Skocz do zawartości

Gołdap i okolice-dla kopacza

Ostermann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć
szukam wskazówek nt. wartych grzechu mmiejscówek w Gołdapi bądź najbliższej okolicy-interesuje mnie frontówka z przełomu '44/45.
Będę tam na weekend,słyszałem że okolice niespecjalnie spenetrowane-więc a nóż/widelec;-].Jeżeli ktoś chciałby ,,uszczęśliwić'' mnie podkrętką że wie,gdzie zatonął pluton Panter z ,HG'-z bólem odpowiem że georamy itp. wodotrysków jeszcze się nie dorobiłem-:) więc bez zbytów plss.Chwilowo zestaw obowiązkowy-piszczała,szpadel i czujne ucho(bo gee,hm,gajowy nie śpi).

Zarzucam i czekam
pozdr.
Ostermann
Napisano
Hmm
ponieważ czas już niedługo ruszać w drogę-gdyby ktoś zechciał jednak mnie ,oświecić' w zadanym temacie (a jadąc nie będę mógł tego odebrać)-to na wszelki-wielki podam nr,na który możecie podesłać chociażby jakiegoś esa.Chyba nie żądam namiaru na Komnatę,co-;/?

Zbychu-608 285 918
Dzięx

Ostermann
Napisano
uważaj na straż graniczną z tamtych okolic koszą nawet swoich fajne miejsca do kopania tam są życze owocnych wykopków
Napisano
Thx barbi-tylko gdzie są te ,fajne miejsca do kopania':).Nie robię nalotu dywanowego-wolałbym podziałać punktowo.Jestem na miejscu,miasteczko zaniedbane,ślady dawnych zniszczeń,lecimy w teren.
Co do SG-dzięki za uwagę-w ichnim Centrum Szkolenia w Kętrzynie uszkadzają im myślenie,poza tym po paru latach na granicy Zony goście mają zryty beret od ,Aslanowa'porzeczkowego- faktycznie,zaskoczyłem że to już
praktycznie zona.Będę z tubylcem więc liczę że nie damy ciała(chyba że zapędzimy się poza zaorany pas-no ale wtedy to i skala problemu wzrastaa,że trzymaj się Wiktor!;-/.Postaram się o ewentualny materiał zdjęciowy-jeśli czasu starczy.Pozdro

Ostermann
Napisano
ja właśnie pracuje w sg :) i jestem w ketrzynie miejsca fajne to wjazd od jurkiszek nad jezioro gołdapskie teren cudo taj znać jakie efekty owocnego kopania
Napisano
Chłopie-to ty mi teraz to piszesz -:))!?

Z przyczyn różnych zrobiła się z tego wyprawa krajoznawcza-też pouczająca.Przepiękne tereny- ale miasto przygnębiające.
Widać że wojna strasznie je skotłowała.Starych budynków malutko- wolny,pusty plac w centrum a w plombach po dawnej zabudowie poustawiane te koszmarne ,pudełkowce' z płyty.Za wielką płytę powinien być Trybunał-serio.

Pętając się po okolicy trafiliśmy do Dowództwa Luftwaffe (?) w Kumieciach- wsio zniszczone i pozarastane.Zresztą jak większość terenu dookoła.Cmentarze zdewastowane i porośnięte- pół biedy jeśli ,tylko' tablica ,nóg' dostaje - jak w G. Z kolei po drodze do Giżycka zapamiętałem najbidniej ze 4 cmentarze I-wojenne, położone przy asfaltówce ale jeszcze są.Szok ilu ich tam leży-i te daty-czasem kilkudziesięciu pod jedną.Tu stu Niemców i 300 Rosjan- ówdzie mniejsze liczby..

Dżisu-po ,Wschodzie' militarnym wlał się, kto wie czy nie gorszy, ,Wschód' mentalny- po Hitlerze, tzw. ,Powrót do Mcierzy' to największa klęska tych ziem.

Na pewno postaram się wykorzystać Twoje wskazówki- bo i pewnie jeszcze tam wrócę i to prędko-2-4 tygodnie?

Jeślibyś miał jeszcze coś ciekawego to śmiało-priv otwarty.

Przy okazji-jak jesteś w Kętrzynie, to jeździłeś może do msc. Silginy? Stoi jeszcze ten tajemniczy pałac co to go miała przejąć i odrestaurować nie mniej tajemnicza niemiecka Fundacja? Boże,jak zwykle serce pokroiło mi się w plasterki jak zobaczyłem to,co zobaczyłem-;(. Kiedyś przejeżdżałem przez Kętrzyn i wbiłem się do Zamku na wystawę ,Dworki i pałace dawnego pow.kętrzyńskiego' - i te zdjęcia Silginnen ,jak PGR-owskie krowy wychodzą w pałacu przez werandę na pastwisko (czyli były park).

Nie pij za dużo tej ruskiej berbeluchy-:))
tak naprawdę to prawdziwie zrąbani są nasi ,Czarni' i ich GAJ ( nie ma tu cyrylicy..) ale cóż,to jest naprawdę granica z innym światem ..

pozdrawiam
Ostermann
Napisano
nie takich rzeczy nie posiadam. dzisiaj już opuszczam mazury na mazurach było fajnie w ketrzynie :( pozdrawiam i zapraszam w bieszczady

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie