Skocz do zawartości

IV Piknik Forteczny na Dąbrowieckiej Górze

Rekomendowane odpowiedzi

ZAPROSZENIE

Miłośników militariów i fortyfikacji zapraszam na IV Piknik który odbędzie się 10 czerwca tradycyjnie na poniemieckich schronach pod Dąbrówką. Pogoda też nam sprzyja i niegrozi nam zakaz wstępu do lasu. Startujemy o godzinie 11. Będzie sporo mundurowych z róznych Grup Rekonstrukcji Historycznej m.in. Rhein, Pomerania, PSZ,101 Airborne, Pionier 39 ... Będzie sporo pojazdów w tym Opel Blitz, motocykle i zapewne coś jeszcze. W schronach znajdzie się oświetlenie i kilka tematycznych wystaw. Na schronach rozmieszczone będą obozowiska poszczególnych GRH oraz ustawione dwa działa ZIS-2 i ZIS-3. Jedna z Grup odtworzy w pierwszym schronie pomieszczenie map i będzie stanowić jego załogę. Współczesne Wojsko Polskie podtoczy pod schrony kocioł z wojskową grochówką a Strzelcy Kurkowi z Otwocka poprowadzą strzelnicę. Przewidujemy też wiele innych atrakcji. O godzinie 14 wielka niespodzianka dla zwiedzających ale o tym wszyscy się dowiedzą dopiero w niedzielę. Plakat z Pikniku można zobaczyć na stronie: [www.powiat-otwocki.pl].

ZAPRASZAM wszystkich chętnych
Paweł Ajdacki

Z Otwocka trzeba jechać na Celestynów. Po drodze w połowie wsi Dąbrówka trzeba skręcić w prawo w ul.Karczewską i po ok. 1,5 km dojedzie się do IV Pikniku. Dla pieszych lepiej wysiąść na stacji PKP Pogorzel Warszawska i kierować się na zachód czerwonym szlakiem który doprowadzi też na miejsce imprezy.
Pozdrawiam. P.A.

Bardzo miła i klimatyczna impreza. Schrony ciekawe, wystawa i prezentacje grup również. Można było odpocząć na łonie natury otoczony historią. Warto było przemaszerować te 3km przez las :). Nurtuje mnie jednak jak to z tą inscenizacją wyszło, bo na miejscu nie zauważyłem żadnej informacji, że ma się odbyć, dopiero jak byłem w pociągu wyczytałem w broszurze, że jest zaplanowana. Z racji tego, że opuściłem piknik wcześniej nie wiem czy się odbyła czy nie? Albo brak info było na miejscu albo ja nie zauważyłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie