Skocz do zawartości

Jak usunąć wtórną farbę z puszki

dziedzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Wszedłem w posiadanie takiej oto puszeczki. Teraz moje pytanie, jak usunąć tą białą farbę z tej puszki. Od razu zaznaczam, że próbowałem wszelkich rozpuszczalników i rozcieńczalników. Tarłem w jednym miejscu chyba z 15 minut i farba biała ani drgnęła. Mechanicznie najłatwiej, ale myśle, ze pod spodem może być ładna warstwa oryginalnej farby. W środku jest ładnie zachowana puszeczka.
PS. Puszka na pewno nie jest w zimowym kamo :)
Pozdrawiam

Niestety nie pomogły zmywacze, warstwa farby jest dość gruba (nie wiem co za pacjent tak zamalował puszkę). Ale nie gotowałem samej puszki, a zrobiłem coś podobnego. Zagotowałem gar wody, wsypałem proszek do prania (było dużo piany) i wsadziłem fanta do moczenia. Potem potraktowałem lekko druciakiem i o dziwo farba zaczęła schodzić. Fakt schodzi powoli, ale ja jestem cierpliwy. A pod spodem ładna warstwa oryginalnej farbki :)
Dziękuje za rady i pozdrawiam

• 2 months later...
Spróbuj środkiem REMOSOL .Nakłada się warstwę pędzlem i czeka aż farba zacznie się łuszczyć trzeba natychmiast zacząć ściągać ją czymś stosunkowo twardym, ale na tyle by nie uszkodzić właściwej powłoki najlepiej jakimś kawałkiem drewna, później umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie