Skocz do zawartości

IV Piknik Forteczny na Dąbrowieckiej Górze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ZAPROSZENIE

Miłośników militariów i fortyfikacji zapraszam na IV Piknik który odbędzie się 10 czerwca tradycyjnie na poniemieckich schronach pod Dąbrówką. Pogoda też nam sprzyja i niegrozi nam zakaz wstępu do lasu. Startujemy o godzinie 11. Będzie sporo mundurowych z róznych Grup Rekonstrukcji Historycznej m.in. Rhein, Pomerania, PSZ,101 Airborne, Pionier 39 ... Będzie sporo pojazdów w tym Opel Blitz, motocykle i zapewne coś jeszcze. W schronach znajdzie się oświetlenie i kilka tematycznych wystaw. Na schronach rozmieszczone będą obozowiska poszczególnych GRH oraz ustawione dwa działa ZIS-2 i ZIS-3. Jedna z Grup odtworzy w pierwszym schronie pomieszczenie map i będzie stanowić jego załogę. Współczesne Wojsko Polskie podtoczy pod schrony kocioł z wojskową grochówką a Strzelcy Kurkowi z Otwocka poprowadzą strzelnicę. Przewidujemy też wiele innych atrakcji. O godzinie 14 wielka niespodzianka dla zwiedzających ale o tym wszyscy się dowiedzą dopiero w niedzielę. Plakat z Pikniku można zobaczyć na stronie: [www.powiat-otwocki.pl].

ZAPRASZAM wszystkich chętnych
Paweł Ajdacki
Napisano
Z Otwocka trzeba jechać na Celestynów. Po drodze w połowie wsi Dąbrówka trzeba skręcić w prawo w ul.Karczewską i po ok. 1,5 km dojedzie się do IV Pikniku. Dla pieszych lepiej wysiąść na stacji PKP Pogorzel Warszawska i kierować się na zachód czerwonym szlakiem który doprowadzi też na miejsce imprezy.
Pozdrawiam. P.A.
Napisano
Bardzo miła i klimatyczna impreza. Schrony ciekawe, wystawa i prezentacje grup również. Można było odpocząć na łonie natury otoczony historią. Warto było przemaszerować te 3km przez las :). Nurtuje mnie jednak jak to z tą inscenizacją wyszło, bo na miejscu nie zauważyłem żadnej informacji, że ma się odbyć, dopiero jak byłem w pociągu wyczytałem w broszurze, że jest zaplanowana. Z racji tego, że opuściłem piknik wcześniej nie wiem czy się odbyła czy nie? Albo brak info było na miejscu albo ja nie zauważyłem.
Napisano
Szkoda że nie mogłem tam być :( ale bardzo proszę o jakieś fotki ;)
Za jakiś czas i Ja zorganizuję piknik forteczny, ale w Zbrosławicach ;)

Pzdr.
Sonder
Napisano
Inscenizacja odbyła sie w Dąbrówce. Też nic o niej nie wiedziałem. Całe szczeście fartem na nią natrafiłem wracając już do domu.
Napisano
Szkoda, że mnie ominęło, ale trudno. Gratuluje pomysłu z broszurkami o miejscu pikniku i grupach rekonstrukcyjnych. Takie, rzeczy powinny być zawsze dostępne na każdej rekonstrukcji. Rewelacja!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie