Skocz do zawartości

Toruń-wykopki

sapertorun

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jasne, patrz wyżej co pisał Janek. Musimy jeszcze tylko ustalic szczegóły. Jeżeli będzie ustalone ostatecznie miejsce spotkania, wrzuce mapkę jak dojechać np. na ten fort czy do Bumaru.
Napisano
Precz z babami z forum. Panie Bocian jak można pozwalać.

Panowie ... spotkanie na FORCIE König Wilhelm I , jest to jeden z trzech fortów pancernych tego typu zbudwanych w całych niemczech, w polsce nie ma takiego drugiego - a to dzięki dwum dwu wieżowym bateriom pancernym haubic 210 mm., i jeszcze do tego stanowiska obrony ogniwej w przeciwszkarpie połączone komunikacją podziemną z wnętrzem fortu, - w planie spotkania zwiedzanie.

ps: prosimy o plan dojazdu TNT

Teraz tylko przemyslmy godzinę jak sugerował NT , ja się dostosuję.
Pan dzierżawca fortu jest bardzo miły i możemy spokojne pobiegać se - już rozmawiałem.
pozdr
Napisano
Witam,
trochę się tu poruszyło i chętnych przybywa. Co do miejsca spotkania, to może to być i Fort I(mam nadzieję, że to na poważnie:)), tylko że pogoda może nie dopisać. Mi jest to rybka, gdzie będziemy... Głosujmy, tak chyba będzie najlepiej. Ja się mogę ustosunkować do reszty. Dajcie tylko czas i potwierdzenie.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
No wlasnie.Trzeba sie zastanowic czy chcemy rozmawiac na siedzaco (lokal) czy zwiedzac i stac (KW I).
A co do tych wiez pancernych to byla to jedna bateria czterowiezowa 21cm.I chyba tylko dwa takie forty powstaly w Cesarstwie Niemieckim.A polaczenie galerii przeciwskarpowej pod fosa z wnetrzem fortu prawdopodobnie (dokumenty archiwalne) miala wiekszosc fortow torunskich.Z tym ze KW I jest jak na razie jedynym gdzie mozna to zobaczyc na wlasne oczy.Chyba nawet w analogicznych fortach Festung Posen nie maja takiej perelki. Tym bardziej kto nie widzial niech lepiej obejrzy poki jest jeszcze co ogladac.Ale to juz detale ;)
Moglibysmy faktycznie przy okazji, dla treningu obic" odkopanie chodnika pod fosa (choc nie liczylkbym tam na znaleziska) tylko...tak jak Janek pisal nie kazdy tam sie przecisnie;)
Pzdr
Sloma
PS. Jakby co to w schronie piechoty nieopodal jest urzadzony bar piwny i siasc zawsze tam mozna ;)
Napisano
Witam wszystkich!
Dopiero co zmartwychwstałem(23 godz.non stop z kołkiem).
Dzwoniłem do Jasia i jutro rano jedziemy po klucze od fortu.Ustalimy takze miejsce naszej iesiady" wrazie
niepogody.Mamy zamiar zorganizowanie jakiegoś ogniska na terenie jedynki.Napiszcie proszę kto może pomoc przy
organizacji Pierwszego spotkania(prosze o wyrozumiałość)
Mam nadzieje ze nastepne beda bardziej zgrane.Kontakt tel.
napewno przyspieszy dzialania.Mozna by zrobic zrzutkę na kiełbase-Co Wy o tym myslicie?.Napiszcie kto chciałby byc prędzej?
Napisano
Oto mapka jak trafić na Fort I : http://www.s34621q.republika.pl/torun.jpg
Zjazd z Lubickiej przed stacją benzynową (Szosa Lubicka to jedna z ulic przelotowych, kierunek Olsztyn i W-wa).
Info o forcie o ile kogoś interesuje : http://www.his.uni.torun.pl/~wn/twierdza/fort_1.htm

Proponuje też wcześniejszą godzinę spotkania, gdyż praktycznie o 18 to już będzie ciemno. Nawet floty nie wyjdą, nie mówiąc już o jakimś dłubaniu. Może pomiędzy 14-16 , co wy na to ???
Napisano
Oczywiście pomogę, jak będzie potrzeba to możemy nawet zbudować tam wiatę. Nie wiem jakie są potrzeby, ale bedę dostępny w sobote od 12:00.
Napisano
A może zostaniemy przy tym bumarze? Nie trzeba sie przejmowac pogodą ani zmrokiem. Na teren będzie jeszcze wiele okazji. Ja osobiście przed 14 się nie wyrobię, a więc przy organizacji nie pomogę i na pewno nie z lenistwa.
a wiec jak ostatecznie?
Napisano
Wejścia a dokładniej schody do pomieszczeń gdzie są te pancernr lawety są zamurowane.Przynajmniej były zamurowane.Chyba dołączę do Was z kumplem jak można oczywiście.O której sie zbieramy i gdzie?
Pozdrawiam Etam.
ps.Zabrać jakiś sprzęt?
Mogę mieć
wyciągarkę 750kg
łopate
szpadel
piszczałe
Napisano
Panowie.
To spotkanie ma na celu poznanie sie.Mozna zorganizowac
akcje(pod nadzorem konserwatorskim) odkopywania fosy-ale to juz inny temat.Takie sa tu wspólne sugestje.Klucze mamy dostać i niechciałbym zeby byl to nasz ostatni raz.
Napisano
Panowie.
Wszystko zlatwione Fort aktualny.Czekamy na chetnych,mamy pewne atrakcje-niespodzianki-juz sie ciesze.Ale o nich
Jachu napisze.Prosze o potwierdzenie obecnosci.
Napisano
Saper - masz na myśli, że jeśli nic się tam nie odbędzie, to już ich nie otrzymasz? W takim razie nie drażnijmy gościa i umówmy się w Forcie I. O której tam będziecie? Można wpaść o 14.00? Panowie dajcie konkretnie znać co i jak, bo jutro już piątek.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano

Witam wszystkich aktywistów serdecznie.
Więc plan jest następujacy.

1.Miejsce ustalone Fort 1 .
Jest zgoda pana dzierżawcy. Obecnie trwają tam prace mające na celu doprowadzenie fortu do stanu jak (w miarę oczywiście rozsądku) oryginalnego pod nadzorem konserwatora. Każdy wie jak jest w fortach, dużo dziur, wystajacych rur ze scian itp - dlatego z piwkiem z umiarem co by komuś krzywda się nie stała.

2.Przygotowane bedą stoliki, krzesła i grill we wnętrzu fortu. Z dwuch powodów - pogoda w razie co, - godzina która jak widze musi być około 17.00 bo niektórzy pracują - ale to dokładnie która to zostawiam wam ustalcie. (grill oczywiście w wentylowanym miejscu.Każdy niech ma osobistą latarkę.

3.W planie zwiedzanie przewodnikiem będzie Etam (jak się zgodzisz oczywiście)i UWAGA NIESPODZIANKA - w związku z tym że prace w forcie polegają międzyinnymi na przekuwaniu oryginalnych (zamórowane przez winiarnię czy wojsko po wojnie) przejść i pomieszczeń - mamy pozwolenie na przekucie przjeścia do jednej z armat (nikt tam nie był kupe lat) - i to jest atrakcja dodatkowa a kopanie zostawmy na razie i tak będzie za ciemno.

PLAN
nr 1 nasza armata
nr 2 stoliki
nr 3 grill

Tylko grzecznie wszyscy.
pozdrawiam
janek

Napisano
Ja się na to piszę zapowiada się ciekawa imprezka. Janek o której będziecie tam z Saperem, mam trochę wolnego czasu, to mogę wam pomóc w przygotowaniach.

Marcin
Napisano
o 14 to juz moge byc i pomóc cos porozstawiać itd. Tylko jak tam wejść, bo b. dawno juz nie byłem? I o której ostatecznie zebranko?/podac jakieś hasło przy bramie?/.
pzdr
Napisano
cześć wszystkim
cześć janek no i jestem. tak jak mówiłem czas się trochę odkurzyć" i pomachać łopatą, więc bardzo chętnie piszę się na złapanie świeżego powietrza. jakieś narzędzia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie