dziedzio Napisano 1 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2007 WitamWszedłem w posiadanie takiej oto puszeczki. Teraz moje pytanie, jak usunąć tą białą farbę z tej puszki. Od razu zaznaczam, że próbowałem wszelkich rozpuszczalników i rozcieńczalników. Tarłem w jednym miejscu chyba z 15 minut i farba biała ani drgnęła. Mechanicznie najłatwiej, ale myśle, ze pod spodem może być ładna warstwa oryginalnej farby. W środku jest ładnie zachowana puszeczka.PS. Puszka na pewno nie jest w zimowym kamo :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 2 Kwiecień 2007 Share Napisano 2 Kwiecień 2007 Możesz użyc zmywacza do farb, ale może on uszkodzić org farbę jeśli takowa jest pod spodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 2 Kwiecień 2007 Share Napisano 2 Kwiecień 2007 preparat nazywa sie remlak do nakladania pedzlem. Jak nalozysz cienka warstwe powinna zejsc nie uszkadzajac tego pod spodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Kwiecień 2007 Share Napisano 2 Kwiecień 2007 Wygotować w wodzie z proszkiem do prania.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziedzio Napisano 3 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2007 Niestety nie pomogły zmywacze, warstwa farby jest dość gruba (nie wiem co za pacjent tak zamalował puszkę). Ale nie gotowałem samej puszki, a zrobiłem coś podobnego. Zagotowałem gar wody, wsypałem proszek do prania (było dużo piany) i wsadziłem fanta do moczenia. Potem potraktowałem lekko druciakiem i o dziwo farba zaczęła schodzić. Fakt schodzi powoli, ale ja jestem cierpliwy. A pod spodem ładna warstwa oryginalnej farbki :)Dziękuje za rady i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Kwiecień 2007 Share Napisano 3 Kwiecień 2007 Pogotuj kilka minut. Orginalnej farby to nieruszy. Ta biała powinna odpadać płatami. Oczywiście kontroluj cosię dzieje i nie szczotką a patyczkiem odłupuj.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 ja też mam puszke ze złomu pokrytą gruba warstwą jakiejs srebrnej farby, to wręcz jakis gruby lakier, pilnik i papier scierny zbytnio nie pomagają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pis001 Napisano 16 Czerwiec 2007 Share Napisano 16 Czerwiec 2007 Spróbuj środkiem REMOSOL .Nakłada się warstwę pędzlem i czeka aż farba zacznie się łuszczyć trzeba natychmiast zacząć ściągać ją czymś stosunkowo twardym, ale na tyle by nie uszkodzić właściwej powłoki najlepiej jakimś kawałkiem drewna, później umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.