Skocz do zawartości

28 Pułk Artylerii Lekkiej z Zajezierza

TicTac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie odzywałem się, bo nie mogłem uporać się ze zmniejszeniem zdjęć.Jednak sobie poradziłem.
Świetne zdjęcia. Właśnie byłem bardzo ciekaw wyglądu koszar w Zajezierzu. Ja nie mam w swoich pamiątkach po dziadku żadnych zdjęć z budynkami koszar.
Przedstawiam zdjęcie mojego dziadka z wręczenia nagrody za II miejsce na zawodach 3.V.1936 r.i innych żołnierzy 28 pal.Zwróćcie uwagę na odznakę na piersi oficera pierwszego z prawej.

• Odpowiedzi 116
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 weeks later...
Napisano
Zdjęcie nr 2 opisane przez S.M. Przybyszewskiego w jego książce na temat historii 28 Pal ( str. 71) jako Druga połowa lat 30-tych. Przejażdżka konna korpusu oficerskiego i podoficerskiego 28.Pal"
Opis zdjęcia przez Marclew-a wnosi więc dużo ciekawych informacji.
Natomiast pierwsze zdjęcie -dla mnie nie znane. Wygląda na to, że z lewej strony drogi jest woda, może brzeg rzeki ( Wisła, Wieprz). No i oczywiście piękne kocie łby" i ten cudowny brak samochodów na drodze :-) , tylko konie, żołnierze i wierzby na poboczach. Wspaniała fotografia.
Napisano

Defilada 8/28 P.A.L. 12 maja 1936 r.

Informacje o treści zdjęć pochodzą z odręcznych zapisów umieszczonych na odwrotach tych zdjęć. Pisane przez moją babkę lub samego dziadka, czyli tego na pierwszym planie tegoż zdjęcia.

• 1 month later...
Napisano

Zdjęcie z A...gro , trochę popisane .Przedstawia wg. opisu wrzesień 1939r. Dęblin - Polski sprzęt: armaty kal. 75mm, haubice 100mm i działa syst. Bofforsa.
Wg. mnie może to być teren koszarów zajezierskich / drewniany płot koszar na horyzoncie.
Zdjęcie leci" do mnie więc zrobię powiększenia i zamieszczę na forum.

Zbliża się święto 28 Pułku Artylerii Lekkiej z Zajezierza. W tym roku obchody odbędą się 21 września 2008 r.

• 2 weeks later...
Napisano

Jak co roku we wrześniu w miejscowości Zajezierze, na terenie przykościelnym będącym jednocześnie terenem dawnych koszar, odbyła się uroczystość ku czci poległych, zaginionych i zmarłych żołnierzy 28 Pułku Artylerii Lekkiej.
Ta podniosła uroczystość jest pięknym świadectwem patriotyzmu a także szacunku i wdzięczności dla żołnierzy 28 Pal ze strony okolicznych mieszkańców, władz samorządowych, Wojska Polskiego oraz członków rodzin żołnierskich.

• 2 weeks later...
Napisano
P. Bronisław Cieśla nie jest osatnim żyjącym żołnierzem 28 pal-u, żyje jeszcze p. Tomasz Domański, który we wrześniu 1939 r. był w składzie plutonu topograficznego dowodzonego przez por. Jana Śliwę
Napisano
Nie wiedziałem. Jednak formuła forum jest super i można prostować błędne informacje. Dziękuję i naprawiam błąd. Czy mógłbym się dowiedzieć gdzie obecnie mieszka Pan Tomasz Domański? W książce S.M.Przybyszeskiego T.Domański nie występuje.
Może znał mojego zaginionego we wrześniu 1939r., pod Wieluniem, dziadka. Proszę o informację na priv.
Napisano
Witam
Dopiero po zamknieciu strony z forum odkrywcy przypomniałem sobie jeszcze jednego żołnierza 28 palu tj. kpr. Wacława Pruchnickiego z Paprotni. Co do p. Domańskiego to mieszka w Stężycy. Więc żyje co najmnie 3 żołnierzy 28 pal-u.
pozdrawiam krajan11
  • 2 weeks later...
Napisano
Oto ciekawostka.
Na jednym z portali aukcyjnych znalazłem niby oryginalną odznakę 28 PAL. Różni się ona jednak od wcześniej zaprezentowanej tym,iż ma białe obrzeże, a nie czarne. Również opis odznaki przedstawiony przez A.M.Przybyszewskiego w swojej monografi pt 28 Pułk Artylerii Lekkiej" mówi że, cyt.: Odznakę jednoczęściową o wymiarach 46 x 34 mm stanowi romboidalna tarcza pokryta zieloną emalią z czarnym obrzeżem ..." - a więc prawidłowa powinna być czarna.
Przyznam się, że w swoim zbiorze posiadam kopię odznaki 28 PAL z białym obrzeżem, zakupioną ok. 10 lat temu na targach staroci, z przekonaniem że jest we właściwych barwach. Dopiero po kilku latach gdy bardziej zagłębiałem sie w historię pułku odkryłem że właściwy kolor obrzeża odznaki to czarny. Uznałem wtedy że ktoś kto wykonywał kjopię tej odznaki nie dokładnie nie zapoznał się z jej właściwym wyglądem.
Jednak dzisiaj mam wątpliwości - jażeli ukazuje się kolejna odznaka z białym obrzeżem i jak twierdzi sprzedający, że jest ona oryginalna, to może były dwie wersje tej odznak. Zatem zwracam się do fachowców - czy jest możliwe, żeby odznaki pułkowe miały różne wersje kolorystyczne.
Ponadto zachęcam wszystkich do rozwiązania tej zagadki.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam
Dopiero teraz przez przypadek zauważyłem ten post, ateż interesuje mnie historia 28 pal.Dożuce tylko kilka , ale moze pomocnych fotek.
Pozdr...
Napisano
Witam
Dopiero teraz przez przypadek zauważyłem ten post, ateż interesuje mnie historia 28 pal.Dożuce tylko kilka , ale moze pomocnych fotek.
Pozdr...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie