anty-szkodnik przysypywacz Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Witam.Dzisiaj wyszło mi takie puzderko z ziemi przy cytadeli,zastanawia mnie do czego mogło słuzyć,wiem że było zakupione w Sopocie.W środku znajdowały się dwie monety 10pf z 1912 roku.średnica to około 5 cm.Razem z pudełkiem były tęż dwie papierośnice ,chyba srebrne,z różnymi napisami .
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Owe fanty były zakopane dosłownie około 10 cm w ściółce drzewa liściastego.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Reszta fantów.Przed nazwiskami prawia wszędzie von.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Tutaj widać dedykację jednak nie mogę mocniej otworzyć papierośnicy.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Może teraz lepiej widać?Dół napisu to napewno -DANZIG AUGUST 1909
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Może ktoś z Was zna się na herbach,i może wie czy to oryginalny herb czy tylko taki bajer.Z góry dzięki za pomoc.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Pomyliłem próbę nie 800 a 900 czegoś tam.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 Na tej większej papierośnicy też jest próba 900 i korona.Wpisałem jedno nazwisko z von i pokazało mi że to może być podpis ,,Ewald von Kleist (Generalfeldmarschall),,szkoda że nie podał imienia na tej papierośnicy-to byłbym bardziej pewien że to chodzi o niego.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 6 Maj 2007 Autor Napisano 6 Maj 2007 TIX...chyba masz rację , że to tabakierka.Dzięki.Udało mi się rozruszać drugą papierośnicę(okropna nazwa-może ktoś zna lepsze?)i napis jest widoczny w całości , ale niestety jest pisany gotykiem i nie potrafię odczytać paru liter.Może by ktoś pomógł?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.