PPSZ Napisano 3 Marzec 2007 Autor Napisano 3 Marzec 2007 Witam czy ktoś z was mógłby mi powiedziec czy w okolicach ziemi Kłodzkiej można znaleźc jakieś militaria
Leuthen Napisano 4 Marzec 2007 Napisano 4 Marzec 2007 Powtórka z rozrywki z wątku http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=424330#424330 :-)))))) Jak tam napisałem, w marcowym Odkrywcy" jest artykuł o potyczce z 1745 r. (epoka Fryderyka Wielkiego, okres tzw. II wojny śląskiej) koło Bystrzycy Kłodzkiej (dokładniej w trójkącie między Bystrzycą Kłodzka, Pławnicą a Starym Waliszowem). Poczytaj i jak chcesz, to pojedź pokopać. Podczas XVIII-wiecznych wojen austriacko-pruskich o Śląsk działo się na Ziemi Kłodzkiej i na pograniczu hrabstwa kłodzkiego ze Śląskiem (wówczas 2 całkowicie osobne jednostki terytorialne) bardzo dużo (m.in. 3 oblężenia twierdzy kłodzkiej). Podczas I wojny światowej nie toczyły się na terenie Kotliny Kłodzkiej, podobnie jak na całym Dolnym Śląsku, żadne walki. Podczas drugiej wojny światowej też nie (Rosjanie zajęli teren Kotliny Kłodzkiej bez walki w maju 1945 r.). Potem mieliśmy polsko-czechosłowacki konflikt o te tereny i to by było tyle. W XIX w. było trochę zamieszenia w związku z wojnami napoleońskimi, a w XVII w. - poza oblężeniem Kłodzka (opisanym ciekawie przez naocznego świadka - duchownego protestanckiego Georga Katschkera, znanego szerzej pod przydomkiem Georgius Aelurius, w dziele Glaciographia") nic oprócz morderstw, gwałtów, rabunków, nakładania kontrybucji i tym podobnych atrakcji" związanych z wojną trzydziestoletnią.W XV wieku Ziemię Kłodzką regularnie nawiedzali husyci (u bram Kłodzka zginął w grudniu 1428 r. ostatni Piast ziębicki, ks. Jan). Odsyłam do Muzeum Ziemi Kłodzkiej w Kłodzku, które posiada dobrze zaopatrzoną bibliotekę. To kopalnia wiedzy o przeszłości tych terenów, także tej militarnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.