Skocz do zawartości

pomocy!!!

Walwuch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przejrzałem różne tematy dotyczące konserwacji skóry. Jednak dalej nie wiem - ile czasu trzeba moczyć skórę w denaturacie, aby była odpowiednio miękka i elastyczna??
Napisano
Co za chory pomysł, od dykty skóra się kurczy i rozsycha! Chyba kiepsko szukałeś. Ostatnio było parę dobrych wątków o konserwacji skórwy.

Pozdrawiam
Napisano
Witam Starą sztywną skórę trzeba najpierw dokładnie umyć ciepłą wodą, bez żadnych środków typu rozpuszczalniki itp. Następnie nalęży ją nacierać lanoliną rozpuszczoną w benzynie lakowej--nie ekstrakcyjnej. Powoli bez nadmiaru. Jak wchłonie jedną porcję odczekać i następną. Po tym zabiegu zrobi się miękka i elastyczna. Jeden mimus--ciemnieje. Uelastyczniałem w ten sposób elementy fasunku i oporządenia oraz stare siedzenia motocyklowe. Pozdrawiam. Krzysiek.
Napisano
Żadnego mycia wodą, bo wysusza skórę. Jak fant jest zakurzony to możesz go przetrzeć mocno wyciśniętą wilgotną szmatką, to nie zaszkodzi. A jak czyszczenie to najlepsza benzyna ekstrakcyjna, usuwa brud etc.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie