maras2 Napisano 17 Czerwiec 2007 Autor Napisano 17 Czerwiec 2007 Witam szanownych specjalistów od monetek!Prosze o dokladniejszą ID moich ostatnich monetek i orientacyjną ich wartość:1,2 - chyba talar pruski, 3,4 - chyba 2 grosze(!) pruskie 4,5 - nie mam pojęcia
maras2 Napisano 17 Czerwiec 2007 Autor Napisano 17 Czerwiec 2007 Zdjecia dodam pozniej - zapomnialem skompresowac...
Anarchista Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 1,2 - 3 grosze pruskie z mennicy wrocławskiej3,4 - 2 greszle, 1 greszel = 1/4 grosza5,6 - tzw. boratynka, miedziany szeląg Jana Kazimierza
maras2 Napisano 17 Czerwiec 2007 Autor Napisano 17 Czerwiec 2007 Wielkie dzieki, mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu tez bedzie co do ID.
Anarchista Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 Coś czuje, że będzie, mam tylko nadziej, że to nie mój" las :)a co do pierwszej, to źródła podają również, że są to 3 krajcary, a nie grosze. Z niektórymi pruskimi monetami jest pewne zamieszanie w kwestii czy są to grosze czy krajcary; gdzieś też znalazłem, że nazwy grosz i krajcar stosowano wymiennie.
maras2 Napisano 17 Czerwiec 2007 Autor Napisano 17 Czerwiec 2007 Watpie, aby to byl woj" las. Jestem z dolnego slaska, teren jest na pograniczu Prus i terenow polskich - dotychczas kopalem same wkurzające pfennigi, ale pojechalem ok.20km dalej i jak widzisz - pierwsza boratynka i grosz SAP - nie dawalem go na ID, bo znalazlem taki na allegro...Ale miejsce ciekawe - lasek przy drodze glownej, 2godz. chodzenia i 9 monetek - srednio co 15 min. wychodzil mi jakis moniak. Mam jeszcze do ID szeląga gdanskiego - ale nie mam programu do kompresji zdjec, ze sciagnieciem mam jakis problem - kolega mi kompresuje.Powodzenia w szukaniu....i do nastepnej ID.
Anarchista Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 To prawie tak jak u mnie, tyle, ze ja szukam pod Wrocławiem, no i trochę mniej monet wychodzi, może dlatego, ze ACE150 ma trochę słaby zasięg, ale jak będzie tradycyjna letnia susza to zasięg mu sie trochę zwiększy :).Pozdrawiam
maras2 Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 Wczoraj schodzilem do konca moj" lasek - 6 monetek. Reszta jest zarosnieta na maksa, trzeba czekac do jesieni az krzaczory opadna. Duzo chodze w miejscach, gdzie chyba juz wszyscy byli - ale prawie zawsze cos wyciagne, tylko ze trzeba sie duzo nachodzic. Mam od niedawna Tesoro Vaquero - na razie jestem zadowolony. Zreszta Głogów i Wrocław to piekne okolice do eksploracji, wiec nie dawaj za wygrana tylko chodź, chodź...i chodź, w koncu trafisz na jakis super fant.Pzdr.
maras2 Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 A to chyba jeden grosz (krajcar) Fryderyka?
Anarchista Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 krajcar hrabstwa Monfort (w życiu o takim regionie nie słyszałem):http://www.coinarchives.com/w/lotviewer.php?LotID=276195&AucID=201&Lot=1596Czasem znajduję nawet rzeczy z kategorii super fant", ale zadko, bo w okolicy już wszystko przekopane, a żeby wybrac się gdzieś dalej brak czasu i transportu. Ale zacząłem się systematycznie oddalac od granic miasta :)
maras2 Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 No to fajnie zakrecona monetka - strona www.tez ciekawa, tylko jak tam cokolwiek znaleźć do ID? Przegladac kazde linki z aukcjami? Fajnie by bylo móc samemu w koncu jakos dojsc do tego, co sie znalazlo.P.S.U mnie okolice Wschowy (lubuskie)to niezle miejsca na monetki-ale to w sumie pola, wiec do jesieni...monetki:(Daleko poza Wrockiem kopiesz?
Anarchista Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 Mają tam wyszukiwarkę na stronie głównej.Ta strona też jest dobra: http://someoldcoins.org/ . Można wyszukać monetę m.in. na podstawie tego co jest na niej przedstawione, władcy, kraju.... A link old german coins" wcale nie oznacza, że są pod nim tylko monety niemieckie :)Nie lubię tracić kilku godzin na dojazd, a na miejscu zobaczyć wielkie pole kukurydzy, jakieś chaszcze nie do przejścia czy inne bagno, więc jak do tej pory to szukałem do ok. 10km od miasta, ale stopniowo przesuwam się dalej.
maras2 Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Napisano 22 Czerwiec 2007 No to bede próbowal sam cos sobie ID - w razie czego zawitam na tutejsze forum. No i te krzaczory to mnie tez konkretnie wkurzają - albo las z trawą do pasa! a na polach zborze jeszce dojrzewa...Lato jest do bani na poszukiwania - tyle, ze dzień długi. A jak sie zacznie chodzić, to czas leci, ze łaaaał!!Moze sie za mocno wczuwam, ale chodze od niedawna i chcialbym przekopac wszystkie lasy i pola - jade na urlop na 2tyg., wezme piszczałe ale żona sie krzywi...I gdzie znowu lecisz!?Zrobilbyś coś w domu..." itp. Ale powoli sie przyzwyczaja.Pzdr.Darz grunt.
Anarchista Napisano 23 Czerwiec 2007 Napisano 23 Czerwiec 2007 Na szczęście jeszcze tylko miesiąc i żniwa w pełni :)PowodzeniaPzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.