Skocz do zawartości

Brosza- Szwedzka, Napoleon czy cos innego (ID)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z jakiego okresu jest TA brosza. Jak narazie to moja jedyna bizuteria której pochodzenia nie znam. Wykonana z miedzi, znaleziona na polu. Z drugiej strony widoczne miejsce mocowania spinki oraz odkształcenie wzdłużne po uderzeniu czymś w rodzaju szabli lub miecza. W pobliżu stacjonował obóz wojsk napoleońskich. Miała miejsce również potyczka Polsko - Szwedzka. Jestem skłonny łączyć ten przedmiot z tymi wydarzeniami. Ciekaw jestem jak Wy koledzy uważacie.

++++++++POZDRO++++++++++++

Napisano

Nikt, nic ?? Może z czymś sie WAM kojaży ?? Pochodzi z pola gdzie stajonowały oddziały zołnieży napoleońskich. Zalezy mi na ID ale chyba naprawde trafi do archiwum-X.

Wpadł mi do głowy pomysł, ze mogł to być element( ozdoba)pochodząca z czapki żołnieża np. napoleońskiego lub mogło to służyć jako elemnt spinający pelerynę.. Posiada miejsce na spinke.
Jak uważacie??
(FOTO)
++++++++++POZDRO++++++++++

Napisano
Możliwe ze cywilne. Rozumiem ze masz kolego ponury takowe brosze na koncie. Jesli masz jakieś foto to prosiłbym o umieszczenie na forum.

++++++++++POZDRO++++++++++++++

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie