mech Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Mogło by przyjechać kilku ludziów z Bromberga ???
Gość Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Jasne, patrz wyżej co pisał Janek. Musimy jeszcze tylko ustalic szczegóły. Jeżeli będzie ustalone ostatecznie miejsce spotkania, wrzuce mapkę jak dojechać np. na ten fort czy do Bumaru.
mech Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 OK mapka się przyda. Będzie wiadomo jak dojechać.Pozdrowionka
janek_toruń Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Precz z babami z forum. Panie Bocian jak można pozwalać.Panowie ... spotkanie na FORCIE König Wilhelm I , jest to jeden z trzech fortów pancernych tego typu zbudwanych w całych niemczech, w polsce nie ma takiego drugiego - a to dzięki dwum dwu wieżowym bateriom pancernym haubic 210 mm., i jeszcze do tego stanowiska obrony ogniwej w przeciwszkarpie połączone komunikacją podziemną z wnętrzem fortu, - w planie spotkania zwiedzanie.ps: prosimy o plan dojazdu TNTTeraz tylko przemyslmy godzinę jak sugerował NT , ja się dostosuję.Pan dzierżawca fortu jest bardzo miły i możemy spokojne pobiegać se - już rozmawiałem.pozdr
Monsun Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Witam,trochę się tu poruszyło i chętnych przybywa. Co do miejsca spotkania, to może to być i Fort I(mam nadzieję, że to na poważnie:)), tylko że pogoda może nie dopisać. Mi jest to rybka, gdzie będziemy... Głosujmy, tak chyba będzie najlepiej. Ja się mogę ustosunkować do reszty. Dajcie tylko czas i potwierdzenie.PozdrawiamMarcin
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 No wlasnie.Trzeba sie zastanowic czy chcemy rozmawiac na siedzaco (lokal) czy zwiedzac i stac (KW I).A co do tych wiez pancernych to byla to jedna bateria czterowiezowa 21cm.I chyba tylko dwa takie forty powstaly w Cesarstwie Niemieckim.A polaczenie galerii przeciwskarpowej pod fosa z wnetrzem fortu prawdopodobnie (dokumenty archiwalne) miala wiekszosc fortow torunskich.Z tym ze KW I jest jak na razie jedynym gdzie mozna to zobaczyc na wlasne oczy.Chyba nawet w analogicznych fortach Festung Posen nie maja takiej perelki. Tym bardziej kto nie widzial niech lepiej obejrzy poki jest jeszcze co ogladac.Ale to juz detale ;)Moglibysmy faktycznie przy okazji, dla treningu obic" odkopanie chodnika pod fosa (choc nie liczylkbym tam na znaleziska) tylko...tak jak Janek pisal nie kazdy tam sie przecisnie;)PzdrSlomaPS. Jakby co to w schronie piechoty nieopodal jest urzadzony bar piwny i siasc zawsze tam mozna ;)
sapertorun Napisano 19 Listopad 2003 Autor Napisano 19 Listopad 2003 Witam wszystkich!Dopiero co zmartwychwstałem(23 godz.non stop z kołkiem).Dzwoniłem do Jasia i jutro rano jedziemy po klucze od fortu.Ustalimy takze miejsce naszej iesiady" wrazieniepogody.Mamy zamiar zorganizowanie jakiegoś ogniska na terenie jedynki.Napiszcie proszę kto może pomoc przyorganizacji Pierwszego spotkania(prosze o wyrozumiałość)Mam nadzieje ze nastepne beda bardziej zgrane.Kontakt tel.napewno przyspieszy dzialania.Mozna by zrobic zrzutkę na kiełbase-Co Wy o tym myslicie?.Napiszcie kto chciałby byc prędzej?
sapertorun Napisano 19 Listopad 2003 Autor Napisano 19 Listopad 2003 Do Jacha na forum.Ty wiesz jaka mam wspaniałą i wyrozumiałą żone-wstydz sie.Kolega po łopacie do kolegi po łopacie.
sapertorun Napisano 19 Listopad 2003 Autor Napisano 19 Listopad 2003 Sorki mój tel. 507-073-722 Sapertorun
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Oto mapka jak trafić na Fort I : http://www.s34621q.republika.pl/torun.jpgZjazd z Lubickiej przed stacją benzynową (Szosa Lubicka to jedna z ulic przelotowych, kierunek Olsztyn i W-wa). Info o forcie o ile kogoś interesuje : http://www.his.uni.torun.pl/~wn/twierdza/fort_1.htmProponuje też wcześniejszą godzinę spotkania, gdyż praktycznie o 18 to już będzie ciemno. Nawet floty nie wyjdą, nie mówiąc już o jakimś dłubaniu. Może pomiędzy 14-16 , co wy na to ???
