Dykta Napisano 11 Listopad 2003 Autor Napisano 11 Listopad 2003 Może pod tym tytułem uzyskam więcej informacji. Interesuje mnie jakie jednostki Wehrmachtu stacjonowały w Kaliszu w 1944r lub wycofywały się na zachód przez to miasto przed ofensywą radziecką. Szukam też informacji o istniejących w czasie IIwś w Kaliszu Zakładach Naprawczych Wehrmachtu. Może ktoś coś wie i mógłby pomóc? Jakie oznaczenia taktyczne miały te jednostki? Mam motocykl z tamtych czasów i chciałbym namalować takie oznaczenia, które byłyby zgodne ze stanem faktycznym. Pozdr.
Mariusz Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 W czasie wojny na terenie obecnego PKS i PKP istniały wspomniane przez ciebie zakłady naprawcze zdobycznego sprzętu pracujące na rzezc Niemców. Nie znam niestety szczegółów (na razie).Co do jednostek stacjonujących w Kalisz, to było ich dość dużo na przełomie 44 i 45 roku. Było duże przetasowanie ze względu na położenie Kalisza na tarasach przerzutu jednostek. Śladem po ich obecności jest między innymi sieć umocnień polowych na Lisie (aż po Wolicę).Jeżeli jesteś z Kalisza lub okolic daj znać próbujemy skompletować grupę kalisko-ostrowską. PozdrawiamMariusz
Dykta Napisano 11 Listopad 2003 Autor Napisano 11 Listopad 2003 Jestem z Kalisza. Jakiś czas temu mój znajomy podczas prac gdzieś na Lisie znalazł zwój niemieckiego drutu kolczastego. Znam dziadka, który pracował w tych zakładach, ale ciężko się z nim porozumieć, a poza tym mieszka kawałek od Kalisza. Zaraz po wojnie miał sporo motocykli, ale już został ,,wyczyszczony'', ostatnio m.in. przeze mnie:) (BMW R75, ZundappKS600, Urania 125, DKW NZ350, NZ350-1, Victoria, jakić Citroen, oraz Chevrolet Canada-to tylko kilka którymi się pochwalił). Gdyby udało Ci się ustalić znaki taktyczne jednostek wycofujących się ze wschodu przez Kalisz to byłoby świetnie!!!Pozdr. Piotrek
Mariusz Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 Jedną z jednostek wycofujących się znad Wisły 20-23 stycznia 1945 r. była DPanc Hermann Goering. Niestety nie wiem dokładnie jakie numery taktyczne jednostek. Wycofywały się na wschód od Kalisza, chcąc dotrzeć do składów paliwowych i serwisu" znajdującego w Ostrowie oraz jak niedawno dowiedziałem się w okolicach Lamek. Potem poszły przez Krotoszyn, Leszno, w okolicach Góry Śląskiej dołączyły do uchomego kotła", a część z nich brała udział w obronie Głogowa.Wkrótce organizujemy spotkanie grupy. Piszesz się na nie?Mariusz
Dykta Napisano 11 Listopad 2003 Autor Napisano 11 Listopad 2003 Odnośnie spotkania, to właśnie przed chwilą przeglądałem posty na temacie Rawicz, Ostrów i Krotoszyn. Mimo iż sam nie kopię, to jeśli termin będzie pasujący, to chętnie. Z racji studiów mogę się odezwać dopiero w czwartek późno wieczorem(22.00-24.00) lub w piątek rano.Pozdr. Piotrek
Gość Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 witam jeśli chodzi o spotkanie to gdzie kiedy i o której godz .pozdr rembas
Dykta Napisano 13 Listopad 2003 Autor Napisano 13 Listopad 2003 Jeśli chodzi o spotkanie, to niech Mariusz coś zaproponuje. Najlepiej jakiś weekend. Czekam na propozycje.Pozdr.
Mariusz Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 Spójrzcie proszę na post Grupa kalisko-ostrowska" tam sugeruję piątek.Proszę o ewentualne sugestie co do miejsca i czasu.PozdrawiamMariusz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.