swomek2 Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 witam znalazłem taki krzyżyk bardzo ładny ale nie znam się na tym.na odwrocie widoczna data 16 dezember 1938.czy ktoś mógłby przybliżyć coś na jego temat?
kopijnik2 Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 no cóż - tam w otoku było napisane...DESCRIPTION: Here is what is considered the most beautiful of German medals. The Mother�s Cross that was given to recognize and honor this the most important office of the Fatherland, (The Mother). Adolf Hitler instituted this on 16 December 1938. This is the first-class award that was presented for bearing eight or more children. Unlike the two lower classes, this award in gold (gilted) was presented in a hard presentation case. The award was worn suspended from a neck ribbon. It should be noted that this design is the Christian cross. The back of the cross has the words �16 Dec 1938,� and Hitler�s facsimile signature. The front says� �Der Deutschen Mutter (�The German Mother�). Several companies manufactured these medals. This one is by the famous firm of Wilhelm Daumer in Lüdensheid. It is in fine condition with a little scuffing to the case. These continue to be more and more scarce with case.
kopijnik2 Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 ten twój to raczej nie - pierwsza klasa ...
swomek2 Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 nie pierwsza klasa ale jest!w dodatku nie jest on jeszcze porządnie oczyszczony.
kopijnik2 Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 mówię, że opis angielski dotyczył krzyża pierwszej klasy.
swomek2 Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 no dobra ale w sumie nic się nie dowiedziałem ,więc uważam temat za otwarty.jeśli ktoś coś wie ma jakiś katalog ,proszę o przybliżenie mi tematu.
kopijnik2 Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 no dobra ale w sumie nic się nie dowiedziałem ,więc uważam temat za otwarty.jeśli ktoś coś wie ma jakiś katalog ,proszę o przybliżenie mi tematu.brąz?srebro? złoto?o nie wyczyszczony"
huk 100 Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Krzyż matczyny że tak powiem -wydaje mi sie że to brąz tylko nie podam za ile urodzeń bo różne źródła podają różnie - mam taki sam z tego samego roku-pozdro
swomek2 Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 brąz-matczyny?a znalazłem go w okopie!!
rebe Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Przychylam się do wypowiedzi Huka. miejsce znalezienia o niczym nie świadczy. Ja tej samej klasy tylko w gorszym stanie znalazłem w szczerym polu. Na poszukiwaczach swego czasu było duzo linków do odznaczeń niemieckich , gdzie mozna było zidentyfikować omawaiany krzyzyk
krzycho Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=417112
swomek2 Napisano 4 Luty 2007 Autor Napisano 4 Luty 2007 dzięki za pomoc,teraz wiem coś nie coś na ten temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.