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Oczywiście pomogę, jak będzie potrzeba to możemy nawet zbudować tam wiatę. Nie wiem jakie są potrzeby, ale bedę dostępny w sobote od 12:00.
mt Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 A może zostaniemy przy tym bumarze? Nie trzeba sie przejmowac pogodą ani zmrokiem. Na teren będzie jeszcze wiele okazji. Ja osobiście przed 14 się nie wyrobię, a więc przy organizacji nie pomogę i na pewno nie z lenistwa.a wiec jak ostatecznie?
Etam Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Panowie ja ponad rok w tym forcie pracowałem.Pozdrawiam Etam
Etam Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Wejścia a dokładniej schody do pomieszczeń gdzie są te pancernr lawety są zamurowane.Przynajmniej były zamurowane.Chyba dołączę do Was z kumplem jak można oczywiście.O której sie zbieramy i gdzie?Pozdrawiam Etam.ps.Zabrać jakiś sprzęt?Mogę mieć wyciągarkę 750kgłopateszpadelpiszczałe
sapertorun Napisano 20 Listopad 2003 Autor Napisano 20 Listopad 2003 Panowie.To spotkanie ma na celu poznanie sie.Mozna zorganizowacakcje(pod nadzorem konserwatorskim) odkopywania fosy-ale to juz inny temat.Takie sa tu wspólne sugestje.Klucze mamy dostać i niechciałbym zeby byl to nasz ostatni raz.
sapertorun Napisano 20 Listopad 2003 Autor Napisano 20 Listopad 2003 Panowie.Wszystko zlatwione Fort aktualny.Czekamy na chetnych,mamy pewne atrakcje-niespodzianki-juz sie ciesze.Ale o nich Jachu napisze.Prosze o potwierdzenie obecnosci.
Monsun Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Saper - masz na myśli, że jeśli nic się tam nie odbędzie, to już ich nie otrzymasz? W takim razie nie drażnijmy gościa i umówmy się w Forcie I. O której tam będziecie? Można wpaść o 14.00? Panowie dajcie konkretnie znać co i jak, bo jutro już piątek. PozdrawiamMarcin
sapertorun Napisano 20 Listopad 2003 Autor Napisano 20 Listopad 2003 Forum kazdy moze czytac.Poco kogos draznic.A co kto wozi w bagazniku to kazdego z nas sprawa.
janek_toruń Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Witam wszystkich aktywistów serdecznie.Więc plan jest następujacy.1.Miejsce ustalone Fort 1 . Jest zgoda pana dzierżawcy. Obecnie trwają tam prace mające na celu doprowadzenie fortu do stanu jak (w miarę oczywiście rozsądku) oryginalnego pod nadzorem konserwatora. Każdy wie jak jest w fortach, dużo dziur, wystajacych rur ze scian itp - dlatego z piwkiem z umiarem co by komuś krzywda się nie stała.2.Przygotowane bedą stoliki, krzesła i grill we wnętrzu fortu. Z dwuch powodów - pogoda w razie co, - godzina która jak widze musi być około 17.00 bo niektórzy pracują - ale to dokładnie która to zostawiam wam ustalcie. (grill oczywiście w wentylowanym miejscu.Każdy niech ma osobistą latarkę.3.W planie zwiedzanie przewodnikiem będzie Etam (jak się zgodzisz oczywiście)i UWAGA NIESPODZIANKA - w związku z tym że prace w forcie polegają międzyinnymi na przekuwaniu oryginalnych (zamórowane przez winiarnię czy wojsko po wojnie) przejść i pomieszczeń - mamy pozwolenie na przekucie przjeścia do jednej z armat (nikt tam nie był kupe lat) - i to jest atrakcja dodatkowa a kopanie zostawmy na razie i tak będzie za ciemno.PLAN nr 1 nasza armatanr 2 stolikinr 3 grillTylko grzecznie wszyscy.pozdrawiamjanek
Monsun Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Ja się na to piszę zapowiada się ciekawa imprezka. Janek o której będziecie tam z Saperem, mam trochę wolnego czasu, to mogę wam pomóc w przygotowaniach.Marcin
mt Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 o 14 to juz moge byc i pomóc cos porozstawiać itd. Tylko jak tam wejść, bo b. dawno juz nie byłem? I o której ostatecznie zebranko?/podac jakieś hasło przy bramie?/.pzdr
cygi Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 cześć wszystkimcześć janek no i jestem. tak jak mówiłem czas się trochę odkurzyć" i pomachać łopatą, więc bardzo chętnie piszę się na złapanie świeżego powietrza. jakieś narzędzia?
sapertorun Napisano 20 Listopad 2003 Autor Napisano 20 Listopad 2003 To juz fakt-sobota 14.00 fort I.Potwierdzajcie swe przybycie-ok.Ile nas budie?Pozdrawiamy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.