Skocz do zawartości

Niemiecki hełm jak go wyczyscic?

major_

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ja bymsię nie bawił w szpachlowanie.Blacha wygląda na w miarę zdrową. Moze wyjdą kalki albo trochę farby.Ja osobiście czyszczę właśnie szczotką na wiertarce i raz zdarzyło mi się czyścić hełm m35. Wytargałem ze złomu. Cały był pordzewiały. Po wyczyszczeniu pięknie wyszedł. ok 85% farby, obie kalki.Niestety wydałem :( Wrzucałem kiedyś fotki owego hełmu na odkrywcę.

pzdr.

Acha majorze mam dla ciebie rade mam nadzieje ze dobra (a na pewno dobra bo darmowa:)
Mianowicie zamiast szpachli na wzery ( najlepiej juz czyms zabezpieczone) uzywaj farby podkladowej (grubo)a szpachli tylko i wylacznie tam gdzie jest to niezbedne a i tam bez przesady.
Szpachli nigdy nie szlifuj na wode bo zezre helm od srodka i po miesiacu szpachla odleci lub sie pojawia purchle na powierzchni.Ranty uzupejniaj czyms naprawde twardym bo tam helm czeso sie obija (dobre jest tzw. zelazo w plynie lub rodzina poxipolu). No i samozaparcia zycze bo doprowadzenie gelmu do ladnego stanu ani latwe ani tanie nie jest.

Witam!

Szczotka nadaje się do powierzchniowej lekkiej rdzy... No chyba, ze ktoś ma stalowe nerwy żeby jeździć drucianką po wykopku...

Wsadź go kolego do elektrolizy, wyskocz na piwko, a potem rzeczywiście- użyj szczoteczki na wiertarce żeby osad zdjąć.

Pozdrawiam, Łukasz

Ty się ciesz z tego że pół roku ja 3 lata:) Tak... To był polski wz. 31. Jadę sobie rowerem w środku Warszawy, patrzę - wykop, a wnim znajomy kształt... podjeżdżam, i nie wierzę:) A tak to na wykopkach to jeszcze nigdy nie trafiłem niczego większego od łuski:( Oczywiście nie licząc niewypałów.

Z helmami to załeży od miejsca. Trafisz śmietnik" to możesz mieć w dziesiątkach. Na polach bitew rzadko chyba że ktoś ma szczęśćie. MAm kumpla który szuka 10 lat z rewelacyjnymi efektami , wyciaga praktycznie wszystko , ale hełmów z czystego wykopu to tylko dwa trafił.

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie