Skocz do zawartości

Kompleks MRU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam. w niedalekiej odległości od tras podziemnych pomiędzy wejściem a wieżą widokową na MRU w środku uprawnch pól znajduje się kilka wysadzonych bunkrów (wzdłuż linii umocnień) ciągna się na oko od wmuroawnanych jeży przeciwczołgowych - kto był będzie wiedział o co chodzi ... w ostatnie kilka ciepłych dni byłem tam z fotoaparatem ... mam pytanko czy warto pokopać wokół bunkrów ??? - sa tam skrawki nieużytków dookoła stanic ... pytam bo słyszałem od chłopa że terem był solidnie przeryty przez sowietów ... jakby ktoś miał wiedzę" proszę o radę ... pozdro.
Napisano
Wybieram się tam z kumplami w długi weekend maja i też mnie to ciekawi. Może się spotkamy bo chyba będzie (rok temu była) fajna impreza.
Napisano
Mikson - sprostuj troszkę swoje pytanie, mianowicie:
co nazywasz wejściem ?? pz.w. 717 ?? no bo wieża to jest na pz.w. 724 (ob 2556) i tam też jest wejście. Więc nie wiem o które ci chodzi, ale domyślam się że o 717 z racji że tam jest trasa turystyczna.

Na odcinku pomiędzy trasą (717) a wieżą (724) znajdują się dokładnie 4 obiekty (719, 720, 721, 722,) mogli byśmy jeszcze dodać 3 mianowicie 723 i A8 Ost i A8 West ale obiekty leżą poza linią o której piszesz, lecz są w odcinku pomiędzy. Na upartego można jeszcze dodać 765 i A 64 ale skupmy się na tych 4 o których napisałem. Napisałeś że są wysadzone, może nie tyle co wysadzone a rozszabrowane i lekko uszkodzone. Co się tyczy tego czy tam można coś znaleźć z wykrywaczem to odpowiem że poza złomem nie za wiele, nie licząć drobnicy w postaci amunicji. Uwierz że zostało wszystko przeszukane przez poszukiwaczy wiele lat temu, więc nie licz na za wiele.

Jeżeli chcesz czegoś poszukać to polecam A64 a dokładniej okolice hali przed wjazdem, jedyny problem to taki że tam wykrywka będzie prawie wszędzie piszczała bo jest tam sporo różnej maści złomu. My w latach 95-96 wyciągaliśmy stamtąd porcelanę, hełmy, puszki po maskach, nieśmiertelniki, daimlerki, etc.

Jeże przeciwczołgowe: inaczej zęby smoka

J_a_c_e_k – Żeby śmigać po MRU nie trzeba przewodnika, jedynie posiadać informacje co jest otwarte a co zamknięte. Taką informację będzie ci ciężko uzyskać na forum, jedynie na priva, dodatkowo musisz znać kogoś kto jest w temacie.

Co się tyczy zorganizowanych ekip to jest ich sporo począwszy od 17 latków skończywszy na „starych wyjadaczach” poszukaj, popytaj, może trafisz na kogoś ze starej porządnej ekipy 

Z bunkrowym pozdrowieniem
Bunkerites_banditen
  • 2 weeks later...
Napisano
Małe sprostowanie. W Pniewie po prawej stronie drogi jadąc do Wysokiej postawiono drewniana wieżę. Tak więc sa dwie wieże , druga jest na obiekcie 724. Co do wejść - tak jak pisał B-b nikt Tobie na forum nie poda. Nie z tego powodu ,że jesteśmy żle wychowani , albo Ciebie lub innych nie lubimy. Po prostu chcemy aby nadal były otwarte. Ale szukaj, bo jest szansa, że przeciąg " wywiał gdzieś kraty. I dodaję ku przestrodze, że cały system jest objety rezerwatem.
  • 1 year later...
Napisano
Była w kiepskim stanie jak ją ostatni raz widziałem ,wiec zakladam ze ktoś ja rozebral zeby komus na leb nie poleciala.
Pozytek z tego podwojny, zlikwidowane zagrozenie a i troche drewna do kominka jak znalazl ;]
Napisano
w kiepskim stanie od kilku lat ale fakt ten nie przemawia za jej zniszczeniem,byla ona pewnym symbolem wystarczylo powiedzieć umawiamy się na wiezy i juz zainteresowani wiedzieli o co chodzi, ja wprawdzie wolę byc pod ziemia niz na wieży ale miąłem do niej sentyment,szkoda bo wydaje mi się że obiekt 724 zarośnie i tyle ....zniknął jeszcze jeden symbol MRU ciekawe co będzie następne?może nietoperki hehe
Napisano
niezupelnie na Ludendorfie zawsze coś się znajdzie,a nawet w Pniewie za obiektem 717 chodząc popolu znajduje się jeszcze pociski radzieckie po próbnym ostrzale obiektu,no i jest taki rozrywkowy lasek ale nie polecam bo nawet najbardziej nieustraszeni tam nie kopią,
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam wszystkich = a wiec po krotce - jesteśmy bandą podłych świń i choloty - dlatego niema juz wieży widokowej przy pzw 724. To smutne ale taka jest brutalna prawda. Kazdego letniego weekendu razem ze znajomymi kozystaliśmy z tego obiektu - rozwijajac tyrolki i uczac sie technik alpinistycznych.
Za kazdym razem kiedy odwiedzalem to miejsce w wiezy czegos brakowalo - a to schodow - a to poręczy - a to jakiś osiol rozpalil ognisko na środku - a to wyrabal ktoś podporę = draństwo chamstwo i drobnomieszczaństwo - niestety tego nie robią turyści przyjezdzający z warszawy i poznania - robicie to Wy wielcy bunkrowy za jakich sie uważacie - po co zbierać opal jak mozna cos urwać od wierzy. sam ze swoja ekipa 4 razy z wlasnych materialow reperowalismy wieże - zrobilismy nawet prowizoryczne schody - poreperowalismy dziuy i barierki - niestewry minely dwa tygodnie i znowu czegos brakowalo. Tego samego zdania jest administrator nieistniejącego obiektu - Nadleśnictwo Międzyrzecz- po kolejnych probach kosztownych napraw podjeli decyzje o zamknięciu obiektu. a ze obiekt dalej byl niszczony i stwarzal zagrożenie podjeto decyzje o rozbiorce. Riposta jest krotka - Jak sie dba tak sie Ma - wiec miejmy pretensje tyklo do siebie. Kazdy przebiwający chodź raz na wizy napewno wie o czy mowie - niejest regułą ze kazdy bunkrowiec to świnia - ale 90 procent z nas to oszolomy!!!
Jezeli macie jakieś mądre przemyślenia na ten temat - to podaje adres mail : Guton.tuner@op.pl = aha i na koniec - jak masz pisac ze jestem pajac to nie zawracaj sobie czasu. nie dzialaja na mnie taki epitety. \"Z bunkrowskim pozdrowieniem\" Guton

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie