Skocz do zawartości

Sztolnie w Wojcieszycach koło Jeleniej Góry

krisk-pl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Jestem tu nowy i szukam wiadomości o sztolniach powstałych przy wydobyciu uranu w latach 40 .
Głównie interesuje mnie jakiej wielkości mogły być chodniki i czy ktoś z was już o takich sztolniach w okolicach Wojcieszyc słyszał ,ewentualnie w której części miały by takie być, muszę porównać z tym co sam zobaczyłem bo nie jestem pewien czy to sztolnia czy coś innego
Napisano
Jedynym miejscem gdzie prowadzono wydobycie uranu w latach 40 XX W. na terenie dzisiejszej Polski była kopalnia rud żelaza Wolność" w Kowarach ( niem.Schmiedeberg).W latach 1943-44 pozyskano tu 72 tony rudy uranowej.Miała posłużyć jako surowiec do produkcji paliwa nuklearnego.Pozyskany materiał wysyłano do przerobu w Zakładach Chemicznych Koncernu Aurela w Oranienburgu pod Berlinem. W kwietniu 1945 r.przed wkroczeniem tam Armii Radzieckiej fabryka stała się celem nalotu dywanowego amerykańskich latających fortec 8 Armii Powietrznej Stanów Zjednoczonych.Zrzucono na nią ponad 1500 ton bomb. Złoże w Wojcieszycach zostało odkryte dopiero w 1950 r. Pzdr.
Napisano
Wykaz ważniejszych złóż uranu w rejonie;

Kowary kopalnia Wolność" rok odkrycia 1912
Miedzianka 1947
Kowary kopalnia Rubezahl" 1949
Kowary kopalnia Podgórze" 1950
Ogorzelec kopalnia Victoria" 1950
Mniszków 1950
Maciejowa kopalnia Majewo" 1951
Janowice Wielkie kopalnia Bobrów" 1949
Góry Kaczawskie:
Wleń 1949
Wojcieszów 1951
świerzawa kopalnia Rzeszówek" 1952
Napisano
A czy jest wiadomo gdzie była zlokalizowana ta kopalnia w Wojcieszycach i jak długo funkcjonowała?
znalazłem wejście do (sztolni tak mi się wydaje że to sztolnia) i szukam potwierdzenia ze to faktycznie ta kopalnia
  • 2 months later...
Napisano
a nie chodzi przypadkiem o Wojcieszów? Sztolnia uranu w zboczu góry Chmielarz? Byłem tam kilka razy, nawet tekst o niej napisałem, fotorelację oraz reportaż filmowy, wszytsko do zobaczenia pod tym linkiem http://www.betonet.nazwa.pl/articles.php?id=20 Na YouTube jest szybsza ale gorszej jakości wersja - dla mało cierpliwych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie