herrmateuss Napisano 21 Maj 2007 Autor Napisano 21 Maj 2007 Pytanie odnosnie polskiej 50 tki.Mianowicie ma ktos moze wiedze gdzie wytwarzano te helmy a w szczegholnosci interesuja mnie fasunki i obrecze.Moze bede miał swoje male odkrycie ale nie chce zapeszac.
tasiu1 Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 Hełmy produkowano w KZWMet (Kieleckie Zakłady Wyrobów Metalowych - była Huta Ludwików) oraz HS (Huta Silesia). Co do fasunków to na pewno robiono je też w P.Z.W.A. POZNAŃ. Natomiast obręcze? Jakoś się nad tym nie zastanawiałem ale wiem, że występuje kilka wariantów różniących się od siebie rodzajem wykorzystanego metalu do ich produkcji.Więc jakie jest to Twoje odkrycie?Pozdrawiam
herrmateuss Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Napisano 29 Czerwiec 2007 mianowicie moze to głupota ale ocencie sami-Paski zapiecia hełmu sa identyczne z miemieckimi wczesnego wzoru- tutaj link do fotohttp://www.german-helmets.com/CHINSTRAP%20MAIN.htmTasma elastyczna z 50tki ma ta sama szerokosc i odleglosc otworów na nity podtrzymujace skórkę Farba na taśmie a mianowicie jej kolor jest taki sam jak na niemieckim oryginale.o Naszej 50 tce jest straszie malo informacji wiec nie mam jak zrewidowac co i jak bylo dokladnie.
Mauser98k Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Czyli podpinka ejst ok do rekonstrukcji?
Horst Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Nie, nie jest ok. Spaliłbym się ze wstydu jak miałbym takiego buraka nosić w hełmie...
herrmateuss Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Napisano 29 Czerwiec 2007 Horsta pomine bo on jakis przewrazliwiony ogolnie jest.Chodzi mi o to ze przy projektowaniu helmu dla LWP sugerowano sie wieloma sprawdzonymi rozwiazaniami niemieckimi.Mam niemiecki pasek wczesnego wzoru (od rogacza) i jest łudzaco podobny po polskiego.Troche helmów w swym zyciu rozerbralem i zmontowałem wiec widze pewne podobienstwa. Pozatym wiele fabryk produkujacych sprzet i oporzadzenie dla niemców znajdowało sie na terytorium Polski- vide czapki ,mundury ,buty i obrecze wewnetrzne z Łodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.