzuconą modłą radziecką (także np. czwarta gwiazdka dla kapitana jak u u Sowietów), który naprawiono dopiero po 1956 roku.
Jakie mundury używało polskie lotnictwo na froncie wschodnim w latach 1944-45, czy nie były aby niebieskie?

Przepisy ubiorcze z lat 1943-45 dla jednostek lotniczych LWP na froncie wschodnim określaly,że mundury miały być stalowoszare nawiązujące krojem do wz.36. Jednak braki w zaopatrzeniu sprawiły, że regulaminowe mundury nosili tylko nieliczni oficerowie. Dla podoficerow i szeregowych musiały wystarczyć ogólnowojskowe mundury khaki z ciemnożółtymi oznakami rodzaju służby na kołnierzach i najwyżej czapki były stalowszare (z orłem typu kurica). Koszule były najczęściej oliwkowe.

Dotarłem jednak do albumu Polski mundur wojskowy". Na stronach 306 i 307 są 4 fotografie, o których - zdaje się - pisał Falke. Z tym że: fot. 338 to mundur polowy pilota, w którym latał (z 1945), fot. 339 mundur polowy żołnierza (skoczka) samodzielnego batalionu szturmowego (z 1945), fot. 340 stalowoszary mundur wyjściowy kapitana 1 PLM Warszawa" (z 1945) - co potwierdza ostatnią informację robzeta, zaś fot. 341 to mundur wyjściowy st. sierż. 2 Pułku Nocnych Bombowców Kraków" (z 1945), niestety widać tylko zielony płaszcz, ale za to rzeczywiście czapka jest w kolorze stalowym.
Ciekawe, kiedy po 1945 r. w LLP zrezygnowano ze stalowego koloru?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie