blaszak Napisano 30 Maj 2007 Autor Share Napisano 30 Maj 2007 Wiem że ten wątek był już poruszany,ale najwyżej zacznę jeszcze raz.Zgodnie z waszymi radami zacząłem czyścić swoje dwa hełmiki fosolem.5-10 minut fosolowania a potem mycie w wodzie.i teraz mam takie pytanie.Z pod rdzy wychodzi sporo farby no i pokazały się kalki,jedna wh j jedna prawdopodobnie ss.Jak mam czyścić te miejsca gdzie są kalki aby ich nie zniszczyć??Cały czas fosol i później woda i tak w kółko???Czy rdza jeśli nie jes grubo to po fosolowaniu dłuższy czas schodzi,czy nie da się jej całkiem usunąć??Z góry dziękuję za rady.Pozdrawiam!!Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 30 Maj 2007 Autor Share Napisano 30 Maj 2007 ss?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 30 Maj 2007 Autor Share Napisano 30 Maj 2007 ss?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 30 Maj 2007 Autor Share Napisano 30 Maj 2007 wh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 30 Maj 2007 Autor Share Napisano 30 Maj 2007 wh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 30 Maj 2007 Share Napisano 30 Maj 2007 Bardzo miekka szczoteczka -po fosolowaniu. Gwarancji jednak nie ma .Jesli rdza nie zezerła helmu pod kalką moze sie uchowaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 30 Maj 2007 Autor Share Napisano 30 Maj 2007 te dwie pierwsze czerwonawego koloru kalki to ss czy mi się wydaje?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 30 Maj 2007 Share Napisano 30 Maj 2007 SS albo policja.Zdjecia male ledwo co widac.Trzeba moczyc w fosolu i nie bac sie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 30 Maj 2007 Autor Share Napisano 30 Maj 2007 Nie zniszczy się kalka jeszcze bardziej,od fosolu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly193 Napisano 7 Czerwiec 2007 Share Napisano 7 Czerwiec 2007 Jeśli blacha jest utleniona pod kalkom to napewno zejdzie poza tym po fosolu trzeba kwas zneutralizować zasadom.Może zostaw go tak jak jest i zakonserwuj go a sposobów jest wiele.PS. Ja przecieram rzeczy w takim stanie sidoluxem",bardzo dobrze wchłania się w korozje ,zabezpiecza przed dalszą korozją ,jest bezbarwny i łatwo go usunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 8 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2007 Czy jeśli hełmy pokryję woskiem pszczelim to farba odzyska naturalny kolor??bo po fosolowaniu trochę zmatowiała.Czy jeśli nie usunę rdzy do końca(bo na przykład nie da się wszystkiego)to pod warstwą wosku dalej będzie poostępowała korozja??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly193 Napisano 8 Czerwiec 2007 Share Napisano 8 Czerwiec 2007 rozuść troche wosku w terpentynie (do dostania w sklepie chemicznym),będzie się lepiej wchłaniał w rdze i dodatkowo możesz lekko podgrzać hełm przed nałożeniem wosku ,żeby był ciepły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 11 Czerwiec 2007 Share Napisano 11 Czerwiec 2007 Niedoczyszczony metal koroduje pomimo wosku dalej, tyle że znacznie wolniej.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.