Dykta Napisano 11 Listopad 2003 Autor Napisano 11 Listopad 2003 Mo偶e pod tym tytu艂em uzyskam wi臋cej informacji. Interesuje mnie jakie jednostki Wehrmachtu stacjonowa艂y w Kaliszu w 1944r lub wycofywa艂y si臋 na zach贸d przez to miasto przed ofensyw膮 radzieck膮. Szukam te偶 informacji o istniej膮cych w czasie IIw艣 w Kaliszu Zak艂adach Naprawczych Wehrmachtu. Mo偶e kto艣 co艣 wie i m贸g艂by pom贸c? Jakie oznaczenia taktyczne mia艂y te jednostki? Mam motocykl z tamtych czas贸w i chcia艂bym namalowa膰 takie oznaczenia, kt贸re by艂yby zgodne ze stanem faktycznym. Pozdr.
Mariusz Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 W czasie wojny na terenie obecnego PKS i PKP istnia艂y wspomniane przez ciebie zak艂ady naprawcze zdobycznego sprz臋tu pracuj膮ce na rzezc Niemc贸w. Nie znam niestety szczeg贸艂贸w (na razie).Co do jednostek stacjonuj膮cych w Kalisz, to by艂o ich do艣膰 du偶o na prze艂omie 44 i 45 roku. By艂o du偶e przetasowanie ze wzgl臋du na po艂o偶enie Kalisza na tarasach przerzutu jednostek. 艢ladem po ich obecno艣ci jest mi臋dzy innymi sie膰 umocnie艅 polowych na Lisie (a偶 po Wolic臋).Je偶eli jeste艣 z Kalisza lub okolic daj zna膰 pr贸bujemy skompletowa膰 grup臋 kalisko-ostrowsk膮. PozdrawiamMariusz
Dykta Napisano 11 Listopad 2003 Autor Napisano 11 Listopad 2003 Jestem z Kalisza. Jaki艣 czas temu m贸j znajomy podczas prac gdzie艣 na Lisie znalaz艂 zw贸j niemieckiego drutu kolczastego. Znam dziadka, kt贸ry pracowa艂 w tych zak艂adach, ale ci臋偶ko si臋 z nim porozumie膰, a poza tym mieszka kawa艂ek od Kalisza. Zaraz po wojnie mia艂 sporo motocykli, ale ju偶 zosta艂 ,,wyczyszczony'', ostatnio m.in. przeze mnie:) (BMW R75, ZundappKS600, Urania 125, DKW NZ350, NZ350-1, Victoria, jaki膰 Citroen, oraz Chevrolet Canada-to tylko kilka kt贸rymi si臋 pochwali艂). Gdyby uda艂o Ci si臋 ustali膰 znaki taktyczne jednostek wycofuj膮cych si臋 ze wschodu przez Kalisz to by艂oby 艣wietnie!!!Pozdr. Piotrek
Mariusz Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 Jedn膮 z jednostek wycofuj膮cych si臋 znad Wis艂y 20-23 stycznia 1945 r. by艂a DPanc Hermann Goering. Niestety nie wiem dok艂adnie jakie numery taktyczne jednostek. Wycofywa艂y si臋 na wsch贸d od Kalisza, chc膮c dotrze膰 do sk艂ad贸w paliwowych i serwisu" znajduj膮cego w Ostrowie oraz jak niedawno dowiedzia艂em si臋 w okolicach Lamek. Potem posz艂y przez Krotoszyn, Leszno, w okolicach G贸ry 艢l膮skiej do艂膮czy艂y do uchomego kot艂a", a cz臋艣膰 z nich bra艂a udzia艂 w obronie G艂ogowa.Wkr贸tce organizujemy spotkanie grupy. Piszesz si臋 na nie?Mariusz
Dykta Napisano 11 Listopad 2003 Autor Napisano 11 Listopad 2003 Odno艣nie spotkania, to w艂a艣nie przed chwil膮 przegl膮da艂em posty na temacie Rawicz, Ostr贸w i Krotoszyn. Mimo i偶 sam nie kopi臋, to je艣li termin b臋dzie pasuj膮cy, to ch臋tnie. Z racji studi贸w mog臋 si臋 odezwa膰 dopiero w czwartek p贸藕no wieczorem(22.00-24.00) lub w pi膮tek rano.Pozdr. Piotrek
Go艣膰 Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 witam je艣li chodzi o spotkanie to gdzie kiedy i o kt贸rej godz .pozdr rembas
Dykta Napisano 13 Listopad 2003 Autor Napisano 13 Listopad 2003 Je艣li chodzi o spotkanie, to niech Mariusz co艣 zaproponuje. Najlepiej jaki艣 weekend. Czekam na propozycje.Pozdr.
Mariusz Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 Sp贸jrzcie prosz臋 na post Grupa kalisko-ostrowska" tam sugeruj臋 pi膮tek.Prosz臋 o ewentualne sugestie co do miejsca i czasu.PozdrawiamMariusz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat zosta艂 przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.