Skocz do zawartości

Odznaka pułkowa 21 Muromskiego Pułku Piechoty

1AIR1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Zainspirowany rozmową z jednym z moich kolegów postanowiłem założyć ten wątek na Forum.
A więc...na zdjęciu obok widać dwie odznaki 21 Muromskiego Pułku Piechoty.Różnią się jak widać.
A różnią się wykonaniem...czyli producentem odznaki oraz....brakiem pewnego elementu.
Brak jest krzyża na samej górze odznaki.
Przypuszczenia mojego kolegi (którego pozdrawiam-bo też udziela się na tym forum)są takie że prawdopodobnie odznakę po lewej stronie nosiła osoba innego wyznania niż chrześcijańskie.Na przykład wyznania muzułańskiego..itp.
Dlatego też usunięto z niej krzyż.A chyba właściwie nie usunięto bo jak widać w miejscu krzyża jest jakby inny ...element.
A może ktoś z Was ma inne przemyślenia.
Może macie także inne przykłady podobnych przypadków.
Wzbogaćmy może Naszą wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam

Napisano
moim zdaniem - krzyz jako najslabszy z elementow zostal po prostu ukruszony. a dopisywanie do tego teorii jest po prostu nadinterpretacja.

ten krzyz byl stalym elementem korony - bedacej symboliką cesarstwa, i nie wyobrazalne byloby po prostu jego celowe ulamywanie, badz produkowanie odznak bez krzyza
Napisano
Frozer chyba się mylisz.Rozmawiałem na ten temat, tylko dotyczący polskich orzełków z kilkoma osobami które potwierdziły tę teorię mówiąc iż żydzi usówali krzyż z korony orła i żołnierze innch wyznań robili to samo.Tak jak po upadku caratu usówano korony z odznak i orłów.pozdr.
Napisano
Witam

Z 10 odznak Muromskiego jakie ogladałem 3 szt,wyglądały jak ta po lewej stronie(bez krzyża).Nie nosiły także wyraźnych śladów odłamań".Wprost przeciwnie,krawędzie były jakby zaokrąglone.No więc nie jest to chyba przypadek.

Pozdrawiam
Napisano
cbndm - pamietam ze i ty zdaje sie trafiles taka odznake bez krzyza. nie wiem, byc moze macie racje - ale teraz to jest po prostu dopisywanie teorii do faktu. a pewnosci raczej w 100% nie bedziemy miec. - no chyba ze zachowaja sie jakies informacje w przepisach czy w pamietnikach (tylko kto wtedy umial pisac :) szczegolnie w rosji carskiej ;))))
Napisano
Optuję za odłamaniem jakoś nie chce mi się wierzyć w przejmowanie się w armii carskiej wyznaniem żołnierza, to nie była unia europejska ;)
pozdrawiam
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie