bebelek13 Napisano 12 Listopad 2003 Autor Napisano 12 Listopad 2003 Witam mam prosbe czy ktos z szanownych kolegów mial by czasem jakies mapki ewentualnie jakies wskazówki dotyczace powiatu koscierskiego i okolic z czasów miedzywojennych ?Nigdzie nie moge znalesc zadnych informacji na ten temat.Z góry dziekuje za pomoc.Pozdrawiam Robert
mietek Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Przed to nie wiem, ale w czasie 2 wojny to kiepsko. W 1939 armia Pomorze się okopała, potem jednak się wycofali (na Świecie, zaś ON na Gdynię). 1945 podobno były walki (na przedmieściach i krótkie, od pd-zach) ale nic nie namierzyłem. Blisko czyli Stęzyca, miała być obrona na przesmykach jeziora, ale z tego co wiem nic tam nieznaleziono (okopy są) - Niemcy wycofali się wzdłóż jez.raduńskich na Trójmiasto.Chyba że ktoś ma bardziej pozytywne opinie o rejonie? Szczególnie poparte trafieniami;))PS chyba nic nie pokręciłem bo pisałem z pamięci.
wilhelm6 Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 Witam!W 1939r na Gdynię wycofał się Baon ON (chyba IV) z Kartuz. Baon ON (I) z okolic Kościerzyny wycofał się w Bory Tucholskie gdzie został rozbity.pozdrawiam wilhelm6
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.