Skocz do zawartości

pochwa

atego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.W paru ksiazkach o bagnetach takiego czegos nieznalazlem.Czy ktos z kolegow moze zna pochodzenie takiej pochwy?
DLUGOSC:255mm SZEROKOSC:43mm
Pozdrawiam.

Napisano
Atego, czy ta pochwa ma może z przodu wyżłobienie? Z początku myślałem, że jest to pochwa od kordzika Kriegsmarine albo Feuerwehr (starż pożarna), jednakże jest ona za krótka. Z tej perspektywy jest ona bardzo podobna od noża HJ, tylko brakuje na niej czarnej farby i nie te wymiary.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Sprawdziłem, od kordzika Kriegsmarine to nie jest, tzw. Fahrtenmesser - noż HJ też odpada, nie te wymiary. Pozostaje jeszcze pytanie czy nie jest to od korczika lub noża Feuerwehr, kiedyś coś podobnego widziałem, dlatego nie byłem pewien czy Kriegsmarine, czy straż pożarna. A może ma to inne pochodzenie niż niemieckie? Gdzie w ogóle to znalazłeś atego?
Napisano
Widziałem taką niedawno i była na niemieckim bagnecie z bakielitowymi okładkami.
Pozdrawiam
Napisano
Wprawdzie nie wiem od czego jest ta pochwa, ale zaczep do haka żabki ma typu austriackiego (taka konstrukcja jak w pochwach od Mannlichera). Charakterystyczny jest też duży kołnierz, mocowany chyba na wcisk jak w pochwach od niektórych szabel (np. polskich, niemieckich).
Charakterystyczne są też wymiary - przy długości głowni zbliżonej do wielu typowych krótkich bagnetów (tj. długość ostrza ok. 25 cm), jej szerokość jest dużo większa.
Typowałbym więc albo jakiś austriacki zastępczy bagnet pierwszowojenny, albo jakiś nietypowy kordzik lub sztylet z okresu III Rzeszy. Pochwa ta mogła być także dorobiona w epoce w jakichś warsztatach rusznikarskich.
Pozdrawiam,
Marek
Napisano

bardzo dziekuje za pomoc i zainteresowanie.
Widze ze to naprawde dosc trudny temat.Moj kolega,kolekcjoner bagnetow,tez jako pierwsze pochodzenie podal austrie,ze wzgledu na mocowanie,ale tez z watpliwosciami.
Po jednej stronie istnieja wyrazne slady czarnej farby,a z przodu wyzlobienia niema.
A znalazlem ja pod gdanskiem w dosc chyba dziwnym lesie.Troszke wczesniej,pare metrow obok znalazlem revolver z 1860.A teraz jeszcze takie dziwne blaszki ok 2cm(instrument?)
Niewiem czy te rzeczy mozna laczyc razem.
Dzieki,pozdrowienia z Gdanska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie