Menzo Napisano 26 Luty 2007 Autor Napisano 26 Luty 2007 Z jakiego okresu jest TA brosza. Jak narazie to moja jedyna bizuteria której pochodzenia nie znam. Wykonana z miedzi, znaleziona na polu. Z drugiej strony widoczne miejsce mocowania spinki oraz odkształcenie wzdłużne po uderzeniu czymś w rodzaju szabli lub miecza. W pobliżu stacjonował obóz wojsk napoleońskich. Miała miejsce również potyczka Polsko - Szwedzka. Jestem skłonny łączyć ten przedmiot z tymi wydarzeniami. Ciekaw jestem jak Wy koledzy uważacie.++++++++POZDRO++++++++++++
Menzo Napisano 28 Luty 2007 Autor Napisano 28 Luty 2007 Nikt, nic ?? Może z czymś sie WAM kojaży ?? Pochodzi z pola gdzie stajonowały oddziały zołnieży napoleońskich. Zalezy mi na ID ale chyba naprawde trafi do archiwum-X.Wpadł mi do głowy pomysł, ze mogł to być element( ozdoba)pochodząca z czapki żołnieża np. napoleońskiego lub mogło to służyć jako elemnt spinający pelerynę.. Posiada miejsce na spinke.Jak uważacie??(FOTO)++++++++++POZDRO++++++++++
ponury Napisano 28 Luty 2007 Napisano 28 Luty 2007 Spinka do płaszcza z epoki raczej nie wojskowa spotyka się takie na starych traktach .Pzdr.
Menzo Napisano 28 Luty 2007 Autor Napisano 28 Luty 2007 Możliwe ze cywilne. Rozumiem ze masz kolego ponury takowe brosze na koncie. Jesli masz jakieś foto to prosiłbym o umieszczenie na forum.++++++++++POZDRO++++++++++++++
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.