maclew Napisano 3 Lipiec 2008 Napisano 3 Lipiec 2008 Nie odzywałem się, bo nie mogłem uporać się ze zmniejszeniem zdjęć.Jednak sobie poradziłem.Świetne zdjęcia. Właśnie byłem bardzo ciekaw wyglądu koszar w Zajezierzu. Ja nie mam w swoich pamiątkach po dziadku żadnych zdjęć z budynkami koszar.Przedstawiam zdjęcie mojego dziadka z wręczenia nagrody za II miejsce na zawodach 3.V.1936 r.i innych żołnierzy 28 pal.Zwróćcie uwagę na odznakę na piersi oficera pierwszego z prawej.
maclew Napisano 26 Lipiec 2008 Napisano 26 Lipiec 2008 Oto kolejne zdjeciaz mojej rodzinnej kolecji. Marsz podróżny – służba w polu kwiecień 1936 r.
TicTac Napisano 1 Sierpień 2008 Autor Napisano 1 Sierpień 2008 Zdjęcie nr 2 opisane przez S.M. Przybyszewskiego w jego książce na temat historii 28 Pal ( str. 71) jako Druga połowa lat 30-tych. Przejażdżka konna korpusu oficerskiego i podoficerskiego 28.Pal"Opis zdjęcia przez Marclew-a wnosi więc dużo ciekawych informacji.Natomiast pierwsze zdjęcie -dla mnie nie znane. Wygląda na to, że z lewej strony drogi jest woda, może brzeg rzeki ( Wisła, Wieprz). No i oczywiście piękne kocie łby" i ten cudowny brak samochodów na drodze :-) , tylko konie, żołnierze i wierzby na poboczach. Wspaniała fotografia.
maclew Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Defilada 8/28 P.A.L. 12 maja 1936 r.Informacje o treści zdjęć pochodzą z odręcznych zapisów umieszczonych na odwrotach tych zdjęć. Pisane przez moją babkę lub samego dziadka, czyli tego na pierwszym planie tegoż zdjęcia.
TicTac Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Napisano 8 Wrzesień 2008 Zdjęcie z A...gro , trochę popisane .Przedstawia wg. opisu wrzesień 1939r. Dęblin - Polski sprzęt: armaty kal. 75mm, haubice 100mm i działa syst. Bofforsa.Wg. mnie może to być teren koszarów zajezierskich / drewniany płot koszar na horyzoncie. Zdjęcie leci" do mnie więc zrobię powiększenia i zamieszczę na forum.Zbliża się święto 28 Pułku Artylerii Lekkiej z Zajezierza. W tym roku obchody odbędą się 21 września 2008 r.
TicTac Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 Jak co roku we wrześniu w miejscowości Zajezierze, na terenie przykościelnym będącym jednocześnie terenem dawnych koszar, odbyła się uroczystość ku czci poległych, zaginionych i zmarłych żołnierzy 28 Pułku Artylerii Lekkiej.Ta podniosła uroczystość jest pięknym świadectwem patriotyzmu a także szacunku i wdzięczności dla żołnierzy 28 Pal ze strony okolicznych mieszkańców, władz samorządowych, Wojska Polskiego oraz członków rodzin żołnierskich.
TicTac Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 Poczty sztandarowe organizacji kombatanckich.
TicTac Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 Kompania reprezentacyjna 1 Dęblińskiego Pułku Drogowo-Mostowego.
TicTac Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 Wieniec składa Pan Bronisław Cieśla -ostatni żyjący żołnierz 28 Pal.
TicTac Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 Kwiaty składają przedstawiciele rodzin żołnierzy 28 Pal.
