Skocz do zawartości

obóz jeniecki

motyl71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w latach 1941-43, w Libiążu (pow. Chrzanów) istniał obóz jeniecki dla żołnierzy radzieckich, czy ktoś może mi cokolwiek więcej powiedzieć na temat tego obozu, pozdrawiam

Napisano

być może ktoś posiada jakieś dokumenty, zdjęcia, nieśmiertelnik(?), wiem tylko że jeńcy ci byli wykorzystywani do budowy autostrady biegnącej z Gliwic na Wschód (na mapce obóz zaznaczony jako nr 2)

Napisano
LIBIĄŻ, m. w woj. katowickim, na pd.-zach. od Chrzanowa.
[...]
Oddział roboczy jeńców bryt. obozu w Łambinowicach - Kommando E 562 Stalag VIII B Lamsdorf.
Istniał 1941-20 VIII 1943. Przeciętny stan - 250 jeńców. Po likwidacji oddziału utworzono tu podobóz obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu.

Oddział roboczy jeńców radz. obozu w Łambinowicach - Kommando Stalag VIII F Lamsdorf.
Istniał od jesieni 1941 do V 1943.
Przeciętny stan oddziału: 350-400 jeńców. Pracowali przy budowie autostrady i w kamieniołomach.

[Źródło: Obozy hitlerowskie na ziemiach polskich 1939-1945. Informator encyklopedyczny, Warszawa 1979, strona 268, hasła numer 2338 i 2339]

Jeśli chcesz uzyskać dalsze informacje o obu tych obozach, skontaktuj się lub wybierz się osobiście do Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach-Opolu (www.cmjw.pl).

Pozdrawiam serdecznie
Leuthen
Napisano
wielkie dzięki Leuthen, o obozie jeńców brytyjskich wiem trochę, byli wykorzystywani do procy w kopalni janina" w Libiążu, przetrzymywani byli w podobozie KL Auschwitz- Janinagrube", a o jeńcach rosyjskich nie wiedziałem prawie nic, pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie