Skocz do zawarto艣ci

Wehrmacht w Kaliszu

Dykta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mo偶e pod tym tytu艂em uzyskam wi臋cej informacji. Interesuje mnie jakie jednostki Wehrmachtu stacjonowa艂y w Kaliszu w 1944r lub wycofywa艂y si臋 na zach贸d przez to miasto przed ofensyw膮 radzieck膮. Szukam te偶 informacji o istniej膮cych w czasie IIw艣 w Kaliszu Zak艂adach Naprawczych Wehrmachtu. Mo偶e kto艣 co艣 wie i m贸g艂by pom贸c? Jakie oznaczenia taktyczne mia艂y te jednostki? Mam motocykl z tamtych czas贸w i chcia艂bym namalowa膰 takie oznaczenia, kt贸re by艂yby zgodne ze stanem faktycznym.
Pozdr.
Napisano
W czasie wojny na terenie obecnego PKS i PKP istnia艂y wspomniane przez ciebie zak艂ady naprawcze zdobycznego sprz臋tu pracuj膮ce na rzezc Niemc贸w. Nie znam niestety szczeg贸艂贸w (na razie).

Co do jednostek stacjonuj膮cych w Kalisz, to by艂o ich do艣膰 du偶o na prze艂omie 44 i 45 roku. By艂o du偶e przetasowanie ze wzgl臋du na po艂o偶enie Kalisza na tarasach przerzutu jednostek. 艢ladem po ich obecno艣ci jest mi臋dzy innymi sie膰 umocnie艅 polowych na Lisie (a偶 po Wolic臋).

Je偶eli jeste艣 z Kalisza lub okolic daj zna膰 pr贸bujemy skompletowa膰 grup臋 kalisko-ostrowsk膮.

Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Jestem z Kalisza. Jaki艣 czas temu m贸j znajomy podczas prac gdzie艣 na Lisie znalaz艂 zw贸j niemieckiego drutu kolczastego. Znam dziadka, kt贸ry pracowa艂 w tych zak艂adach, ale ci臋偶ko si臋 z nim porozumie膰, a poza tym mieszka kawa艂ek od Kalisza. Zaraz po wojnie mia艂 sporo motocykli, ale ju偶 zosta艂 ,,wyczyszczony'', ostatnio m.in. przeze mnie:) (BMW R75, ZundappKS600, Urania 125, DKW NZ350, NZ350-1, Victoria, jaki膰 Citroen, oraz Chevrolet Canada-to tylko kilka kt贸rymi si臋 pochwali艂). Gdyby uda艂o Ci si臋 ustali膰 znaki taktyczne jednostek wycofuj膮cych si臋 ze wschodu przez Kalisz to by艂oby 艣wietnie!!!
Pozdr. Piotrek
Napisano
Jedn膮 z jednostek wycofuj膮cych si臋 znad Wis艂y 20-23 stycznia 1945 r. by艂a DPanc Hermann Goering. Niestety nie wiem dok艂adnie jakie numery taktyczne jednostek. Wycofywa艂y si臋 na wsch贸d od Kalisza, chc膮c dotrze膰 do sk艂ad贸w paliwowych i serwisu" znajduj膮cego w Ostrowie oraz jak niedawno dowiedzia艂em si臋 w okolicach Lamek. Potem posz艂y przez Krotoszyn, Leszno, w okolicach G贸ry 艢l膮skiej do艂膮czy艂y do uchomego kot艂a", a cz臋艣膰 z nich bra艂a udzia艂 w obronie G艂ogowa.

Wkr贸tce organizujemy spotkanie grupy. Piszesz si臋 na nie?

Mariusz
Napisano
Odno艣nie spotkania, to w艂a艣nie przed chwil膮 przegl膮da艂em posty na temacie Rawicz, Ostr贸w i Krotoszyn. Mimo i偶 sam nie kopi臋, to je艣li termin b臋dzie pasuj膮cy, to ch臋tnie. Z racji studi贸w mog臋 si臋 odezwa膰 dopiero w czwartek p贸藕no wieczorem(22.00-24.00) lub w pi膮tek rano.
Pozdr. Piotrek
Napisano
witam je艣li chodzi o spotkanie to gdzie kiedy i o kt贸rej godz .pozdr rembas
Napisano
Je艣li chodzi o spotkanie, to niech Mariusz co艣 zaproponuje. Najlepiej jaki艣 weekend. Czekam na propozycje.
Pozdr.
Napisano
Sp贸jrzcie prosz臋 na post Grupa kalisko-ostrowska" tam sugeruj臋 pi膮tek.
Prosz臋 o ewentualne sugestie co do miejsca i czasu.

Pozdrawiam
Mariusz

Temat zosta艂 przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie