markut Napisano 13 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2007 Witam!Ja czyszcze swoje łuski, jeśli są w dobrym stanie papierem ściernym na wiertarce.Ale pojawia się często taki problem że po wypolerowaniu zostają na łuskacz czerwone plamy, chyba z miedzi. Nie wiem jak je usunąć...:( Macie może jakieś sposoby...?Dzieki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 Tylko polerować to można. Takie plamy to zwykle efekt trawienia (czyszczenie kwaskiem).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 To nie zależy od kwasku" tylko od składu blachy i wieku łuski. Delikatny nalot bez ruszania patyny na starych łuskach np Mosin 1911 itp. można usunąć za pomocągąbki z fliseliną tzn zmywaka z ostrą jedną stroną namoczonego octem .Później olejek lub wazelina. Zostaje naturalna patyna brązowa z połyskiem.Jedyne ze starych łusek które mają jednorodną strukturę blach to z moich doświadczeń Mosin 1905 B znalezione w dobrych warunkach glebowych. W innych następuje krystalizacja miedzi i można wypolerować je na wylot. Czym bliżej wojny tym gorsza blacha. Dla zabawy zrobiłem kilka szt Mosin 1905 B na glanz" Prónowałem zrobić to z innymi z okresu ale nie wyszło. Od tej pory z I wś likwiduję tylko śniedź a zostawiam patynę (ocet i gąbka).Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 16 Czerwiec 2007 Share Napisano 16 Czerwiec 2007 ja luski czyszcze takimi wiorkami alu jakie mozna kupic w sklepach z chem gospodarcza super rezultat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 16 Czerwiec 2007 Share Napisano 16 Czerwiec 2007 Te przebarwienia to nieodwracalne zmiany chemiczne w strukturze metalu. Nie da się tego usunąć, chyba że zeszlifowałbyś łuskę do grubości papieru... a i tak plamuy mogązostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 17 Czerwiec 2007 Share Napisano 17 Czerwiec 2007 Zgadzam się z przedmówcą.Patrz moje zdjęcie. dwie łuski z przodu jedna to wynik szlifowania druga moczenia w occie zbyt długo na obydwu widać strukturę blachy i wytrącenia które prawdopodobnie są na wylot. Wyglądają nieciekawie. Z kolei ta z ołówkiem (ołówek znaleziony w środku łuski mosin 1914 zachował sie ponieważ miedź ma właściwości aseptyczne)i po drugiej stronie z pociskiem to naturalna patyna.Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.