Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Witam Wiem, że jakieś dwa lata temu poruszano ten temat na forum, ale właśnie wróciłem z urlopu ze słonecznej wyspy i chciałbym wkleić parę aktualnych fotek.Tym bardziej że 20 maja mija kolejna 66 rocznica operacji ,,Merkury’’, a patrząc na posty forumowiczów, zainteresowanie Fallusami i ich walkami nie maleje.
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Pięknie położony i zadbany cmentarz żołnierzy alianckich nad zatoką Souda Bey (są tam pochowani, w kolejności poniesionych strat: Australijczycy, Nowozelandczycy, Anglicy, jeden hindus i dwóch Włochów). Byłem pod wrażeniem ciszy jaka tam panowała, o trawie nie wspomnę.
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Pięknie położony i zadbany cmentarz żołnierzy alianckich nad zatoką Souda Bey (są tam pochowani, w kolejności poniesionych strat: Australijczycy, Nowozelandczycy, Anglicy, jeden hindus i dwóch Włochów). Byłem pod wrażeniem ciszy jaka tam panowała, o trawie nie wspomnę.
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Tylko pozazdrościć takiego cmentarza (może mało widziałem , ale w Polsce nie widziałem tak zadbanego cmentarza), wracając do Trójmiasta zajechałem do twierdzy Modlin na zlot, płakać mi się chciało jak się widziałem groby żołnierzy września.
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Zatoka Souda Bey w czasie inwazji (widok z miejscowości Souda na półwysep na którym dziś znajduje się lotnisko).
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Cmentarz niemieckich spadochroniarzy w miejscowości Maleme, wzgórze 107, u stóp położone lotnisko (istnieje do dzisiaj i jest pilnie strzeżone, o czym miałem okazje się przekonać na własnej skórze).
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Cmentarz niemieckich spadochroniarzy w miejscowości Maleme, wzgórze 107, u stóp położone lotnisko (istnieje do dzisiaj i jest pilnie strzeżone, o czym miałem okazje się przekonać na własnej skórze).
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Przepraszam za powtórki ale mój komp coś przymula.
janushew Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 http://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=206241#206342
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Wpisy w księdze pamiątkowej (nie ma żadnej skomputeryzowanej, tylko zwykła) dotyczą młodego wieku poległych , bezsensowi wojny, pokojowi na świecie). Najlepszy wpis pochodził z Finlandii, a brzmiał : gdzie jest Adolf ?
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 A to moja perełka którą wypatrzyłem u starego greka na podwórku (myślę że takich pamiątek, pewnie ciekawszych, jest więcej po zagrodach).
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 A tak kochają Niemców, wg. mnie dni tego pomnika są policzone.
Blitz45 Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Na koniec BMW z Knosos , które w czasie gdy parkowałem pod oliwkami, było malowane jakąś czarną farbą .P.S Jutro wrzucę zdjęcia z Muzeum Morskiego w Chani. PozdrawiamBlitz45
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.