herrmateuss Napisano 21 Maj 2007 Share Napisano 21 Maj 2007 No i moja druzyna akrobatyczna w roznych stadiach konserwacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 21 Maj 2007 Share Napisano 21 Maj 2007 tfu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major_ Napisano 21 Maj 2007 Autor Share Napisano 21 Maj 2007 Te dwa chełmy na dole hermateuss sa orginalnie malowane czy sam malowałes?dzieki!pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 21 Maj 2007 Share Napisano 21 Maj 2007 Ja bymsię nie bawił w szpachlowanie.Blacha wygląda na w miarę zdrową. Moze wyjdą kalki albo trochę farby.Ja osobiście czyszczę właśnie szczotką na wiertarce i raz zdarzyło mi się czyścić hełm m35. Wytargałem ze złomu. Cały był pordzewiały. Po wyczyszczeniu pięknie wyszedł. ok 85% farby, obie kalki.Niestety wydałem :( Wrzucałem kiedyś fotki owego hełmu na odkrywcę.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 21 Maj 2007 Share Napisano 21 Maj 2007 Hełmy Malowałem sam ale jest pewno ALE... farbę dobierałem z oryginalnego helmu (w jednym jest nawet podpis właciciela).Do tego dochodzi faktura ktora sprawia ze helm ie polyskuje i nie odbija swiatła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 21 Maj 2007 Share Napisano 21 Maj 2007 Acha majorze mam dla ciebie rade mam nadzieje ze dobra (a na pewno dobra bo darmowa:) Mianowicie zamiast szpachli na wzery ( najlepiej juz czyms zabezpieczone) uzywaj farby podkladowej (grubo)a szpachli tylko i wylacznie tam gdzie jest to niezbedne a i tam bez przesady.Szpachli nigdy nie szlifuj na wode bo zezre helm od srodka i po miesiacu szpachla odleci lub sie pojawia purchle na powierzchni.Ranty uzupejniaj czyms naprawde twardym bo tam helm czeso sie obija (dobre jest tzw. zelazo w plynie lub rodzina poxipolu). No i samozaparcia zycze bo doprowadzenie gelmu do ladnego stanu ani latwe ani tanie nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Maj 2007 Share Napisano 22 Maj 2007 Szpachla zawsze na goły czysty metal. Jak jest niedoczyszczone to właśnie wtedy odpada.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major_ Napisano 22 Maj 2007 Autor Share Napisano 22 Maj 2007 Dzieki wszystkim za dobre rady, teraz trzeba bedzie cos zaczac dzałac:DPozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDER Napisano 22 Maj 2007 Share Napisano 22 Maj 2007 Ja tak wyczyśćiłem swoje szczotka i wiertarka a poten leko przetarłem olejem i jest ok .POZDRO >>>>>SPIDER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major_ Napisano 23 Maj 2007 Autor Share Napisano 23 Maj 2007 Wielkie dzieki spider!pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 26 Maj 2007 Share Napisano 26 Maj 2007 I jak w temacie hełmu? Jakieś postępy? Jesli tak to czekamy na fotki :)pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 29 Maj 2007 Share Napisano 29 Maj 2007 Witam!Szczotka nadaje się do powierzchniowej lekkiej rdzy... No chyba, ze ktoś ma stalowe nerwy żeby jeździć drucianką po wykopku...Wsadź go kolego do elektrolizy, wyskocz na piwko, a potem rzeczywiście- użyj szczoteczki na wiertarce żeby osad zdjąć.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major_ Napisano 1 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2007 Oczywiscie ze jak wyczyszcze to wzuce fotki. Mam nadzeje ze nie zje.... roboty.Wielkie dzieki!pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 3 Czerwiec 2007 Share Napisano 3 Czerwiec 2007 Ja tam nie mam cierpliwosci do zabawy ze szczotkowaniem rdzy zwlaszcza ciezko jest od srodka.Czekam az mi sie zebiora z 4-5 sztuk i daje do piaskowania, na poczekaniu mam gotowe za flache taniej wódy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 3 Czerwiec 2007 Share Napisano 3 Czerwiec 2007 te niedlugo jadą do piaskowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major_ Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2007 `rudolf w jednym miejscu pociagles te chełmy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 8 Czerwiec 2007 Share Napisano 8 Czerwiec 2007 Witam!No to ładnie... czekam aż mi sie 4-5 zbierze". Przez te długie lata mojego kopania nie wyjąłem ANI JEDNEGO szwabskiego hełmu. Ruskie owszem, ale nigdy niemiaszka... ;-) Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 10 Czerwiec 2007 Share Napisano 10 Czerwiec 2007 Te akurat były 3 w jednym dolku i 1 w drugim ale 4 jednego dnia.Mój życiowy rekord 18szt z dołka więc nie sposób czyścić je ręcznie.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major_ Napisano 16 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2007 Gdzie wy chodzicie na te wykopy ze 18 chwłmow na raz wyciagacie ja jednego puł roku szukałem:pgratuluje rudolf!Pozdro!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex1939 Napisano 20 Czerwiec 2007 Share Napisano 20 Czerwiec 2007 Ty się ciesz z tego że pół roku ja 3 lata:) Tak... To był polski wz. 31. Jadę sobie rowerem w środku Warszawy, patrzę - wykop, a wnim znajomy kształt... podjeżdżam, i nie wierzę:) A tak to na wykopkach to jeszcze nigdy nie trafiłem niczego większego od łuski:( Oczywiście nie licząc niewypałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 21 Czerwiec 2007 Share Napisano 21 Czerwiec 2007 Chełm najlepiej czyścic wiertarką ze szczotką drucianą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 24 Czerwiec 2007 Share Napisano 24 Czerwiec 2007 Z helmami to załeży od miejsca. Trafisz śmietnik" to możesz mieć w dziesiątkach. Na polach bitew rzadko chyba że ktoś ma szczęśćie. MAm kumpla który szuka 10 lat z rewelacyjnymi efektami , wyciaga praktycznie wszystko , ale hełmów z czystego wykopu to tylko dwa trafił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 24 Czerwiec 2007 Share Napisano 24 Czerwiec 2007 Nie jestem mistrzem w renowacji hełmów (bo na razie odnowiłem tylko dwa) , ale z takiego czegoś ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 24 Czerwiec 2007 Share Napisano 24 Czerwiec 2007 ....zrobiem takie coś. W środku wyszedł trochę gorzej ale co tam. Szpachla , szpachla i jeszcze raz szpachla bo spawarki nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 to1701990 Mowisz ze nie jestes mistrzem, mysle ze jestes, ja robie tylko takie garnki.Po wypiaskowaniu i zagruntowaniu.Nie mial bym cierpliwosci do twojego.pozdrawiam i zycze dalszej cierpliwosci.rudolf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.