Gość Napisano 30 Maj 2002 Share Napisano 30 Maj 2002 Witam!Wybrałem się na monety a znalazlem kamień na który reagował wykrywacz ... Jest czarny i przypomina bryłę wegla z jakby szklistą /czarną/ materią w środku. Cóż to jest i gdzie to ewentualnie można sprawdzić?Powodzenia w terenie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Maj 2002 Share Napisano 30 Maj 2002 Prawdodobnie znalazłeś meteoryt ! Sprawdź to na http://jba1.republika.pl/index2.htm Jest to dość rzadkie i cenne znalezisko. Ja szukam ich od dłuższego czasu - bez rezultatu. Pozdrawiam .Andre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 30 Maj 2002 Share Napisano 30 Maj 2002 O raju!Mariusz, ja znajduje setki kamieni, które po prostu mają masę żelaza w sobie... Gdybym chciał je sprawdzać, to bym chyba do końca życia to robił. Wydaje mi się, że najczęściej jest to zwykły kamień otoczak z dużą zawartością rudy i może, gdyby w moim Armandzie chciała poprawnie działać dyskryminacja, to bym nie miał z nimi problemu...Być może Twój kamień jest meteorytem, ale raczej wątpie. Nie znam się na meteorytach - trzeba by się zapytać ludzi, którzy na nie ukierunkowują swoje poszukiwania. Nie wiem, czy mam rację, ale wydaje mi się, że meteoryty nie powinny być okrągłe (otoczakami) oraz że powinny mieć ślady lotu w atmosferze, czyli nieregularne kształty ze śladami topienia skały.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Maj 2002 Share Napisano 30 Maj 2002 Jeżeli ma szklisto-matowy metaliczny połysk to na 95% jest to meteoryt - przeważnie są cholernie ciężkie w stosunku do swojej wielkości. A do Robiego - zmień sobie wykrywacz na coś nie Armandowskiego a nie pieprz takich głupstw.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Maj 2002 Share Napisano 30 Maj 2002 Na 99,99 % Twój kamień jest żużlem, ale jeżeli chcesz sprawdzić to odpiłuj mały kawałek piłką do żelaza i prześlij w celu identyfikacji pod adres:Andrzej S. Pilskiskr. poczt. 614 - 530 Frombork Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 2 Czerwiec 2002 Share Napisano 2 Czerwiec 2002 Do coins:Wykrywacz muszę sobie zmienić - tego nie ukrywam, m.in. ze względu na te kamienie. Ja po prostu mało wierzę w przypadkowe znalezienie meteorytu. Napisałem, że się na meteorytach nie znam - dlatego fajnie, że napisałeś jak wygląda meteoryt, bo ja sam nie wiem - za to wiem, jak wyglądają kamienie, które wykopuję... :-) Nie rozumiem, gdzie piszę \głupstwa\" - wiem, że Mariusz też niestety ma Armanda, dlatego napisałem, że najprawdopodobniej jest to kamień i tyle. Jeśli to jest rzeczywiście meteoryt, to pierwszy złożę gratulacje.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.