TicTac Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Napisano 22 Wrzesień 2008 nie ma historii 28 Pal bez Zajezierza ... i odwrotnie.http://www.zajezierze.fora.pl/wszystko-o-zajezierzu,1/
krajan11 Napisano 4 Październik 2008 Napisano 4 Październik 2008 P. Bronisław Cieśla nie jest osatnim żyjącym żołnierzem 28 pal-u, żyje jeszcze p. Tomasz Domański, który we wrześniu 1939 r. był w składzie plutonu topograficznego dowodzonego przez por. Jana Śliwę
TicTac Napisano 4 Październik 2008 Autor Napisano 4 Październik 2008 Nie wiedziałem. Jednak formuła forum jest super i można prostować błędne informacje. Dziękuję i naprawiam błąd. Czy mógłbym się dowiedzieć gdzie obecnie mieszka Pan Tomasz Domański? W książce S.M.Przybyszeskiego T.Domański nie występuje.Może znał mojego zaginionego we wrześniu 1939r., pod Wieluniem, dziadka. Proszę o informację na priv.
krajan11 Napisano 4 Październik 2008 Napisano 4 Październik 2008 WitamDopiero po zamknieciu strony z forum odkrywcy przypomniałem sobie jeszcze jednego żołnierza 28 palu tj. kpr. Wacława Pruchnickiego z Paprotni. Co do p. Domańskiego to mieszka w Stężycy. Więc żyje co najmnie 3 żołnierzy 28 pal-u.pozdrawiam krajan11
krajan11 Napisano 4 Październik 2008 Napisano 4 Październik 2008 Proszę o e-mail, a porozmawaimy po za forum na interesujący temat.Pozdrawiam krajan11
TicTac Napisano 4 Październik 2008 Autor Napisano 4 Październik 2008 No to rewelacja!!! Informacje, b. cenne, zamieściłem już na forum zajezierskim. Adres powyżej. Skąd zainteresowanie 28 PAL-em?
maclew Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 Oto ciekawostka. Na jednym z portali aukcyjnych znalazłem niby oryginalną odznakę 28 PAL. Różni się ona jednak od wcześniej zaprezentowanej tym,iż ma białe obrzeże, a nie czarne. Również opis odznaki przedstawiony przez A.M.Przybyszewskiego w swojej monografi pt 28 Pułk Artylerii Lekkiej" mówi że, cyt.: Odznakę jednoczęściową o wymiarach 46 x 34 mm stanowi romboidalna tarcza pokryta zieloną emalią z czarnym obrzeżem ..." - a więc prawidłowa powinna być czarna. Przyznam się, że w swoim zbiorze posiadam kopię odznaki 28 PAL z białym obrzeżem, zakupioną ok. 10 lat temu na targach staroci, z przekonaniem że jest we właściwych barwach. Dopiero po kilku latach gdy bardziej zagłębiałem sie w historię pułku odkryłem że właściwy kolor obrzeża odznaki to czarny. Uznałem wtedy że ktoś kto wykonywał kjopię tej odznaki nie dokładnie nie zapoznał się z jej właściwym wyglądem. Jednak dzisiaj mam wątpliwości - jażeli ukazuje się kolejna odznaka z białym obrzeżem i jak twierdzi sprzedający, że jest ona oryginalna, to może były dwie wersje tej odznak. Zatem zwracam się do fachowców - czy jest możliwe, żeby odznaki pułkowe miały różne wersje kolorystyczne. Ponadto zachęcam wszystkich do rozwiązania tej zagadki.
maclew Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 Oto link do tej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=460431789Mam problemy ze zmniejszeniem tego zdjęcia.
marop Napisano 9 Listopad 2008 Napisano 9 Listopad 2008 WitamDopiero teraz przez przypadek zauważyłem ten post, ateż interesuje mnie historia 28 pal.Dożuce tylko kilka , ale moze pomocnych fotek.Pozdr...
marop Napisano 9 Listopad 2008 Napisano 9 Listopad 2008 WitamDopiero teraz przez przypadek zauważyłem ten post, ateż interesuje mnie historia 28 pal.Dożuce tylko kilka , ale moze pomocnych fotek.Pozdr...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.