Skocz do zawartości

Pytanie odnosnie polskiej 50 tki.

herrmateuss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pytanie odnosnie polskiej 50 tki.
Mianowicie ma ktos moze wiedze gdzie wytwarzano te helmy a w szczegholnosci interesuja mnie fasunki i obrecze.
Moze bede miał swoje male odkrycie ale nie chce zapeszac.
Napisano
Hełmy produkowano w KZWMet (Kieleckie Zakłady Wyrobów Metalowych - była Huta Ludwików) oraz HS (Huta Silesia). Co do fasunków to na pewno robiono je też w P.Z.W.A. POZNAŃ. Natomiast obręcze? Jakoś się nad tym nie zastanawiałem ale wiem, że występuje kilka wariantów różniących się od siebie rodzajem wykorzystanego metalu do ich produkcji.
Więc jakie jest to Twoje odkrycie?
Pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
mianowicie moze to głupota ale ocencie sami-
Paski zapiecia hełmu sa identyczne z miemieckimi wczesnego wzoru- tutaj link do foto

http://www.german-helmets.com/CHINSTRAP%20MAIN.htm

Tasma elastyczna z 50tki ma ta sama szerokosc i odleglosc otworów na nity podtrzymujace skórkę
Farba na taśmie a mianowicie jej kolor jest taki sam jak na niemieckim oryginale.
o Naszej 50 tce jest straszie malo informacji wiec nie mam jak zrewidowac co i jak bylo dokladnie.
Napisano
Horsta pomine bo on jakis przewrazliwiony ogolnie jest.
Chodzi mi o to ze przy projektowaniu helmu dla LWP sugerowano sie wieloma sprawdzonymi rozwiazaniami niemieckimi.Mam niemiecki pasek wczesnego wzoru (od rogacza) i jest łudzaco podobny po polskiego.Troche helmów w swym zyciu rozerbralem i zmontowałem wiec widze pewne podobienstwa. Pozatym wiele fabryk produkujacych sprzet i oporzadzenie dla niemców znajdowało sie na terytorium Polski- vide czapki ,mundury ,buty i obrecze wewnetrzne z Łodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie