Skocz do zawartości

Poszukiwania a policja kwestie prawne - pytanie

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ale nawiązując do pierwszych postów-wykrywacz można posiadać(nawet w plecaku),korzystać też(oczywiście nie łamiąc innych praw..).A tak ogólnie współczuję koledze....żle trafił i tyle!
Napisano
widzę jakofako, że jesteś fachowcem w tej kwestii. Jeśli chodzi o czynność przeszukania jak już napisałem jest to czynność procesowa i jak sama nazwa wskazuje dotyczy to procesu karnego i zwykła kontrola osobista na ulicy nigdy nie będzie przeszukaniem i nikt nie sporządzi z niej protokołu przeszukania! Jest to tylko i wyłącznie czynność administracyjna i można żądać sporządzenia z tego protokołu i tyle i jak już napisałeś ( o czym ja nie wspomniałem) musi być też podstawa prawna i faktyczna takiej czynności. Podstawą prawną jest Ustawa o Policji, a faktyczną może być np. przebywanie w miejscu zagrożonym określonymi przestępstwami - dotyczy to wszystkich podejmowanych przez policjantów jak i innych funkcjonariuszy czynności. Trochę źle rozszyfrowałeś mój nick, ale co tam;)
Policjant prewencji na ulicy(!) wykonuje czynności administracyjno - porządkowe, a nie procesowe.
Pozdro
Napisano
dodam jeszcze by rozwiać wszystkie wątpliwości jakofako, że jeśli w trakcie kontroli osobistej policjant znajdzie np. telefon pochodzący z przestępstwa to wtedy dopiero kontrola osobista przerodzi" się w przeszukanie. Oczywiście policjanci z prewencji wykonują także czynności procesowe, ale jest to rzadkość. I nie wiem co masz na myśli twierdząc, że wolisz dokonać przeszukania bo wtedy zatwierdza to prokurator? Obywatel w przypadku kontroli osobistej może żądać wyłącznie sporządzenia z tego protokołu i pierwsze słyszę, że osoba ma prawo żądać procesowego potwierdzenia wykonanej czynności". Gdzie to jest napisane? W Ustawie o Policji - na pewno nie. W kpk też nie. Pozdrawiam i nie pisz, że jestem posterunkowym, bo się obrażę;)
Napisano
Mi chodzi tylko o taka kontrolę przypadkową na drodze.
A w tym ąrku wypowiadał sie chyba policjant?
Imówił że nie możne przeszukiwać plecaka
Napisano
to17071990 ja też pisałem o takiej zwykłej kontroli na drodze. Gdy ktoś wejdzie Ci do mieszkania to chcąc, nie chcąc musi sporządzić protokół przeszukania, bo do takiej czynności faktycznie wtedy dochodzi. Policjant może Ci skontrolować plecak sam i radzę Ci nie dyskutować w razie takiej kontroli. Gdyby nie podano Ci podstawy prawnej i faktycznej takich czynności - żądaj tego. To tyle co możesz zrobić. Kontrole plecaka reguluje art. 15 Ust. o Policji - zajrzyj tam.
A tak w ogóle jak napisał kolega jakofako posiadanie wykrywki w tym kraju jest legalne i chodzenie z nią także (niestety tylko chodzenie) i żaden mądry policjant nie doczepi się do Ciebie, o ile nie będziesz miał plecaka pełnego granatów. Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie