maly74 Napisano 14 Maj 2007 Autor Napisano 14 Maj 2007 Zbieram materiały o polskich zapalnikach, będę wdzięczny za bardziej szczegółowe informacje (zasada działania, budowa) o zapalniku RYG.Na ten temat dowiedziałem się tyle (ale nie wiem czy to do końca prawda):Zapalniki te mają aluminiową główkę, zapobiegającą rykoszetom (aluminium po uderzeniu w cel odkształcało się popychając iglicę uderzającą w małą spłonkę detonujacą właściwą spłonkę umieszczoną w dnie zapalnika). Czy główka zbudowana jest wyłącznie z aluminium, czy też była wypełniania jakimś środkiem pirotechnicznym? - będę wdzięczny za informację.Może ktoś ma informacje o modernizacji tych zapalników (powód)?Zapalniki po modernizacji (przebite oznaczenia) mają nieco większą tuleję mieszczącą spłonkę detonującą materiał wybuchowy pocisku (ew. granatu)
PATRON Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 nie związane z zasadą działania ale to co wiem to :rygi były z główkami alu i stalowymi, typów ich od cholery i ciut ciut np z krótszymi główkami, rózne3j długości tulejami , rygi wydłużóne (forteczne) z długą główką stalową , rygi stalowe bojowe, stalowe ćwiczebne długie , średnie, krótkie , rygi stalowo mosiężne, rygi miedziane , ...masa typów.pzdr patron
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.