oskarxyz Napisano 2 Czerwiec 2007 Autor Napisano 2 Czerwiec 2007 Czym najlepiej zakonserwować bagnety.
Apollo18 Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 Smarem grafitowym... Ja zawsze tak konserwuje i bardzo ładnie sie prezentują.
oskarxyz Napisano 3 Czerwiec 2007 Autor Napisano 3 Czerwiec 2007 A co sądzisz o urzyciu wazeliny technicznej
Cyrograf15 Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Jak nie będziesz dotykał to taka wazelina może być.Wojte
Apollo18 Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 No raczej bedzie dotykał bo ja przynajmniej raz w tygodniu wszystkie moje bagnety przecieram i czyszcze... A jak ktos przyjdzie do mnie to tez dosc czesto je ogląda... Najlepszy moim zdaniem do konserwacji jest smar grafitowy. Bardzo ładnie wygląda przetarty nim bekielit na bagnetach niemieckich... A tak a propo to jaki bagnet chcesz zakonserwowac??
don66 Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Jeżeli miałbym je dotykać to zdecydowanie wybrałbym wazelinę techniczną, a nie smar grafitowy, chyba że do tego dotykania i oglądania zakładałbym ubranie robocze, a przynajmniej rękawice.Chociaż muszę przyznać, że smar grafitowy bardzo dobrze zabezpiecza przed korozją.
Apollo18 Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Jeżeli sie dobrze wyczysci/przetze konserwowaną rzecz to nie trzeba ubrania roboczego... :]
oskarxyz Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Napisano 7 Czerwiec 2007 Niedawno przeczytałem ,że mozna bagnety zabezpieczyć też roztworem benzyny eksstrakcyjnej z parafiną.Co o tym sądzicie?
Apollo18 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Nie wiem... Nigdy o tym nie słyszałem... No ale wez jakis gorszy bagnet albo jakąs taką rzecz , wysmaruj noi zobaczysz czy dobre...
oskarxyz Napisano 9 Czerwiec 2007 Autor Napisano 9 Czerwiec 2007 Sposób z parafiną jest chba OK. bagnet prezentuje się nieźle.Wkrótce wrzucę fotki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.