Skocz do zawartości

Historie powojennych wysypisk

krysteks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W połowie lat `90 oglądałem film dwóch panów z Wrocławia którzy szukali powojennych miejsc wywozu wszelkich rzeczy (głównie związanych z Niemcami), postanowiłem znaleźć takie miejsce w swoim mieście, nikt nie potrafił mi pomóc!!! Żadne księgi miasta, wywiad środowiskowy kompletnie nic.
Okazało się, że miasto buduje ścieżkę zdrowia wokół jeziora niedaleko mojego domu, więc wybrałem się na spacer.
To był wielki dzień ziemia odkryła swoje skarby, nikt prócz mnie nie zauważył co tam się dzieje, spędziłem tam setki godziń wykopując mnóstwo butelek drobiazgów trafiały się odznaczenia porcelana, większość zniszczona ale nie potrzebowałem wykrywacza wystarczyła saperka bądź łopata.
Czy znaleźliście te miejsca w swoich miastach??
Napisano
Witam W moim mieście jest mnóstwo takowych miejsc (Świnoujście). Powiem tylko o najwiekszym z nich. A mianowicie, w miejscu gdzie znajduje sie w tej chwili LIDL" i w okolicy tegoz wlasnie sklepu koparka doslownie kopala w szkle a nie w ziemi. Teraz obok sklepu stawiane sa budynki mieszkalne, tam to dopiero bylo fantow:> Glownie okres miedzywojenny ale takze wczesniejsze lata. W czasie tych prac kazdy robotnik stawal sie przyslowiowym fachowcem od niemieckich fantow. Jak chlopaki wywahali biznes, to zaczeli sie cenic jak cholera:) Za jedna flaszke do 100zl. A podobno byly jeszcze bardziej atrakcyjne" oferty. Ale jednak musze przyznac ze butelki ktore sie tam trafialy nie trafiaja sie w innej czesci miasta:/

Pozdrawiam T.
Napisano
Mam małe pytanko jestem z złocieńca i szukam takowego wysypiska miejskiego ale nie mogę znaleść kopałem tam gdzie bez rośni i nic żadnych wysypisk a takie 15 tyś miasto musiało mieć jakieś wysypisko proszę o pomoc
Napisano
Witam. Falkenburg proponuje popytac sie ludzi od obslugi koparek pracujacych na jakiejkolwiek budowie. Jezeli takowy osobnik bedzie z twojego miasta i dziala na jego terenie to z pewnoscia bedzie sie orientowal gdzie w ziemi cos zalega. Najlepiej jak gosc bedzie mial jakies doswiadczenie w zawodzie. Proponuje takze popytac sie starszych ludzi o takowe miejsca. Ja na przyklad dowiedzialem sie o miejscowce od kolegi, gdy opowiedzialem o niej swojemu ojcu to dopiero wtedy mi powiedzial ze kopal tam z jakies 40 lat temu brykiet weglowy na opal (oczywiscie niemiecki II wojenny). I przy okazji trafial jakies butelki talerze i takie tam pierdoly.

Pozdrawiam T.
  • 2 weeks later...
Napisano
witam rozmawialem ostatnio z kolega ktory zajmuje sie zbieraniem zlomu ,zna miejsce na psim polu(wroclaw) gdzie bylo wysypisko smieci po niemieckim lotnisku okolice ul kielczowskiej dokladnie niewiem ,ale wyciaga tam z ziemi czesci samolotow (aluminium)wszystko trafia na zlom .trafiaja sie jeszcze helmy i maski p gaz moze ktos zna lepiej to miejsce,niestety z wykrywaczem nie zawiele sie tam zdiala .moze ktos wiecej wie na ten temat.
Napisano
Miasta rozrosły się zwykle na tereny gdzie przed wojną i zaraz po były wysypiska. Obecnie zwykle to teren zabudowany. Wystaczy porównać stare mapy z obecnymi aby się przekonać jak bardzo się miasta rozrosły, np. w Krakowie takie wysypisko był w miejscu gdzie obecnie jest (z resztą dość stare) oś Zarzecze.
Wojtek
Napisano
Ostatnio zgadałem się z moim kolegą, nieco starszym, który opowiedział mi o nowym miejscu w moim rodzinnym mieście gdzie było wysypisko ciekawych fantów, sprawdzę jak tylko będe i dam znać
Napisano
-> FalkenBurg
W małych miejscowosciach nie było raczej jednego miejskiego wysypiska. A jeżeli było, to po wojnie dalej z niego korzystano i interesująca warstwa jest głeboko przysypana. Trzeba szukać małych miejsc, często gdzieś na skraju lasu.
Napisano
Moze troche od tematu, ale.. Natknolem sie dwa razy na smietnik, z tym ze wojenny - wkazym badz razie pierwszy to byl przy poniemieckiej fabryce, w okolicy Szczecina, tam wyszly blachy bite fl. t. v stettin, odznaki (nawet dj), zawiasy od szaf, guziki z gapami, guziki sygnowane rzm`em, a drugi raz to na smietnik Radu - klamerki, porcelana, pochwa od tasaka oficerskiego, znaczki z furek. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie