Skocz do zawartości

Jak odczyścić te hełmy???Poradźcie

blaszak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zwracam się z prośbą abyście podpowiedzieli jak najlepiej się zabrać za hełmy w takim stanie???Na jednym chyba spod rdzy widać zarys kalki,może coś wyjdzie???Może na innych też coś da się jeszcze uratować??
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
Napisano
Tam gdzie masz nadieje na farbe to pobaw się fosolem. Reszta do elektrolizy (moim zdaniem wszystkie), z niektórych po elektrolizie wyjdzie sito ale tu nic nie poradzisz.
Wojtek
Napisano
Witam!

Zabawa z kwasami wymaga moim zdaniem wprawy i doświadczenia. Zbyt długie trzymanie fanty w roztworze może zniszczyć także sam hełm...

W ogóle kwasy pięknie kasują metal...

Fosolem można ściągnąć powierzchniowy nalot, ale nie taką rdzę!

Tu tylko elektro/autoliza! Farby na nich nie widać...

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
czczotka druciana i czyscic czyscic fosolem robilem 2 helmy i wyszly ok z elektroliza to bym tu zal moze sie rozwalic
Napisano
Elektroliza czyści do zdrowego metalu, zdrowego nierusza! Jak coś się trzyma tylko na rdzy to faktycznie rozpadnie się. Jak niedoczyścić to je dalej, taki niedoczyszczony fant i tak się rozpadnie.
Wojtek
Napisano

witam ja tak wyczysciłem swoje chełmy i naoliwiłem leko je olejem i są ok ale te chałery niebyły z wykopu ale z staryej szopy .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie