Skocz do zawartości

ultradźwięk do czyszczenia

Redd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy probowal ktos z Was tej metody? Z tego co wyczytalem na necie nie powinno byc problemu lekko zabrudzonymi odznaczeniami, monetami(złoto,srebro:).Ale jak sie sprawa przedstawia z mniej lub bardziej zkorodowaną kolorową drobnicą? Moze wartało by cos takiego zapodac bo stosunkowo niedrogie zważywszy na fakt że oszczędza sie wiele czasu.Tylko jaka skutecznosc? pytanie tylko.Chętnie poczytam wasze opinie.
Pozdrawiam. Redd
http://www.hotair.pl/product_info.php?cPath=2&products_id=46

Jesli mam wydac tyle zeta na to,to podziekuje.A już miałem nadzieje że sie zaoszczedzi czasu na czyszczenie. Niestety okazuje sie smutna prawda że wraz z ceną spada jakosc:( Dobrze że sie zapytałem i nie kupiłem tego badziewia.Może poszperam na necie i zrobie ze schematu?

Do Cyrograf15 podejrzewam ze twoj kolega ma przemysłową i nic dziwnego ze daje rade.
Dzieki koledzy! Pozdrawiam Redd

Witam
Co do ultra dźwięków to super sprawa ale trzeba oczywiście wiedzieć jaką kompiel zrobić i podstawa woda musi być bardzo gorąca. Jako jubiler używam myjki na codzień i mam troche doświadczenia (zdrowo ponad 10 lat;)))Pożądna myjka musi mieć też grzałkę. I druga rzecz, ultradźwięki nie ueuną zabrudzeń chemicznych (tlenków itd) tylko zabrudzenia mechaniczne. Wrzucam przykład odzanki przyjaciela, która była makabrycznie zakamieniona. Żadne kompiele nic nie dawały ponieważ piasek zwiazał się z materiałem (utlenionym cynkiem z czołgu) i stworzyła się kamienna" skorupa jakby z piaskowca. Trochę się namęczyłem ale efekt może być ;)))
Polecam ultradźwięki ale tylko do czyszczenia zabrudzeń mechaniczych.
Pozdro
Heruss

Witam.
Heruss jestem pod wrażeniem działania takiej myjki.I znowu sie napaliłem:)
Mam do ciebie pytanie. Jaka musi byc minimalna temperatura wody żeby dało to efekty? I czy można by było w zwykłej myjce używac gorącą wode? Pytam dlatego bo taka z grzałką jest dla mnie za droga.
Dzieki i pozdrawiam. Redd

Witam
Myślę ze można nalać do myjki bez grzałki gorącej wody, ale ostygnie ona dość szybko. Woda powinna być dosłownie gorąca. Tak ze nie mozna włożyć do niej ręki. Ale sama woda to nic nie da. Ja stosuję do biżuterii i nie tylko ;) woda+ Ludwik mietowy (inne płyny są do d...py) i ciutkę wody amoniakalnej potocznie zwanej amoniakiem (dlatego woda amoniakalna bo to roztwór 25% amoniaku, czystego amoniaku nie sprzedaja w normalnym obiegu) tego amoniaku to ciupinka amoniaku tak z małą łyżeczkę, na oko nie za dużo bo jak lejesz do gorącej wodyto amoniak ostro paruje i śmierdzi strasznie nieprzyjemnie no i moze popayć drogi oddechowe, ale bez przesady ;). Powinno zadziałać.
Pozdro
Heruss
PS. jednak myślę ze lepiej kupić myjkę jubilerską uywaną ni jakieś dziwne wynalazki...czoć widziałem e też działają. Zależy wszystko od tego co chcesz nią robić i jak często uzywać.
PS 2 nie polecam też płynów do myjek z reguły są są to wynalazki" do naciągania ludzi na kasę i to nie złą (bo są bardzo drogie)

Witam kolego Herrus
Dobrbe wieści mi tu piszesz:)) bo obawiałem sie że gorąca woda moze uszkodzic myjke.
Z tym płynem do naczyń to widzialem gdzieś na necie filmik reklamowy jakiejs myjki, nie wiedzialem tylko, że w tym przypadku w płynach są takie różnice.
A co do czestotliwosci wykorzystywania myjki to zalezy od szczęścia albo doswiadczenia;)
Jak tylko kupie myjke chetnie skorzystam z twoich rad a efekty posatram sie tu pokazac.
Wielkie dzieki i pozdrawiam.
Redd
Ps Planuje kupic myjke koniec lipca poczatek sierpnia wiec gdzies w tym okresie moge dopiero pokazac efekty.

• 3 weeks later...
Kolego Heruss, czy mógłbyś podzielić sie swą wiedzą na temat środków jakich uzywasz do czyszcenia w wannie ultradźwiękowej.
Ja ostatnio dowiedziałem sie o 5% roztworze kwasku cytrynowego - dobrze ponoć usuwa kamień i naloty jemu podobne.
Sam jeszcze tego nie wypraktykowałem.....ale wolną chwilą to zrobie.

Pozdr. Mirkoni

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie