1AIR1 Napisano 10 Luty 2007 Autor Napisano 10 Luty 2007 WitamZainspirowany rozmową z jednym z moich kolegów postanowiłem założyć ten wątek na Forum.A więc...na zdjęciu obok widać dwie odznaki 21 Muromskiego Pułku Piechoty.Różnią się jak widać.A różnią się wykonaniem...czyli producentem odznaki oraz....brakiem pewnego elementu.Brak jest krzyża na samej górze odznaki.Przypuszczenia mojego kolegi (którego pozdrawiam-bo też udziela się na tym forum)są takie że prawdopodobnie odznakę po lewej stronie nosiła osoba innego wyznania niż chrześcijańskie.Na przykład wyznania muzułańskiego..itp.Dlatego też usunięto z niej krzyż.A chyba właściwie nie usunięto bo jak widać w miejscu krzyża jest jakby inny ...element.A może ktoś z Was ma inne przemyślenia.Może macie także inne przykłady podobnych przypadków.Wzbogaćmy może Naszą wiedzę na ten temat.Pozdrawiam
1AIR1 Napisano 10 Luty 2007 Autor Napisano 10 Luty 2007 Tak chyba będzie lepiej widać odznakę z lewej strony...
Frozzer Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 moim zdaniem - krzyz jako najslabszy z elementow zostal po prostu ukruszony. a dopisywanie do tego teorii jest po prostu nadinterpretacja.ten krzyz byl stalym elementem korony - bedacej symboliką cesarstwa, i nie wyobrazalne byloby po prostu jego celowe ulamywanie, badz produkowanie odznak bez krzyza
cbndm Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 Frozer chyba się mylisz.Rozmawiałem na ten temat, tylko dotyczący polskich orzełków z kilkoma osobami które potwierdziły tę teorię mówiąc iż żydzi usówali krzyż z korony orła i żołnierze innch wyznań robili to samo.Tak jak po upadku caratu usówano korony z odznak i orłów.pozdr.
1AIR1 Napisano 12 Luty 2007 Autor Napisano 12 Luty 2007 WitamZ 10 odznak Muromskiego jakie ogladałem 3 szt,wyglądały jak ta po lewej stronie(bez krzyża).Nie nosiły także wyraźnych śladów odłamań".Wprost przeciwnie,krawędzie były jakby zaokrąglone.No więc nie jest to chyba przypadek.Pozdrawiam
Frozzer Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 cbndm - pamietam ze i ty zdaje sie trafiles taka odznake bez krzyza. nie wiem, byc moze macie racje - ale teraz to jest po prostu dopisywanie teorii do faktu. a pewnosci raczej w 100% nie bedziemy miec. - no chyba ze zachowaja sie jakies informacje w przepisach czy w pamietnikach (tylko kto wtedy umial pisac :) szczegolnie w rosji carskiej ;))))
sopel69 Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 Optuję za odłamaniem jakoś nie chce mi się wierzyć w przejmowanie się w armii carskiej wyznaniem żołnierza, to nie była unia europejska ;)pozdrawiam
berdan Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 witam, mam muromsk z usunietym krzyżykiem - śladów ukruszenia nie ma, raczej precyzyjne usuniecie...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.