Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 czy ktos z Szanownych Kolegow tam kopal?tam to w ogole jest chyba niezly archeologiczny nawet teren. Raz probowalem to w ogole garnki jakies etc. ale na bardzo stare wygladaly.A fantow militarnych jakos nie dalem rady namierzyc.
Mathew Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Wolin to rewelka. Dużo umocnień polowych. Teren raczej nie spenetrowany. W końcu to Park narodowy.
bartekl23 Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Może trochę nie na temat, ale mieszkałem w świanoujściu. Pamiętam jeszcze jak jeździłem do portu (wtedy jescze chodzenie z piszczałą mnie nie kręciło), a tam koparki wyciągały pełno pistoletów, łusek, bagnetów ogólnie składowisko jakiego nikt nie miał. Wszedłem do pokoju gościa, który to czyścił. Wszystkie ściany były oblepione fantali z I i II wojny.... Normalnie zabrakło mi słow
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 no to mi teraz tez slow zabraklo. w ogole wyglada to na swierzy teren malo eksplorowany
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 oj jest jest troszke do poszukania, oj jest..
past Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 gadanie w okolicach nie było walk tylko przy Dziwnowie i Dziwnówku , w okolicach świnoujścia można znaleść troche fantów , najlepiej skontaktować sięz ekipą z fortu Gerarda.Niech mi znawcy Parku napiszągdzie tam walki były?????? proszę sprawdzić mapę park jest tam gdzie nic wielkiego sięnie działo ( ja w każdym razie nic tam nie znalazłem) i kilka osób które spotkałem też ograniczały siędo plaży
Gość Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 moze walk nie bylo. ale czy walki to wszystko czego szukamy? miejsce idealne na osade sprzed kilku tysiecy lat, grod warowny, ba mala siedzibe rodzinna. Na miejscu Niemcow jakis maly obiekt podziemny to z przyjemnoscia bym wlasnie tam postawil. No bo komu chcialoby sie akurat tam sprawdzac?a teren przedni na eksperymenty, produkcje, bazy roznorakie.;-)
past Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 szukanie w starych osadach"------- później nagodna że szukamy na stanowiskach archeologicznych.Co do obiektów--- proponuje literaturę na temat stacji radarowych , fortów i V3 tereny między Międzyzdrojami a Świnoujściem.
Gość Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 ja to bym szukal troche dalej od lini brzegowej
Gość Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 jesli wziac pod uwage Odre i fakt ze woda mogla naniesc troche mulu przez kilka stuleci...gdyby zalozyc ze linia brzegowa przesunela sie wglab morza...to...Eureka!!!!!!!!!!!!!Najlepsze fanty sa w glebi ladu!;-))
Mathew Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Walki były. Stacjonowało dużo wojska. Rozmieszczono tam kilkanaście bateri opl. Przez tamtejsze drogi wiodły trasy ewakuacyjne.
past Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 jeżeli dla kogoś łuski to fant godny kopania to ok, a może jakieś szczegóły tych walko bo ja jakoś nie znalazłem ???Na wolinie ciekawsz jest turystyka forteczna" choć ostatnio coraz częściej poradzieckie obiekty są rozbierane.
Mathew Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Na internecie jest stronka poświęcona wyspie Wolin. Tam se możesz poczytać. A jak będziesz na wyspie to polecam najpierw rekonesans rowerowy. Dziwi mnie tylko mnóstwo zakazów wstepu do lasu. Rozumiem, że to Park narodowy ale chyba przsadzili z tymi tablczkami.
Gość Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 a moze tam nie tylko ochraniane roslinki rosna...?ps.jak ktos sobie siadzie z mapa i powolutku, tak po polsku pomysli, to nagle sie okaze ze Wolin to bylo zajebiste wyjscie i ucieczka przed nacierajacymi wojskami radzieckimi.
past Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 to tereny wojskowych stacji radarowych i niekiedy stacji baterii nadbrzeżnej , a część to 2 rządowe ośrodki wypoczynkowe. Jak ruskie się wynieśli to było zwiedzanie , wieże itd , teraz większoąć zdemontowano lub jest demontowane
Mathew Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 No i oczywiście jeziorka w pobliżu tych ośrodków są bardzo pociągające...
Gość Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 jestem zainteresowany nurkowaniami w takich jeziorkach. mam sprzet do dlugich nurkowan. jakbys mial namiary to slij.
Mathew Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Ostatnio na Wolinie idę sobie spokojnie przez las, patrzę a tu w okopie leży zafoliowany list. Okazało się, że został wysłany pocztą balonową przez pewną freulein z Niemiec w celu nawiązania nowych znajomości. Uznałem to za gest pojednania...
Gość Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 stary zacznij grac w Lotto. chyba masz szczescie.
Mathew Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Szczęście mam tylko w miłości i eksploracji bo gram już 4 lata.
pol Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Tylko bez takich txt. ,że na Wolinie nic nie ma.Też tak mówiłem , dopóki mój kumpel 3 lata temu przy mnie za pomocą wykrywacza W2P , z miejsca , gdzie słyszałem schowajcie saperki , tam już nic nie ma " wyciąga z pod 5 cm warstwy g43 i mośka , co prawda były celowo uszkodzone ,ale jednak , że o połowie reklamówki z drobnymi częściami do pistoletów nie wspomnę.pozdro pol
Gość Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 mnie sie wydaje ze metalu to tam moze byc w ogole wiecej niz piasku
past Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 przecież MATHEW jest znany z takich rzeczy na forum , ot taki lokalny NIE DO WIARY :-))) z całym szacunkiem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.