Skocz do zawartości

Ruchy Wojsk Niemieckich Podczas Bitwy O Szczecin - Marzec 1945

Kitty Webster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tylko dołków po sobie zasypać nie zapomnijcie, nie swoje dziury też możecie wyrównać. Niestety Puszcza ma to nieszczęście że jest zbyt blisko miasta, owocuje to krajobrazem iście ksieżycowym :-/
Napisano
Niestety, ale miałem przyjemność zobaczyć ten obraz, tyle dziur i śmieci że nie wiadomo gdzie szukać.
Ja dołki zasypuje i raz miałem przyjemność stanąć oko w oko z leśniczym, jednak popatrzał gdzie kopałem, porozmawiał i jeszcze mnie podwiózł na przystanek autobusowy.
Napisano
Ale się aktywnie na forum od Szczeciniaków zrobiło. A ja ciągle czekam na konkretne miejsca zbiórki np.na jutro bo dzisiaj ostro ćwiczyłem zdzierając darń w ogródku.
Napisano
Mam takie mapki - niestety nie ruchy niemieckich wojsk ale moga sie przydac.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ddee6e59bd66a637.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/bb43f9f524db2b72.html
Napisano
Kitty - co do niemiaszka luftwafe to dokaldnie nie wiem ale napewno nie byl to spadochroniarz. Jak spotkam tych koleszków od niego" to dokladnie wypytam czy rozszyfrowali niesmiertelnik i czy po fantach mozna dokladnie okreslić skąd" jest.

Wstepnie umówilem sie na wykopki ze Szperaczem na przyszly tydzien. Jeszcze damy znać na forum kilka dni wczesniej aby wszyscy którzy chca sie dolączyc mieli czas na przygotowanie.

Koenigtiger - jak u Ciebie z czasem w tygodniu? Mozna by wyskoczyc np. w poniedzialek czyli jutro na kilka godzin.
Napisano
Widzę że pod moja nieobecność temat trochę odjechał. W tzw. międzyczasie zwiedzałem U-boota w Lubece i Marinenehrendenkmal tamże.Oliver. na Twoje wezwanie stawiam się w każdej chwili i w każdym miwjscu (w miarę obowiązków służbowych) tzn. np. w najbliższy weekend.Szperacza obecność jak widzę pożądana.koenigtiger.
Napisano
Kolega się nie denerwuje, o czym tu rozmawiać, ja mimo poszukiwań o przeprawie przez Odre itd mam ledwo 4 bardzo niedokładne szkice z książek głównie o przeprawie przez Odre i to wszystko.
Nie widziałem do dnia dzisiejszego żadnych dokładnych map i szkiców z ruchem wojsk pod Szczecinem.
Więc o czym mamy rozmawiać?
A tak przynajmniej sie pokopie :-)
  • 2 years later...
Napisano
Cześć też jestem ze Szczecina i mieszkam przy puszczy bukowej. Często chodzę na spacery i ostatnio poszedlem na 2 godz trafił mi się nabój od pepeszy kaliber 7,62 i troche odłamków. Ogólnie puszcza jest przekopana ale i tak się trafiaja różne fanty. Na górce są okopy a poniżej znajdowało się niemieckie senatorium które zostało wysadzone przez uciekajacych niemców. Po nich szli ruskie stąd postrzelane domy i trafostacja. ;]

Pozdro

Karabin133
  • 7 months later...
Napisano
Witam!
W lesie Arkońskim można znaleźć dużo pozostałości po Wehrwolfie.Nawet (pusta) skorupa od granatu moździerzowego wz.36 (50 mm) mi się trafiła.Jak znajdzie się dobre miejsce to można znaleźć wiele ciekawych rzeczy.(a ja już ciekawe miejsce znalazłem-jedną (może nawet główną) kryjówkę wilkołaków".pochwa od oficerskiego kordzika,łuski,pociski (np od Sturmgewehra) itp.)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie