Skocz do zawartości

brzezno

adrian wlkp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
w brzeznie gm. kostrzyn wlkp.na trasie poznan wrzesnia.znajdowały sie okopy.jeden z mieszkanców mowil ze rosjanie zastrzelili kilku niemców.do dzis sie tam znajduja.udało mi sie ustalic okop miał gł.około 1.80 cm.znajduje sie na prywatnym polu.
Napisano
Witam serdecznie
Z posiadanych przezemnie informacji zatrzelieni przez rosjan nie byli Niemcami lecz to byli Rosjanie tzw. Własowcy z słuzb pomnocniczych Wermachtu, mieszkali niedaleko Nekli w Starczanowie i zajmowali sie wyładunkiem i gromadzniem amunicji do wielkiego składu amo w niedalekiej okolicy .Gdy sie poddali zostali pod bronią odprowadzeni i rozstrzelani.
Pozdrawiam dre
  • 3 months later...
Napisano
witam dre.to co napisałes to całkiem inna historia i mowisz o innym miejscu.ja przez ten czas starałem sie dociec czy własciwie tak było i rzezcywiscie w brzeznie jakies 200 metrów od starego cmentarza ewangelickiego i 100 metrów od starej karczmy faktycznie znajdowały sie okopy czesc jest na polu prywatnym a czesc na nieuprawianej łace i własnie tam znajduja sie rozstrzelani przez rosjan niemcy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie