Skocz do zawartości

Czyszczenie hełmów

blaszak

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że ten wątek był już poruszany,ale najwyżej zacznę jeszcze raz.Zgodnie z waszymi radami zacząłem czyścić swoje dwa hełmiki fosolem.5-10 minut fosolowania a potem mycie w wodzie.i teraz mam takie pytanie.
Z pod rdzy wychodzi sporo farby no i pokazały się kalki,jedna wh j jedna prawdopodobnie ss.Jak mam czyścić te miejsca gdzie są kalki aby ich nie zniszczyć??Cały czas fosol i później woda i tak w kółko???Czy rdza jeśli nie jes grubo to po fosolowaniu dłuższy czas schodzi,czy nie da się jej całkiem usunąć??Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam!!Robert

Jeśli blacha jest utleniona pod kalkom to napewno zejdzie poza tym po fosolu trzeba kwas zneutralizować zasadom.
Może zostaw go tak jak jest i zakonserwuj go a sposobów jest wiele.
PS. Ja przecieram rzeczy w takim stanie sidoluxem",bardzo dobrze wchłania się w korozje ,zabezpiecza przed dalszą korozją ,jest bezbarwny i łatwo go usunąć.

Czy jeśli hełmy pokryję woskiem pszczelim to farba odzyska naturalny kolor??bo po fosolowaniu trochę zmatowiała.Czy jeśli nie usunę rdzy do końca(bo na przykład nie da się wszystkiego)to pod warstwą wosku dalej będzie poostępowała korozja???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie