viking35 Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Witam jestem pierwszy raz na forum ale czytam wasze posty już od ponad roku z których można uzyskać wiele nieznanych i ciekawych informacji na temat ostatniej wojny której jestem pasjonatem .To tyle wstępu wejdę w temat .Na ziemiach zachodnich zwanych odzyskanych zawitali moi przodkowie tj ojciec który miał 4lata i jego brat 16l ,dużo słyszałem opowieści o realiach tamtych czasów i (co mnie najbardziej zainteresowało )zabaw jakie prowadzili młodzi na tych terenach gdzie jak mówi mój żyjący wój niewypały ,broń ,hełmy i inne walały się w tym terenie gęsto a był to rok 1946 mój ojciec chodząc do lasu na grzyby opowiadał ile niewypałów leżało i opuszczonych stanowisk niemieckich .A dzieciaki bawiły się w wojne mając do dyspozycji broń poniemiecką i wyposażenie oczyweiście nie strzelali do siebie tylko robili tzw manewry np na pobilskim cmentarzu niemieckim lub wrzucaniu newybuchów do ogniska ,albo zabawa niemieckimi granatami i po jednych takich manewrach przyjechali ruskie jak mówi wujek i narobili strach że bandy i szukali kto tak naparzał wieczorem .Jak się w mieścinie zrobiło gorąco to wujas wraz z kumplami zebrali cały arsenał schowali w drewnianą skrzynkę i zakopali . Opowiadał że w tej skrzynce jest wyposażenie dla 20 ludzi i do dziś pozostaje niewykopana a miejsce jest znane ,tylko 0,5 m w centrum miasteczka w lubuskim
viking35 Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Dlatego zwracam się do szanownych poszukiwaczy z prośbą w celu sprawdzenia tej informacji poneważ nie dysponuję stosownym sprzętem oraz ogród w którym zostało to zakopane nie należy do mojej rodziny od lat 50-tych ,nadmieniam iż wszelka broń wydobyta moła by zasilić jakieś muzea po co ma leżeć pod ziemią
wars98 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 Viking35 na pisz na maila to Cię skontaktuję z muzeum.
viking35 Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Witam proszę o kontakt na GG 1410996
adi72 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 Witam. Nic tylko życzyć powodzenia i czekać na fotki na forum...Pozdrawiam.
viking35 Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Jak się uda coś wykopać to fotki oczywiście zapodam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.