linz Napisano 24 Styczeń 2007 Autor Napisano 24 Styczeń 2007 Victor.Zamieszczasz zdjęcie polskiej lampy do łączności optycznej.Nie bardzo mi ta lampa pasuje do zastosowanie w schronach bojowych.Co innego na otwartej przestrzeni. Swoją droga ,czy to nie dziwne ,że np. w takim Denkschrifcie nie ma żadnego zdjęcia które by pokazywało lampę przy otworach do łacznosci optycznej.
drozdziol Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 To zdjęcie,które victor podpisał jako zrzutnia granatów raczej nią nie jest.Zrzutnie granatów miały znacznie szerszy i ogólnie większy otwór wlotowy jak i wylotowy.Poza tym we wnętrzu ynny",która wypadały granaty zamontowana była klapka,która chroniła załogę schronu przed podmuchem eksplozji granatu.Ten otwór,który pokazał victor służył najprawdopodoniej do wyrzucania zużytych łusek od rakietnicy.
drozdziol Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 aha i jeżeli chodzi o tę wnekę z rurami łaczności optycznej z OWŚ to zgoda ale ten model występował w najnowszych obiektach na śląsku.Te starsze pozbawione były zamknięcia dla rur,które najzwyczajniej wystawały ze ściany.Poza tym schrony z układem poziomym wystepowały praktycznie równie często jak te z pionowym.Nie mam jednak pojęcia czy miało to jakieś znaczenie i dlaczego nie wybrano jednego układu jako standartowego dla wszystkich obiektów.
victor Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 Drozdziol - czy to Ci sie podoba czy nie, to zrzutnia granatów to jest - nie ja to wymysliłem, opisy tego typu rozwiązania w dostępnej literaturze tematu - literką " oznaczono dosłownie w opise ura do wyrzucania granatów". NIe wiem czy dobrze czytałeś - zamykanej pancerzem zrzutnia granatów" ;))napisałem także że a niektórych obiektach OWŚ wewnątrz schronu na rury zakładano miedziane nakładki". oczywiście dot. to właśnie opisanych przez Ciebie rur wychodzących prosto ze ścian.Zdjęcie lampy zamieściłem by było wiadomo o czym rozmowapozdrawiam
drozdziol Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 No cóz ja podaję informację za opracowaniami Miniewicza i Sadowskiego.Cytat z pracy J.Sadowskiego pt.Fortyfikacje Obszaru Warownego Ślask w dniu 1.IX.1939 Schrony bojowe odcinka Mikołów"...do uzbrojenia schronów należy też zaliczyć wyrzutnie rakiet oświetlających.Zamontowane na stałe w ścianie lufy tych wyrzutni mają kąt podniesienia 45 stopni i z reguły skierowane są dokładnie w osi strzelnicy,której przedpole miało być oświetlane.Odcinki wylotowe rur wystają na zewnątrz schronu,skośnie do góry,w niektórych schronach dość znacznie.Wewnątrz schronu wlot lufy wyrzutni znajduje się w wnece zamykanej stalowymi drzwiczkami.W dolnej części wnęki umieszczono biegnąca w dół rurę o średnicy 10cm słuzącą do odprowadzania dostającej się lufa wody i usuwania łusek." Tyle Sadowski.Poza tym zrzutnie granatów mają zupełnie inną budowę niż ta rura z wyrzutni ładunków oświetlajacych.Nie wiem kto jest autorem prezentowanego przez ciebie rysunku ale w tym wypadku mija się z prawdą. Co do rur to chyba się nie zrozumieliśmy:) Bo mi chodziło że te starsze na OWŚ pozbawine były tych charakterystycznych drzwiczek gazoszczelnych.Co do miedzianych nakładek to oczywiście zgoda:)
drozdziol Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 Odnośnie tych nakładek to mam na myśli te kołnierze o których wspomina Tsunami.Ale one chyba nie były z miedzi??
victor Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 Nie mam pojęcia na którym to mogło być schronie OWŚ, ...idź za wskazówką może coś jeszcze jest.......jedyne ślady zabezpieczeń, wg rozmówcy, można jeszcze zobaczyć w schronie dowodzenia przy ulicy Halera. Dekle z ocynkowanej blachu montowane na zakończeniach rur...".- pomyłka metalu - pamięć bywa zawodna Drogi drozdziol nie zamierzam się z Toba licytować o nazewnictwo tego urządzenia różnie opisywanego w różnej literaturze. Każdy wie o co chodzi. ;)))Dodam, że mimo wysiłku jaki włożyli w swe pierwsze prace pan Miniewicz i Sadowski w latach 70-ych to od tamtego czasu ich książki sie trochę że tak powiem w niektórych kwestiach zdezaktualizowały. Pojawiły się nowe dokumenty, zbadano umocnienia Polesia, wypłynęły nowe fakty i więcej ludzi się na ten temat wypowiedziało.A gdyby od strony strzelnicy podeszli niemcy do schronu w któym bym był nie zawachał bym się ani sekundy by tamtendy zrzucić im grantat. Dlatego, że tak ktoś to niefortunnie nazwał zrzucano tylko granaty z jednej strony bez względu gdzie się znajdował wróg??? raczej nie, rozważ to sam bo zazwyczaj po stronie z wyrzutnią rac nie było innej zrzutni granatów
drozdziol Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 No cóz, w takim razie proszę abyś podał mi źródła, w których mógłbym zweryfikować posiadaną wiedzę.Oczywiście zgodze sie że w sytuacji ekstremalnej można było użyć wyrzutni ładunków oświetlających do wyrzucania granatów,tylko równie dobrze można napisac że ze strzelnicy ckm w sytuacji ekstremalnej mozna było strzelać np. z visa ale chyba nie takie było jej przeznaczenie prawda?Poza tym moim zdaniem istnieje spora szansa że granat wyrzucony przez tę rurkę sie w niej zaklinuje doprowadzjąc do eksplozji w ścianie obiektu.Przypominam że typowe zrzutnie granatów miały dodatkowo klapki antypodmuchowe poza właściwym zamknięciem
darula Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 Viktor sprawdziłeś swoja teorie w terenie, bo ja osobiście pod rure do wystrzeliwania ładunków oświetlajacych nie rzuciłbym granatu - z prostej przyczyny, eksplodowałby w schronie, bo przekrój otworu jest zamały.
TSUNAMI Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 Witam.Sory Victor ale czegoś nie kumam na ulicy Halera jest schron dowodzenia ? A zawsze myślałem że na ulicy Halera (w Rudzie Ślaskiej-Nowym Bytomiu)są (były przed wojną) koszary a w tej chwili jest szkoła.A w schronie w koszarach nie ma tzw.rur do sygnalizacji świetlnej.Jak wiadomo schron dowodzenia O.W.Ś. jest w Chorzowie jak sie nie mylę przy ul.Parkowej.Jest on całkowicie zasypany z tego co mi wiadomo nie miał on tzw.rur do sygnalizacji świetlnej (nie byłem w środku schronu z powodu braku dostępu)ale widziałem schemat tego schronu i zdjęcie archiwalne.
TSUNAMI Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 Kolonia Zgorzelec Schron bojowy z 1937r .Widać zachowany kołnierz do którego coś było mocowane.
victor Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 Drogi TSUNAMI wcale nie powiedziałem w którym to jest mieście gdyż niestety sam nie wiem, wiadomo brać bunkrowa czasami ma swoje słodkie tajemnice a tej akurat nie znam, Twoje zdjęcia - extra :o))
darula Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 Z tego co czytam to Viktor nie masz zielonego pojęcia o tym co piszesz ;-). Gdzieś cos usłyszałeś, a tera zawracasz głowę.
malpa Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 Odnosnie granatu to mysle ze cytrynka lub jajko z powodzeniem przeleca przez wylot 10x20cm
victor Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 Darula zapraszam na inne typowo unkrowe" fora :))pozdrawiamp.s. trochę temat z oświecenia" zszedł na granaty"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.