cplstahl Napisano 7 Marzec 2007 Autor Share Napisano 7 Marzec 2007 Jestem w posiadaniu papierowego wkładu do radzieckiego nieśmiertelnika wz.41 i mam kłopot z jego odczytaniem. Mam pytanie czy istnieje jakaś metoda odczytania słabo widocznego atramentowego pisma. Czy ktoś się zajmuje takimi rzeczami.PS Nieśmiertelnik był ponad 4 miesiące w rękach policji i nie ustalono tożsamości żołnierza. Nauczycielka języka rosyjskiego też nie dała rady wyblakłemu atramentowi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Marzec 2007 Share Napisano 7 Marzec 2007 Spróbuj w UV poogladać. Na niektóre atramenty to działa.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 8 Marzec 2007 Share Napisano 8 Marzec 2007 sprubuj zdjecia makro lub skanuj w wysokej rozdzielczosci i odwroc kolory. na monety dziala wiec moze na papier tesz.przy skanowaniu plik moze osiagnac rozmiar 300-700MB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cplstahl Napisano 8 Marzec 2007 Autor Share Napisano 8 Marzec 2007 Próbowaliśmy z kolegą czytać za pomocą testera do banknotów, ale bez skutku. Myślę, że potrzebne jest inne, silniejsze źródło UV? Jak myślicie, czy prześwietlenie rentgenem ma jakiś sens?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Marzec 2007 Share Napisano 8 Marzec 2007 Jak tester do banknotów nie zadziałał to niestety inne UV raczej też nic nie da.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cplstahl Napisano 9 Marzec 2007 Autor Share Napisano 9 Marzec 2007 A może jest jakaś chemiczna metoda? Ciekawe jak rekonstruują stare dokumenty w np. archiwach lub muzeach?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.