amsel44 Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Napisano 15 Czerwiec 2007 Witam, mam pytanko, moze ktos cos slyszl o rozbitej Jaskolce obok lotniska w miroslawicach ? inna nazwa lotniska > rosenborn a wieksze miasto obok to wroclaw (oddalone 0k. 20km). mam jutro ogladac czesci z tego samolotu jednak zanim cos kupie prosze o pomoc badaczy :). sam mam powazne watpliwosci czy w pasie dzialania 17-tej armii Schornera (Mitte")lataly me 262 ? . sadze ze szczatki pochodza od innego niemieckiego letadla ale....moge sie mylic .pozdro.amsel44
yak Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 Jedno jest pewne ze jeszcze w latach 60tych byla tam skladnica poniemieckiego sprzetu latajacego roznej masci tu i w Pszennie przed swidnica gdzie swojego czasu czerwony baron latal. Samoloty staly poopierane o siebie a miejscowa ludnosc wykorzstywala ich fragmenty do budowy komorek a dzieciaki sie tym bawily wiec jest sznasa ze fanty sa prawdziwe.
amsel44 Napisano 16 Czerwiec 2007 Autor Napisano 16 Czerwiec 2007 Pozdro Yak :), sadzisz wiec ze jednak jakas jaskolka" mogla sie tam trafic ? ja mam powazne watpliwosci , mysle o infrastrukturze (inne paliwo, klopoty z tankowaniem dl. pasa startowego itp )mozesz swoje przypuszczenia poprzec ew. jakas literatura ?.Salve amsel44ps. jasne tez ze czesci > innych < samolotow jest tam pelno :) sam trafilem tego sporo .
yak Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 Przykro mi ale nie popre sie literatura.Informacje mam od kogos kto sie tam wychowal tuz po wojnie a potem do konca lat 60tych do samego rozwiazania sluzyl w jeleniogorskim KBW az do samego rozwiazania a na terenie Twojego lotniska mieli tez swoje magazyny poniewaz ich sztab miescil sie we wroclawiu.Nie mozna wykluczyc ze gdzies w okolicy zaplatal sie twoj messer i jego zwloki tam sie znalazly ,niekoniecznie musial tam stacjonowac.Wojna platala rozne figle a szczegolnie na sam koniec.
amsel44 Napisano 16 Czerwiec 2007 Autor Napisano 16 Czerwiec 2007 Jasne , dzieki yak :)pozdro.amsel44
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.