cplstahl Napisano 7 Marzec 2007 Autor Napisano 7 Marzec 2007 Jestem w posiadaniu papierowego wkładu do radzieckiego nieśmiertelnika wz.41 i mam kłopot z jego odczytaniem. Mam pytanie czy istnieje jakaś metoda odczytania słabo widocznego atramentowego pisma. Czy ktoś się zajmuje takimi rzeczami.PS Nieśmiertelnik był ponad 4 miesiące w rękach policji i nie ustalono tożsamości żołnierza. Nauczycielka języka rosyjskiego też nie dała rady wyblakłemu atramentowi.Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 Spróbuj w UV poogladać. Na niektóre atramenty to działa.Wojtek
imperorr Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 sprubuj zdjecia makro lub skanuj w wysokej rozdzielczosci i odwroc kolory. na monety dziala wiec moze na papier tesz.przy skanowaniu plik moze osiagnac rozmiar 300-700MB.
cplstahl Napisano 8 Marzec 2007 Autor Napisano 8 Marzec 2007 Próbowaliśmy z kolegą czytać za pomocą testera do banknotów, ale bez skutku. Myślę, że potrzebne jest inne, silniejsze źródło UV? Jak myślicie, czy prześwietlenie rentgenem ma jakiś sens?Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 Jak tester do banknotów nie zadziałał to niestety inne UV raczej też nic nie da.Wojtek
cplstahl Napisano 9 Marzec 2007 Autor Napisano 9 Marzec 2007 A może jest jakaś chemiczna metoda? Ciekawe jak rekonstruują stare dokumenty w np. archiwach lub muzeach?Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.