gregc79 Napisano 21 Styczeń 2007 Autor Napisano 21 Styczeń 2007 Witam wszystkich, a zwłaszcza posiadaczy ACE 250.Właśnie wróciłem z krótkiego, jak się okazało, wypadu do lasu. Przy niedzieli chciałem się troszkę odchamić, więc zapakowałem sprzęt i ruszyłem na znaną mi już miejscówkę. Po złożeniu i odpaleniu sprzętu w słuchawkach usłyszałem jeden wielki jazgot, kreska na wyświetlaczu skakała we wszystkie strony – nawet przy nieruchomym trzymaniu cewki. Oczywiście o szukaniu nie było mowy. Zmniejszałem czułość - to samo. Kilka razy włączyłem i wyłączyłem sprzęt – to samo. Zmieniłem baterie – to samo. Co do baterii to oba zestawy były już używane, a na skali są albo dwie albo trzy kreski. Miejscówka jest mi znana, nie ma tam żadnych przewodów wysokiego napięcia, zresztą dwa tygodnie temu też tam kopałem, bez problemów ze sprzętem i z wynikami. Po powrocie do domu ponownie sprawdziłem sprzęt i na podwórku chwilkę było tak jak powinno, później to samo co w lesie,. Chcę jeszcze sprawdzić sprzęt na nowym zestawie baterii, ale u mnie wszystko już pozamykane, więc zrobię to jutro. Może Koledzy coś Wam się nasuwa po przeczytaniu moich wypocin? Czy mam już powody do zmartwień, czy to typowy odpał tego sprzętu, czy wpływ pogody?? Za wszelkie podpowiedzi i sugestie z góry dzięki. Dodam jeszcze, że sprzęt ma niecałe pół roku i dotąd spisywał się bez zarzutu.
palacz Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Podobne objawy daje lapanie zasiegu przez komorke ale to trwa w zasadzie pare/parenascie sekund i pozniej jest ok. wiec to chyba nie bedzie to.
igor02 Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 WitamTakie objawy ta ja miałem jak kiedyś włączyłem wykrywkę z niepodłączona cewką i czułością na dwie trzy kreski od maxa. Ale normalnie to nigdy czegoś takiego nie miałem. Z komórą to też tak mam.Pozdro.
PUMA1 Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Ja stawiam ze miałeś słabe zwykłe barerie nie alkaiczne.Prawdopodobie nawet na wskazniku stanu beteri po włonczeniu miałeś dwie lub 3 kreski lecz po kilku minutach byś miał zaledwie 1 kreske na wskazniku stanu bateri i wtedy wykrywacz wyje i wskazuje niby metal to jest objawa słabej bateri. Moze zle zamontowałeś baterie + minus.Napisz czy w tym lesie gdzie wykrywacz szalał było duzo liści zamokniętych. Kiedyś na lisciach miałem podobne kłopoty.
kamamax Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Sprawdź połączenie baterii. W jedną baterię podtrzymuje sprężynka z dwóch stron i to może być problem...
monolog Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Gdy padają baterie właśnie coś takiego się dzieje.Pzdr
_juras Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 Witam, miałem identyczny problem z GTP1350. Tam pomógł reset czyli dłuższe przytrzymanie klawisza POWER.
vismajor Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 Miałem identyczne symptomy - jak wyżej ---baterie.Kup ładowarkę i accu - wydasz raz trochę kasy ale komfort zapewniony.Pzdr
dominer Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 rowniez uzywam gareta250 i ostatnio mialem kilkakrotnie takie same objawy z tym ze w moim wypadku jest to wina gniazda cewki bo gdy poruszam wtyka to wykrywka zaskakuje" i moge swobodnie dzialac..pozdrawiam
Kopi Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 Witam.Co prawda w moim ACE nigdy się coś takiego nie zdarzyło, ale jeśli mówicie o bateriach to zauważyłem, że baterie paluszki" różnych firm - zresztą akku tak samo - mają różną średnicę i minimalnie różną długość - co wydaje się nielogiczne bo niby powinny być zunifikowane. Te mniejsze trzymają się luźno w elektronice więc być może żeczywiście ma to wpływ na dziwne zachowanie piszczałki. Ja bym jednak stawiał na niedokładne podłączenie wtyku sondy do elektroniki. Jeśli jednak takie zjawisko będzie się powtarzać proponował bym sprawdzenie wykrywki w serwisie - istnieje możliwość, że może się coś stać z elektroniką.PozdrawiamKopi
gregc79 Napisano 23 Styczeń 2007 Autor Napisano 23 Styczeń 2007 Dzięki Koledzy za sugestie, też dochodzę do wniosku, że to jednak będą baterie, jednak opcji z cewką też nie zlekceważę. Najgorsze jest to, że jestem od wczoraj na wyjeździe i nawet nie mam jak sprawdzić sprzętu. Jak wrócę to natychmiast kupię nowy komplet baterii albo faktycznie akku i zobaczymy. Oczywiście dam znać co i jak. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.