Cyrograf15 Napisano 9 Listopad 2003 Napisano 9 Listopad 2003 Do DagoTen człowiek, świeć Panie nad jego duszą, służył w wojsku 25 lat. Tak więc, jak nie trudno policzyć, podczas stanu wojennego był trepem. Stąd taki stosunek do wojska w postach. Wszystkie służby mundurowe w owym czasie były upolitycznione, no może najmniej straż pożarna. Ponieważ środowiska te są dość hermetyczne, a komuna upadła w '89r. wszyscy ludzie rozpoczynający służbę przed tą datą mieli określone poglądy w związku z czym dokonali takiego a nie innego wyboru. Ponieważ było to stosunkowo niedawno, w ciągu dalszym dowodzą byli komuniści, stąd taki a nie inny stosunek do służb mundurowych. Trzeba poczekać aż wszyscy czerwoni odejdą z służby i wtedy można mówić o Polskim Wojsku. Wojtek
d007 Napisano 9 Listopad 2003 Napisano 9 Listopad 2003 Cyrograf15: Bzdura !!!Nasi ojcowie służyli w LWP i co też ich uważasz za komuchów ? Nie o to chodzi . Wielu żołnierzy czy to za komuny czy teraz jest tam dlatego bo taka jesy ich życiowa pasja a wierz mi wojsku nei ma polityki, dostajesz rozkaz i jedziesz, jesteś obrońcą ojczyzny.Jakby za komuny napadło nas NATO to nasi ojcowie walczyliby i gineli i wtedy byliby bohaterami. Nie można stwierdzać ze LWP było złe tylko dlatego że było ludowe".Znam kilku oficerów, którzy kończyli podchorążowki za komuny i sa to wysokiej klasy profesjonaliści dla których nie liczy sie polityka a to , że służą ojczyźnie. Myśle że armia wiele straci gdy oni odejda a co do nowych kadr oficerskich WP to jest to poprostu żenada. Szkoły oficerskie nabite plecakami i synusiami. Miałem do czynienia z kilkoma podchorążymi, których wiedza wojskowa była mniejsza niż zwyklego szeregowego służby zasadniczej.d007
RASTCOM Napisano 9 Listopad 2003 Napisano 9 Listopad 2003 do d007 lepiej nie myślmy za dużo ;-)dajmy spokój temu człowiekowi niech spoczywa w spokoju i współczujmy lepiej jego rodzinie która straciła ojca , męża i żywiciela. I tak nie zmienimy histori już.Nie czarujmy się potrzebujemy takich misji żeby szkolić kadre i żołnierzy bo niestety w czasie pokoju poligony nigdy nie zastąpią prawdziwej walki kto był na poligonach w wojsku ten wie. Potrzebujemy taki misji żeby wojsko nasze zdobywało wyszkolenie i nie ma co się kłócić że pojechali dobrowolnie lub też nie . taka jest kolejność rzeczy że żołnierz bez szkolenia to jest do dupy a nie żołnierzem
RASTCOM Napisano 9 Listopad 2003 Napisano 9 Listopad 2003 a jeśli chodzi o żołnierzy lwp to wierzyli w to co im wtłaczalui oficerowie polityczni teraz zwani oficerami wychowawczymi.można kochać swoich dowódców lub też nie ale żołnierz jest iod wykonywania rozkazów anie od myślenia pozdr rastcom
maxikasek Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 Cyrograf15. Czytając twoje posty przypomina mi się dowcip o starym człowieku z saniami na Antarktydzie. To Moczulski ścigający ostatnich komunistów.Najłatwiej posługiwać się sloganami.
dago Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 Cyrograf15, bardzo to głębokie co tu głosisz...hmmm...zginął rep"..i dobrze mu..nawet go nie znałeś. Czekamy aż wymrą komuniści a puki co wieszajmy psy na naszym wojsku, że to dziwi inne nacje? nie szkodzi oni nie maja takich przeżyć jak Twoje, ich komuna nie łamała jak Ciebie i w ogóle się ie znają". A swoją drogą szkoda mi ofiar przegiętej" propagandy antykomunistycznej. Każda przesada jest..żałosna, czy jest to propaganda komunistyczna czy wręcz przeciwnie. Tak myślę...( rep"..a jednak obrażony rezerwista :-) ..)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.