markoniec Napisano 26 Luty 2007 Autor Napisano 26 Luty 2007 Witam,Proszę o pomoc w identyfikacji. Kiedy go podniosłem to myślałem że to zniszczona aluminiowa plomba, ale zostawiłem. Myślę że to monetka, niestety niczego nie mogę się dopatrzeć. Chyba słabo wybita.
markoniec Napisano 26 Luty 2007 Autor Napisano 26 Luty 2007 Średnica 11 milimetrów, wysokość z krawędziami( albo grubość) 2 mm. Myślę że grubość samego środka nie przekracza 1 mmilimetra.Dziękuję, pozdrawiam - Marek.
fraktal Napisano 28 Luty 2007 Napisano 28 Luty 2007 Witaj markoniec. Trudno będzie coś rozpoznać. Czy to jest aluminium (lekkie)? Do produkcji aluminium potrzebny jest prąd. Jeżeli jednak jest srebrne (warto wejść do jubilera) wtedy masz pewność, że to wiekowa monetka. Mam tylko rysunki, więc trudno coś powiedzieć o tych krawędziach.
markoniec Napisano 28 Luty 2007 Autor Napisano 28 Luty 2007 Witam, nie chciałem nic sugerować żebym się nie rozczarował. Nie czyściłem chemicznie, mechanicznie ani w żaden inny sposób. Wygląd taki jak znalazłem prawie 1,5 roku temu (prosto z ziemi). Wielokrotnie dotykane, oglądane - nie matowieje, nie ciemnieje. Znalazłem na polu ornym, a więc od lat działały nawozy chemiczne o różnym stęzeniu. Skłaniam się do sreberka ponieważ:1) wykrywka pokazuje ponad aluminium",2) może tego nie widać ale na powierzchni są maleńkie punktowe zielone nalociki, na pierwszej fotce z 14:00,3) pole należy obecnie do klasztoru z kościołem, które często były budowane na miejscu starych kapliczek, a te na starszych miejscach kultu.Jubilera wolałbym nie odwiedzać gdyż skrobnie kawałek na opiłki i zostanie ślad na powierzchni.Dziękuję i pozdrawiam, Marek.
siekaniec Napisano 1 Marzec 2007 Napisano 1 Marzec 2007 Zdecydowanie któraś z odmian denara krzyżowego, rewers prawdopodobnie pastorał w lewo z perełkami w otoku (stempel niedobity) spróbuj dopatrzeć się na awersie /tam gdzie brzeg monety zagięty do środka"/ pod różnymi kątami, rysu krzyża kawaleryjskiego,jeśli nic nie widać to pewnie egzemplarz bity wysłużonym stemplem, moneta jest wybita niecentrycznie, otok odsunięty od rantu.Waga pewnie ok. 0,9g .Więcej o krzyżówkach znajdziesz w necie.
siekaniec Napisano 1 Marzec 2007 Napisano 1 Marzec 2007 aha, i nie czyść jej już, w tym stanie nie ma dużej wartości materialnej ale pewnie cieszy
markoniec Napisano 1 Marzec 2007 Autor Napisano 1 Marzec 2007 pewnie ze cieszy, popytam czy w klasztorze nie mają jokowyś pamiątek. Kapelan z tutejszej jednostki ciągle tam mieszka, dobrze mu tam :)
tsbezeg Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 siekaniec ma rację to jedna z odmian denara krzyżowego,tylko trochę niedobity, ale czy pastorał(?), być może nie wiem nie widać, rant powinien być na około sklepany.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.