Skocz do zawartości

Jak pozbyc się szpachli z hełmu

roman1968

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
do piekarnika? ;O moze jakies nieco dokladniejsze instrukcje? ile piec i w jakiej temperaturze? :)a czy jak helmik jest troszke podrdzewialy to tez mozna?
Napisano
Temperatura przy okazji odpali rdzę, więc śmiało pakuj gar do pieca :D obawiam się tylko że piekarnik może zaśmierdnąć smrodem palonej farby...
Napisano
Najlepsza metoda którą sam stosuję... Opal hełm w ognisku, nie dopuszczając żeby się rozgrzał do czerwoności. Potem niech sam ostygnie (żadnego polewania wodą etc).

Pozdrawiam
Napisano
Ognisko to dość ekstremalna metoda. Piekarnik faktycznie śmierdząca, 100-150 stopni i jak zaczyna bardzo śmierdzieć to wyciągasz i szczotką ducianą. Pośrednia opcja pomiędzy powyższymi metodami to opalarka elektryczna lub palnik na propan-butan.
Wojtek
Napisano
A co to za szpachla? Poliestrowa ?
Ogień to zawsze trochę eksteremalna metoda.
Z elementów drewnianych to ja usuwałem starą szpachlę acetonem. Kup czysty aceton, owiń hełm papierem toaletowym, namocz paier acetonem i owiń zwykłą folią (cienka płachta malarska)

Papier ma się przykleić do hełmu, folia mi sciśle przylegać.

I poczekaj... 5-25 minut w zależności od grubości. powinno samo zejść, zazem z papierem. jak aceton zacznie podsychac - znaczy że folia nieszczelnie leży. Popraw i daj wiecej acetonu. I tak powtarzaj po kawałku, bo całego hełmu na raz raczej nie zdążysz... aceton szybko schnie...

pzdrw

Kuba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie