Skocz do zawartości

Wehrmacht w Kaliszu

Dykta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może pod tym tytułem uzyskam więcej informacji. Interesuje mnie jakie jednostki Wehrmachtu stacjonowały w Kaliszu w 1944r lub wycofywały się na zachód przez to miasto przed ofensywą radziecką. Szukam też informacji o istniejących w czasie IIwś w Kaliszu Zakładach Naprawczych Wehrmachtu. Może ktoś coś wie i mógłby pomóc? Jakie oznaczenia taktyczne miały te jednostki? Mam motocykl z tamtych czasów i chciałbym namalować takie oznaczenia, które byłyby zgodne ze stanem faktycznym.
Pozdr.
Napisano
W czasie wojny na terenie obecnego PKS i PKP istniały wspomniane przez ciebie zakłady naprawcze zdobycznego sprzętu pracujące na rzezc Niemców. Nie znam niestety szczegółów (na razie).

Co do jednostek stacjonujących w Kalisz, to było ich dość dużo na przełomie 44 i 45 roku. Było duże przetasowanie ze względu na położenie Kalisza na tarasach przerzutu jednostek. Śladem po ich obecności jest między innymi sieć umocnień polowych na Lisie (aż po Wolicę).

Jeżeli jesteś z Kalisza lub okolic daj znać próbujemy skompletować grupę kalisko-ostrowską.

Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Jestem z Kalisza. Jakiś czas temu mój znajomy podczas prac gdzieś na Lisie znalazł zwój niemieckiego drutu kolczastego. Znam dziadka, który pracował w tych zakładach, ale ciężko się z nim porozumieć, a poza tym mieszka kawałek od Kalisza. Zaraz po wojnie miał sporo motocykli, ale już został ,,wyczyszczony'', ostatnio m.in. przeze mnie:) (BMW R75, ZundappKS600, Urania 125, DKW NZ350, NZ350-1, Victoria, jakić Citroen, oraz Chevrolet Canada-to tylko kilka którymi się pochwalił). Gdyby udało Ci się ustalić znaki taktyczne jednostek wycofujących się ze wschodu przez Kalisz to byłoby świetnie!!!
Pozdr. Piotrek
Napisano
Jedną z jednostek wycofujących się znad Wisły 20-23 stycznia 1945 r. była DPanc Hermann Goering. Niestety nie wiem dokładnie jakie numery taktyczne jednostek. Wycofywały się na wschód od Kalisza, chcąc dotrzeć do składów paliwowych i serwisu" znajdującego w Ostrowie oraz jak niedawno dowiedziałem się w okolicach Lamek. Potem poszły przez Krotoszyn, Leszno, w okolicach Góry Śląskiej dołączyły do uchomego kotła", a część z nich brała udział w obronie Głogowa.

Wkrótce organizujemy spotkanie grupy. Piszesz się na nie?

Mariusz
Napisano
Odnośnie spotkania, to właśnie przed chwilą przeglądałem posty na temacie Rawicz, Ostrów i Krotoszyn. Mimo iż sam nie kopię, to jeśli termin będzie pasujący, to chętnie. Z racji studiów mogę się odezwać dopiero w czwartek późno wieczorem(22.00-24.00) lub w piątek rano.
Pozdr. Piotrek
Napisano
witam jeśli chodzi o spotkanie to gdzie kiedy i o której godz .pozdr rembas
Napisano
Spójrzcie proszę na post Grupa kalisko-ostrowska" tam sugeruję piątek.
Proszę o ewentualne sugestie co do miejsca i czasu.

Pozdrawiam
Mariusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie