Skocz do zawartości

Czyszczenie łusek

markut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Ja czyszcze swoje łuski, jeśli są w dobrym stanie papierem ściernym na wiertarce.Ale pojawia się często taki problem że po wypolerowaniu zostają na łuskacz czerwone plamy, chyba z miedzi. Nie wiem jak je usunąć...:( Macie może jakieś sposoby...?
Dzieki za pomoc!

To nie zależy od kwasku" tylko od składu blachy i wieku łuski. Delikatny nalot bez ruszania patyny na starych łuskach np Mosin 1911 itp. można usunąć za pomocą
gąbki z fliseliną tzn zmywaka z
ostrą jedną stroną namoczonego octem .
Później olejek lub wazelina. Zostaje
naturalna patyna brązowa z połyskiem.
Jedyne ze starych łusek które mają jednorodną strukturę blach to z moich doświadczeń Mosin 1905 B znalezione w dobrych warunkach glebowych. W innych następuje krystalizacja miedzi i można
wypolerować je na wylot. Czym bliżej wojny tym gorsza blacha. Dla zabawy
zrobiłem kilka szt Mosin 1905 B na glanz" Prónowałem zrobić to z innymi z
okresu ale nie wyszło. Od tej pory
z I wś likwiduję tylko śniedź a zostawiam patynę (ocet i gąbka).
Pozdrowienia.

Zgadzam się z przedmówcą.Patrz moje zdjęcie. dwie łuski z przodu jedna to wynik szlifowania druga moczenia w occie zbyt długo na obydwu widać strukturę blachy i wytrącenia które prawdopodobnie są na wylot. Wyglądają nieciekawie. Z kolei ta z ołówkiem (ołówek znaleziony w środku łuski mosin 1914 zachował sie ponieważ miedź ma właściwości aseptyczne)i po drugiej stronie z pociskiem to naturalna patyna.
Pozdrowienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie