Skocz do zawartości

system łączności optycznej w polskich schronach bojowych.

linz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Victor.Zamieszczasz zdjęcie polskiej lampy do łączności optycznej.Nie bardzo mi ta lampa pasuje do zastosowanie w schronach bojowych.Co innego na otwartej przestrzeni. Swoją droga ,czy to nie dziwne ,że np. w takim Denkschrifcie nie ma żadnego zdjęcia które by pokazywało lampę przy otworach do łacznosci optycznej.
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
To zdjęcie,które victor podpisał jako zrzutnia granatów raczej nią nie jest.Zrzutnie granatów miały znacznie szerszy i ogólnie większy otwór wlotowy jak i wylotowy.Poza tym we wnętrzu ynny",która wypadały granaty zamontowana była klapka,która chroniła załogę schronu przed podmuchem eksplozji granatu.Ten otwór,który pokazał victor służył najprawdopodoniej do wyrzucania zużytych łusek od rakietnicy.
Napisano
aha i jeżeli chodzi o tę wnekę z rurami łaczności optycznej z OWŚ to zgoda ale ten model występował w najnowszych obiektach na śląsku.Te starsze pozbawione były zamknięcia dla rur,które najzwyczajniej wystawały ze ściany.Poza tym schrony z układem poziomym wystepowały praktycznie równie często jak te z pionowym.Nie mam jednak pojęcia czy miało to jakieś znaczenie i dlaczego nie wybrano jednego układu jako standartowego dla wszystkich obiektów.
Napisano

Drozdziol - czy to Ci sie podoba czy nie, to zrzutnia granatów to jest - nie ja to wymysliłem, opisy tego typu rozwiązania w dostępnej literaturze tematu - literką " oznaczono dosłownie w opise ura do wyrzucania granatów". NIe wiem czy dobrze czytałeś - zamykanej pancerzem zrzutnia granatów" ;))

napisałem także że a niektórych obiektach OWŚ wewnątrz schronu na rury zakładano miedziane nakładki". oczywiście dot. to właśnie opisanych przez Ciebie rur wychodzących prosto ze ścian.

Zdjęcie lampy zamieściłem by było wiadomo o czym rozmowa

pozdrawiam

Napisano
No cóz ja podaję informację za opracowaniami Miniewicza i Sadowskiego.Cytat z pracy J.Sadowskiego pt.Fortyfikacje Obszaru Warownego Ślask w dniu 1.IX.1939 Schrony bojowe odcinka Mikołów"
...do uzbrojenia schronów należy też zaliczyć wyrzutnie rakiet oświetlających.Zamontowane na stałe w ścianie lufy tych wyrzutni mają kąt podniesienia 45 stopni i z reguły skierowane są dokładnie w osi strzelnicy,której przedpole miało być oświetlane.Odcinki wylotowe rur wystają na zewnątrz schronu,skośnie do góry,w niektórych schronach dość znacznie.Wewnątrz schronu wlot lufy wyrzutni znajduje się w wnece zamykanej stalowymi drzwiczkami.
W dolnej części wnęki umieszczono biegnąca w dół rurę o średnicy 10cm słuzącą do odprowadzania dostającej się lufa wody i usuwania łusek."
Tyle Sadowski.Poza tym zrzutnie granatów mają zupełnie inną budowę niż ta rura z wyrzutni ładunków oświetlajacych.
Nie wiem kto jest autorem prezentowanego przez ciebie rysunku ale w tym wypadku mija się z prawdą.
Co do rur to chyba się nie zrozumieliśmy:) Bo mi chodziło że te starsze na OWŚ pozbawine były tych charakterystycznych drzwiczek gazoszczelnych.Co do miedzianych nakładek to oczywiście zgoda:)
Napisano
Nie mam pojęcia na którym to mogło być schronie OWŚ, ...

idź za wskazówką może coś jeszcze jest....

...jedyne ślady zabezpieczeń, wg rozmówcy, można jeszcze zobaczyć w schronie dowodzenia przy ulicy Halera. Dekle z ocynkowanej blachu montowane na zakończeniach rur...".

- pomyłka metalu - pamięć bywa zawodna

Drogi drozdziol nie zamierzam się z Toba licytować o nazewnictwo tego urządzenia różnie opisywanego w różnej literaturze. Każdy wie o co chodzi. ;)))

Dodam, że mimo wysiłku jaki włożyli w swe pierwsze prace pan Miniewicz i Sadowski w latach 70-ych to od tamtego czasu ich książki sie trochę że tak powiem w niektórych kwestiach zdezaktualizowały. Pojawiły się nowe dokumenty, zbadano umocnienia Polesia, wypłynęły nowe fakty i więcej ludzi się na ten temat wypowiedziało.

A gdyby od strony strzelnicy podeszli niemcy do schronu w któym bym był nie zawachał bym się ani sekundy by tamtendy zrzucić im grantat.

Dlatego, że tak ktoś to niefortunnie nazwał zrzucano tylko granaty z jednej strony bez względu gdzie się znajdował wróg??? raczej nie, rozważ to sam bo zazwyczaj po stronie z wyrzutnią rac nie było innej zrzutni granatów
Napisano
No cóz, w takim razie proszę abyś podał mi źródła, w których mógłbym zweryfikować posiadaną wiedzę.
Oczywiście zgodze sie że w sytuacji ekstremalnej można było użyć wyrzutni ładunków oświetlających do wyrzucania granatów,tylko równie dobrze można napisac że ze strzelnicy ckm w sytuacji ekstremalnej mozna było strzelać np. z visa ale chyba nie takie było jej przeznaczenie prawda?
Poza tym moim zdaniem istnieje spora szansa że granat wyrzucony przez tę rurkę sie w niej zaklinuje doprowadzjąc do eksplozji w ścianie obiektu.
Przypominam że typowe zrzutnie granatów miały dodatkowo klapki antypodmuchowe poza właściwym zamknięciem
Napisano
Viktor sprawdziłeś swoja teorie w terenie, bo ja osobiście pod rure do wystrzeliwania ładunków oświetlajacych nie rzuciłbym granatu - z prostej przyczyny, eksplodowałby w schronie, bo przekrój otworu jest zamały.
Napisano
Witam.
Sory Victor ale czegoś nie kumam na ulicy Halera jest schron dowodzenia ? A zawsze myślałem że na ulicy Halera (w Rudzie Ślaskiej-Nowym Bytomiu)są (były przed wojną) koszary a w tej chwili jest szkoła.A w schronie w koszarach nie ma tzw.rur do sygnalizacji świetlnej.
Jak wiadomo schron dowodzenia O.W.Ś. jest w Chorzowie jak sie nie mylę przy ul.Parkowej.Jest on całkowicie zasypany z tego co mi wiadomo nie miał on tzw.rur do sygnalizacji świetlnej (nie byłem w środku schronu z powodu braku dostępu)ale widziałem schemat tego schronu i zdjęcie archiwalne.
Napisano
Drogi TSUNAMI wcale nie powiedziałem w którym to jest mieście gdyż niestety sam nie wiem, wiadomo brać bunkrowa czasami ma swoje słodkie tajemnice a tej akurat nie znam,

Twoje zdjęcia - extra :o))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie